Αυτός είναι ένας τριγωνικός τοίχος. Έμαθα από τους μαστόρους ότι λέγεται και καλκάνι. Είναι η τριγωνική απόληξη μιας στέγης. Παρεμπιπτόντως καλκάνι ονομάζεται και ένα πολύ νόστιμο (όπως λέγεται)… ψάρι! Επίσης και το επάνω κυρτό μέρος της πρύμνης ενός πλοίου!
Τώρα πώς ξεκινήσαμε από τα ορεινά και καταλήξαμε σε ψάρια και πλοία είναι μια άλλη ιστορία. Όπως και να έχει το ζήτημα εμάς μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή ο συγκεκριμένος πέτρινος τοίχος· ο οποίος είναι δύσκολος στον στατικό υπολογισμό του, διότι είναι απλούστατα τριγωνικός. Άρα θα καταλήξει σε μία πέτρα στην κορυφή του, η οποία είναι αδύναμη. Ωστόσο εάν υποθέσουμε πως μετακινείται (αυτή η πέτρα), η στέγη, η οποία στηρίζεται στο καλκάνι ΔΕΝ θα καταρρεύσει. Είναι το αντίστοιχο με τους αρχηγούς κάθε είδους. Η δύναμη τους απορρέει από τη βάση τους. Και εάν η βάση είναι της κακιάς ώρας όσο στέρεη και να είναι (ή νομίζει πως είναι) η πέτρα στην κορυφή του καλκανιού κάποια στιγμή θα καταρρεύσει· και μαζί της ολόκληρη η στέγη και τούτο λόγω των ξύλινων (ή μεταλλικών) δοκών, οι οποίες στηρίζονται στα καλκάνια!
Τόσο απλό και όμορφο.
Αυτό, όμως το οποίο μου αρέσει είναι η… ανοδική πορεία των πετρών, η οποία στην… πορεία μετατρέπεται σε καθοδική. Βέβαια είναι θέμα φαινομολογίας, πώς το εννοούμε και πως προσεγγίζουμε την ανοδική ή την καθοδική πορεία.
Και στη ζωή, αυτή είναι πορεία μας (νομίζουμε). Ανοδική και καθοδική και είμαστε εγκλωβισμένοι στην ανάμνηση της κορυφής μας. Λάθος αγαπητοί μου φίλες και φίλοι! ΔΕΝ είναι στην (πολυπόθητη για πολλούς) κορυφή η δύναμη και η σοφία. Είναι στη συνολική διάρθρωση και αντοχή ολόκληρου του καλκανιού, στο οποίο τελικώς στηρίζεται το σημαντικότερο τμήμα του κτίσματος, δηλαδή η στέγη!
Μην χαίρεστε αλλά ούτε και να επιχαίρεστε για την ανοδική ή καθοδική (αντιστοίχως) πορεία ενός ανθρώπου. Ούτε εάν κατέχει την τόσο επισφαλή θέση-κατάσταση της κορυφής, όπως η πέτρα του καλκανιού. Να διακρίνετε τη συνολική του συνεισφορά στο οικοδόμημα!
Τα καλκάνια δεν είναι άλαλα!