Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Περί Μηδενισμού Συνέχεια

Το φαινόμενο δεν είναι νέο, αλλά τώρα με την πανδημία καθίσταται πολύ επικίνδυνο. Πρόκειται για τη νοοτροπία του μηδενισμού, η οποία με προηγούμενες “λογικές” και “έωλα έως δόλια” επιχειρήματα καλλιεργήθηκε εντέχνως. Βλέπετε, πως τα “fake news” (οι ψευδείς ειδήσεις) και οι συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις δεν προκύπτουν με αθώο σκοπό.

Γεννιούνται στα μυαλά άκρως δολίων και διεστραμμένων εγκεφάλων με κάποιο σκοπό. Κυρίως ο στόχος είναι η ροπή των μαζών προς κάθε είδους ολοκληρωτικά καθεστώτα. Μην ψάχνετε αλλού.

Στην περίπτωση της πανδημίας εμφανίζονται συλλογισμοί, οι οποίοι εμπεριέχουν πλήρως ή μερικώς αυτή τη μηδενιστική προσέγγιση. Περιληπτικά θεωρούν πως είναι περίπου το ίδιο και το αυτό, εάν έχουμε 100 κρούσματα ή 150. Ως εκ τούτου (το δόλιο συμπέρασμα) δεν έχει νόημα να τηρούμε τα μέτρα ή να φοράμε μάσκες, διότι δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά.

Όχι παιδιά! Είναι το ίδιο να ζυγίζετε 80 κιλά με το να είσαστε 50% βαρύτεροι (δηλαδή 120 κιλά); Ή το 50-50 είναι ίδιο με το 60-40; Ποιος φυσικός νόμος το ορίζει αυτό; Οι μικρές διαφορές είναι συνήθως πολύ σημαντικές. Αλλά πρέπει να τις πιστεύεις. Εάν τις θεωρείς ασήμαντες τότε… μηδενίζεις αυθαίρετα τις ποσότητες.

Οι επιστήμονες κάθε είδους δεν είναι μάντεις ή προφήτες. Προσπαθούν με κάποιες μεθόδους να εκτιμήσουν καταστάσεις. Μπορεί να εκτιμούν λάθος τη δεδομένη στιγμή, αλλά υπάρχει η επιστημονική μεθοδολογία της δοκιμής και του αποτελέσματος, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα καλύτερο συμπέρασμα.

Μα ένας επιστήμων σας το γράφει αυτό, ο οποίος μάλιστα υπογράφει με ολόκληρη την ευθύνη, την οποία εκ του νόμου απορρέει, πως το κτίσμα στο οποίο θα μείνετε είναι επαρκές να αντεπεξέλθει στις συνθήκες, τις οποίες ορίζει η πολιτεία.

Είναι λοιπόν το ίδιο να θεωρούμε πως ένα υποστύλωμα μπορεί να αντέξει 50 κιλά αλλά όχι 45; Μα αυτά τα 5 κιλά θα ορίσουν τη διαφορά μεταξύ ευστάθειας και κατάρρευσης. Το παράδειγμα και τα νούμερα είναι απλοποιημένα προφανώς, αλλά το πνεύμα μου θέλω να καταστεί σαφές. Υπάρχουν όρια, τα οποία συνεκτιμώνται.

ΑΥΤΟ λέγεται επιστημονική μεθοδολογία και δεν μπορώ να σας πείσω εάν τη θεωρείτε εσφαλμένη και νομίζετε πως με άλλους τρόπους μπορείτε καλύτερα να αντιμετωπίστε τις καταστάσεις. Και πολύ θα ήθελα να δω την έκφρασή του προσώπου σας, εάν σας δήλωνα την ώρα της κατασκευής του σκελετού  της κατοικίας σας πως “τι πειράζει εάν είναι για 200 κιλά ή για 800 η αντοχή της δοκού; Το… ίδιο είναι!”

Μην ενδίδετε λοιπόν σε μηδενιστικές τακτικές και νοοτροπίες, οι οποίες το μόνο, το οποίο (σκοπίμως και δολίως) επιδιώκουν είναι να σας απογοητεύσουν πλήρως και να σας οδηγήσουν σε… παραίτηση.

Διότι μη ξεχνάτε πώς:

“Η δική σου απογοήτευση, κέρδος για κάποιον άλλον.”

Και αυτός ο “άλλος” μόνο αθώος δεν είναι!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)