Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Περί Ιατρών

Υπάρχει περίπτωση να φανταστείτε έναν αξιωματικό ενός κράτους να παρασημοφορείται ΚΑΙ από τις δύο εμπόλεμες πλευρές; Ακούγεται αδιανόητο. Κι όμως! Ο Dr. Rick Jolly αξιωματικός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και ιατρός-χειρουργός, ο οποίος υπηρέτησε στον Πόλεμο των Φώκλαντ το 1982, τιμήθηκε και από την πατρίδα του αλλά και από την Αργεντινή!
 
Περιέθαλψε εκατοντάδες τραυματίες ΚΑΙ από τις δύο εμπόλεμες πλευρές (το τονίζω ήταν σε πόλεμο τότε) και μάλιστα σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο στον όρμο του Αίαντος (!) σε ένα παράπηγμα και υπό άθλιες συνθήκες, στο οποίο επιπλέον ήταν σφηνωμένες στην οροφή του και δύο βόμβες, οι οποίες ΔΕΝ είχαν εκραγεί! Δεν έχασε ούτε έναν ασθενή του!
 
Ο Dr. Jolly το 1998 αποφάσισε να επισκεφθεί την Αργεντινή αλλά προηγουμένως έστειλε μία λίστα στην Κυβέρνηση της, με τα ονόματα όσων είχε περιθάλψει ρωτώντας για την πορεία τους. Η Κυβέρνηση της Αργεντινής κατάφερε και συγκέντρωσε 50 πρώην ασθενείς του, οι οποίοι και τον περίμεναν να τον τιμήσουν.
 
Ο Dr. Rick Jolly, ζήτησε και έλαβε την άδεια από την Βασίλισσα, όσον αφορά το εάν έπρεπε να αποδεχθεί το παράσημο από την Αργεντινή, χωρίς να προσβάλλει την πατρίδα του, διότι θα ήταν πραγματικά εξαιρετικά περίεργο να φέρει στο πέτο του παράσημα δύο πρώην εμπολέμων. Η Βασίλισσα του απάντησε προσωπικά επιτρέποντας του να το φέρει «on all occasions» (σε όλες τις περιπτώσεις).
 
Ο Dr. Jolly απεβίωσε στις 13 Ιανουαρίου 2018 σε ηλικία 71 ετών και θα ήταν σπουδαίο να ζούσε και αυτήν την περίοδο της πανδημίας. Αλλά με το να σώζεις άλλους ναι μεν δεν μπορείς να παρατείνεις το χρόνο της δικής σου ζωής, αλλά μπορεί να λάμπει το όνομά σου και να καθοδηγεί άλλους συνανθρώπους σου στην αιωνιότητα.
 
Ο Dr. Jolly παρεμπιπτόντως είναι άγνωστος στην πατρίδα μας ενώ ασήμαντοι συμπατριώτες του με μηδενική προσφορά στην ανθρωπότητα είναι διάσημοι. Πρέπει να αλλάξει αυτό.
 
ΙΑΤΡΟΣ με ΟΛΑ τα γράμματα κεφαλαία κατ΄ ευθείαν απόγονος του Ιπποκράτη!