Πάντα μου έκανε εντύπωση ένα πράγμα με τον Ο.Η.Ε. Πώς οι γενικοί γραμματείς του προέρχονταν από κάποια “περίεργα” κράτη. Όχι πως αυτό είναι εκ πρώτης όψεως κακό. Εγώ ο ίδιος τονίζω την δύναμη των μικρών. Σε θέσεις όμως αυτής της εμβέλειας η προέλευση του διευθύνοντα πάντα με προβλημάτιζε. Ο Κόφι Αννάν προερχόταν από την… Γκάνα!
Οι προηγούμενοι από την Κορέα, το Περού, την Μπούρμα (νυν Μιανμάρ), την Αίγυπτο -και στην θητεία του Αιγυπτίου διαπράχθηκε μία από τις φοβερότερες γενοκτονίες της ανθρωπότητας και ο Μπούτρος Μπούτρος – Γκάλι απλά παρακολουθούσε και αναφέρομαι στην Ρουάντα-, από την Νορβηγία, την Σουηδία και από την μικρή Αυστρία ο διαβόητος πρώην SS Κουρτ Βαλντχάιμ για να σταματήσω εδώ. Σήμερα είναι από την Πορτογαλία.
Οι Έλληνες πολιτικοί κάθε φάσματος σχεδόν έσπευσαν αμέσως να εκθειάσουν τον πράο μαύρο πολιτικό. Είδατε εδώ, όπως και στην περίπτωση του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α. ισχύει ο αντίστροφος ρατσισμός. Συμπαθούμε κάποιον για το χρώμα του και όχι για το ποιόν του.
Ο Κόφι Αννάν, εκτός των άλλων μας θυμίζει -το σχέδιο… Αννάν- και ομιλώ ή μάλλον γράφω μόνο για τα Ελληνικά και Κυπριακά πράγματα. Για άλλα, αλλού.
Προσωπικά το θεωρούσα μία απολύτως άστοχη και ιδιαιτέρως εκ του πονηρού προσέγγιση, όπως ήταν και οι ανάλογες περιπτώσεις των Συμφωνιών του Λονδίνου και της Ζυρίχης και των Πρεσπών πολύ πρόσφατα.
Ένα εκρηκτικό πακέτο προβλημάτων σε σελοφάν. Οι Τούρκοι (δεν υπάρχουν Τουρκο-Κύπριοι) το ψήφισαν αν και εκεί ο παμπόνηρος Ραούφ Ντεκτάς δεν το υποστήριξε. Δεν σημαίνει πως ήταν καλό και γι’ αυτούς, άλλο τι νόμιζαν, όπως και οι Σκοπιανοί με τις Πρέσπες. Πάντα τα κορόιδα είναι δύο.
Οι Κύπριοι το απέρριψαν. Και φυσικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.
Το ωραίο;
Ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου Αννάν. Είναι ο ίδιος, ο οποίος ανακοίνωσε τα… μνημόνια από το Καστελλόριζο!
Το ακόμα ωραιότερο: ο δις και νυν Πρόεδρος της Κύπρου ήταν επίσης υπέρ του σχεδίου!
Το τέλειο;
Και η Ελλάδα αλλά και η Τουρκία του Ερντογάν υποστήριξαν το σχέδιο. Μην κατηγορείτε τόσο πολύ τον Σουλτάνο! Συμπλέουμε!