(και το Guggenheim Museum guest star)…
Ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον ερώτημα, το οποίο όμως ποτέ δεν γίνεται.
Ποιο είναι καλύτερο; Το παράθυρο ή μία μπαλκονόπορτα;
Φαίνεται αστείο, αλλά σίγουρα δεν είναι. Λοιπόν, τώρα τον χειμώνα προσπαθήστε να χαρείτε την βροχή ή το καλοκαίρι την θέα από ένα παράθυρο και από μία μπαλκονόπορτα. Θα διαπιστώσετε “έντρομοι” πως η τόσο διαδεδομένη μπαλκονόπορτα δεν είναι και τόσο “διακριτική ή πρακτική”… Ο λόγος;
Εάν θέλετε να αγγίξετε την βροχή μόνο μέσω παραθύρου μπορείτε να το κάνετε. Από την μπαλκονόπορτα θα γίνετε μούσκεμα και θα παγώσει και το σπίτι σας.
Το καλοκαίρι, από την άλλη, από το παράθυρο μπορείτε να βλέπετε και να συνομιλείτε χωρίς να μπορεί να καταλάβει κανένας εάν είστε ντυμένοι ή όχι…
Μην τα γελάτε τα προηγούμενα… Το σπίτι πάνω και περισσότερο απ όλα είναι άνεση και ιδιωτικότητα παρά …γλυπτική ή εντυπωσιασμός.
Τα Ελληνικά παραδοσιακά σπίτια προτιμούσαν σαφώς τα παράθυρα… Ειδικά τα πέτρινα… Με την έλευση της πολυκατοικία και την κακώς νοουμένη μοντέρνα αρχιτεκτονική εμφανίστηκε η τάση της μπαλκονόπορτας, η οποία όταν είναι άστοχα τοποθετημένη είναι ένας “όρος” στην ελεύθερη διαβίωσή σας…
Μία παρατήρηση κάπως άσχετη με το θέμα, αλλά σχετική με το σκεπτικό…
Το Μουσείο Guggenheim στην Νέα Υόρκη του μεγάλου πολιτικού μηχανικού Frank Lloyd Wright είναι πραγματικά εντυπωσιακό ως εικόνα… Ένα τεράστιο ανάστροφο σαλιγκάρι… Κανένας τοίχος του δεν είναι …ευθύς! Είναι όλα …καμπύλα. Υποτίθεται ωστόσο πως κατασκευάστηκε για εκθέσεις… Λοιπόν δοκιμάστε να …κρεμάσετε έναν πίνακα. Αδύνατον! Συνεπώς χρησιμοποιούνται πρόσθετα τελάρα ως βοηθητικές κατασκευές προκειμένου να εκπληρωθεί ο σκοπός αυτός. Σε αυτήν την έκθεση το 2008 βρήκε τον σκοπό του! Κρεμασμένα αυτοκίνητα! Εμένα δεν μου άρεσε προσωπικά καθόλου… να ήταν και Ferraris…
Δυστυχώς τον Φεβρουάριο του 2008 ήταν σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης και δεν μπόρεσα τότε να το φωτογραφίσω ως έχει. Παρεμπιπτόντως τα κατασκευαστικά του προβλήματα και οι κακοτεχνίες είναι απίστευτες… Ποιος μίλησε για Έλληνες εργολάβους;