Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

“Περιπλοκή των Περιπλοκών” (1688)

Joseph de la Vega (1650-1692)

Επειδή γενικά διαβλέπω πως θα σύντομα θα “μας κλαιν’ κι οι… καραβίδες” (και αναφέρομαι συνολικά και όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο) κι επειδή με εξοργίζει η αδράνεια και το να βλέπουμε τα τραίνα να περνούν εμπρός μας κι εμείς να τα κοιτάζουμε… ξεκινώ μία “σκληρή” και άκρως “επιθετική” προσέγγιση, όσον αφορά του τι θα πρότεινα να κάνουμε όσον αφορά πολλά ζητήματα… μεταξύ αυτών και των άκρως ταλαιπωρημένων ακινήτων…

Τι δεδομένα έχουμε, προς τα πού κατευθύνεται ο Κόσμος, ποιες οι μεγα-μικρο τάσεις, ποιες είναι οι βιομηχανίες (με την ευρύτερη έννοια) του μέλλοντος και οσονούπω θα τις δούμε μαζί, αφού προηγουμένως εφαρμόσω κάποιες κατά το δυνατόν σε τομείς του αντικειμένου μου και τις δοκιμάσω• (με εξοργίζουν οι “συμβουλές” για τους… “άλλους”, όταν ο επίδοξος συμβουλάτωρ δεν τις εφαρμόζει πρώτα για τον εαυτό του, ώστε να υποστεί ενδεχομένως και τις συνέπειες τους)…

Μην ξεχνάμε πως το καλό του ενός είναι καλό όλων και το αντίστροφο… (τουλάχιστον αυτό πιστεύω και μάλιστα απόλυτα)…

Για μια πρώτη γεύση ξεκινώ με τις τέσσερεις χρυσές συμβουλές/κανόνες του πολύ επιτυχημένου εμπόρου, ποιητή και φιλανθρώπου Χοσέ ντε λα Βέγκα, ο οποίος έγραψε το 1688 το πρώτο βιβλίο στον Κόσμο περί του Χρηματιστηρίου και των συναλλαγών του και δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε… Ακριβώς αυτές θα ακολουθήσω στην μεθοδολογία μου με μία επιφύλαξη όσον αφορά την τέταρτη (χρήματα ίσως δεν έχουμε, έχουμε όμως πιθανόν άλλα δεδομένα, όπως λχ… ακίνητα)! Ο μάλλον περίεργος τίτλος του βιβλίου του:

“Περιπλοκή των Περιπλοκών” (εντελώς… σαφής θα έλεγα)!

Κανόνας Πρώτος: Μη συμβουλεύεις ποτέ για μετοχές. Εάν επιτύχεις λόγω “μαγείας” ο ίδιος έχει καλώς, δεν μπορεί όμως η συμβουλή σου να είναι στο αέρα ή να στηρίζεται στην “μαγεία” για τους άλλους. (Ευτυχώς ο Χοσέ αναφέρεται μόνο στις… μετοχές, συνεπώς μην… πυροβολείτε τον πιανίστα)!

Κανόνας Δεύτερος: Αποδέξου και τα κέρδη και τις ζημιές, όπως έρχονται. Είναι καλύτερα να εκμεταλλευόμαστε ότι έχουμε (ή μας έρχεται) στο χέρι, από το να θεωρούμε πως οι ευνοϊκές συνθήκες ή η καλή μας τύχη θα διαρκέσει για πάντα. Η κακή τύχη έχει μία τάση να θέλει να… παραμείνει μόνιμα, προσθέτω εγώ.

Κανόνας Τρίτος: Τα κέρδη της μιας στιγμής από το χρηματιστήριο είναι άνθρακας της άλλης. Τα διαμάντια γίνονται πολύ εύκολα κάρβουνο. Οι σταγόνες της πρωινής δροσιάς στο γρασίδι σήμερα, είναι ίσως τα δάκρυα του αύριο.

Κανόνας Τέταρτος: Αυτός, ο οποίος επιθυμεί να γίνει πλούσιος από αυτό το παιγνίδι, πρέπει και να έχει και χρήματα και υπομονή. Τι έχουμε από τα δύο συμπληρώνω;

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)