Παρατηρώ μία τάση κατασκευής υπόσκαφων κτισμάτων, κυρίως σε κάποια νησιά. Η πιθανή λογική εξήγηση και ίσως και το επιχείρημα είναι πως δεν αλλοιώνουν τη φυσική γεω-μορφολογία και πως αποτελούν και καταφύγια προστασίας από τον ήλιο· με την εξαίρεση όμως της πισίνας, η οποία συνήθως συμπληρώνει την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Κατασκευάζονται κυρίως σε βραχώδη σημεία νησιών του Αιγαίου ή όπου αλλού ευνοεί και το έδαφος, διότι το στατικό ζήτημα με τα υπόσκαφα είναι να είναι σταθερή η… οροφή τους!
Λοιπόν! Εμένα προσωπικά τα υπόσκαφα παραπέμπουν σε… τάφους! Τα καλύτερα “υπόσκαφα” τα είδα και επισκέφτηκα στις νεκροπόλεις στην Αίγυπτο, στην Πάφο (οι τάφοι των βασιλέων), στο εκπληκτικό Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Βούντενης στην Πάτρα αλλά και στις Μυκήνες στον τάφο του Ατρέα.
Η Ελλάδα και γενικά η περιοχή μας στη Μεσόγειο είναι ερωτευμένη με το ΦΩΣ! Αγαπάμε το αεράκι να μας δροσίζει και να απολαμβάνουμε το φως του Μεσογειακού ήλιου. Και μας αρέσει να είμαστε και λίγο ψηλότερα από το έδαφος.
Αλλά μας αρέσει η απλότητα, το απέριττο και λειτουργικό και όχι η έπαρση και ξιπασιά. Τι πιο όμορφο και ανθρώπινο.
Το ότι ξιπασμένοι κάθε είδους σχηματοποίησαν την άκρατη έπαρση και το υπερ-εγώ τους σε τερατουργήματα δεν καθιστά τα υπόσκαφα την απάντηση. Υπόσκαφα είναι τα κτίσματα του Κάτω Κόσμου. Και δεν μας χρειάζεται η… εξοικείωση με το βασίλειο του Άδη προτού αναπόφευκτα το επισκεφτούμε.
Θέλουμε φως! Θέλουμε αέρα! Θέλουμε θέα!
Αγαπάμε τη ζωή και καμία δύναμη δεν θα μας οδηγήσει για οποιανδήποτε λόγο να θαφτούμε σε ένα υπόσκαφο κτίριο. Προσωπικά απεχθάνομαι ΚΑΙ τα υπόγεια, αλλά τα χρειάζομαι στο σχεδιασμό για βοηθητικούς χώρους ή χώρους μελέτης ή εργαστηρίου. Όχι όμως για μόνιμη κατοικία.
Τα απλούστερα είναι τα ωραιότερα. Και στον Άνω Κόσμο της χαράς (ακόμα και εάν επικρατεί η θλίψη) μας προσφέρουν την αύρα του φωτός, του ανέμου και του λευκού.
Όχι στους γυάλινους τενεκέδες (ουρανοξύστες) στις ηλιόλουστες τουλάχιστον περιοχές και όχι στους τάφους των υπόσκαφων. Όχι επίσης στο νεοπλουτισμό και την αρχιτεκτονική ως… μόδα! Απλά ξεκάθαρα ορθογώνια σχήματα αυτόνομα ή συνδυαστικά και λειτουργικά και τίποτα άλλο.
Τελικά το απλούστερο είναι και το δυσκολότερο…
Σημ. 1: Δυσκολεύομαι με τη χρήση των όρων “κτίσμα” ή “κτίριο” όσον αφορά τα υπόσκαφα. Δεν κατασκευάζεις αλλά… σκάβεις.
Σημ. 2: Οι φωτογραφίες προέρχονται από τους… υπόσκαφους τάφους των βασιλέων στην Κύπρο (Πάφο).
Σημ. 3: Σε μία εκ των φωτογραφιών προσέξτε στο κάτω μέρος ένα περιστέρι να παρατηρεί και να σκέφτεται (μάλλον): “πάνε καλά οι άνθρωποι”;