Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ποίας Μάνας Είναι Τούτο το Παιδί ο… Πλούτος;

Όπως μας πληροφορεί ο περιηγητής της αρχαιότητας Παυσανίας στα Βοιωτικά του, οι Θηβαίοι έχουν μετά το ιερό του Άμμωνα οιωνοσκοπείο του Τειρεσία και κοντά σ΄αυτό ιερό της Τύχης, με ομώνυμο άγαλμα να κρατά τον Πλούτο ως παιδί της.

Οι Θηβαίοι καλώς θεωρούσαν πως ο Πλούτος  ήταν παιδί της Τύχης (μητέρα και τροφός του). 

Αλλά σοφότεροι ήταν οι Αθηναίοι. Διότι είχαν αναθέσει στον Κηφισόδοτο, (γλύπτης και αυτός και μάλιστα πατέρας του περίφημου Πραξιτέλη), να σμιλέψει τον Πλούτο όχι στα χέρια της Τύχης αλλά στα χέρια της Ειρήνης! Διότι γνώριζαν καλύτερα πως ο Πλούτος ανθεί όταν υπάρχει Ειρήνη!

Και ας μου επιτρέψετε να προσθέσω εδώ, πόσο επιφυλακτικοί πρέπει να είσαστε με όσες και όσους σας στρέφουν εναντίον του πλούτου και σας προτρέπουν σε (δήθεν) κοινωνικούς αγώνες. Δεν είναι πάντα για το δίκαιο και για το καλό σας, αλλά για να σας κρατήσουν στη φτώχεια. 

Διότι όταν αναφέρομαι σε ειρήνη εννοώ ΚΑΙ την κοινωνική ειρήνη. Και τον χρόνο και την ενέργεια, την οποίαν καταναλώνετε εναντίον του πλούτου, εάν την χρησιμοποιούσατε για την απόκτησή του θα το επιτυγχάνατε. Αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ.