Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ο COVID-19 ΔΕΝ Είναι Νόμισμα

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας και μετά το πρώτο σοκ, η όλη κατάσταση έλαβε τα χαρακτηριστικά ενός οικονομικού κραχ. Ο COVID-19 έγινε “νόμισμα” και οι θάνατοι απλή στατιστική. Και οι άνθρωποι έγιναν… μετοχές. Άλλες κοινές, άλλες προνομιούχες, άλλες με ανοδικές προοπτικές και τάσεις και άλλες… σκουπίδια (junk).

Από την δεύτερη στιγμή (μετά την αρχική έκπληξη και την… κοινωνική υπευθυνότητα) διολίσθησε η όλη κατάσταση σε οικονομικούς όρους. Και φυσικά όλες οι θεωρίες συνωμοσίας και οι ψευδείς ειδήσεις δεν ήταν (και είναι) όπως οι φήμες και οι διαδόσεις από τα λεγόμενα “παπαγαλάκια” (whispers – ψιθυριστές) στους διαδρόμους των οικονομικών ιδρυμάτων. Η αντίδραση πολλών χρηματιστηρίων χθες, μετά την ανακοίνωση πως το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του COVID-19 είναι πολύ κοντά και με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας αντανακλά πλήρως αυτή την διαπίστωση.

Φυσικά ΔΕΝ είναι οικονομική κρίση για όσους  έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Εκεί ο COVID-19 ήταν και είναι αυτό, το οποίο είναι: ένας ιός, όπως τόσοι άλλοι, αλλά με διαφορετικές ιδιότητες, ικανές από το να μην σε ενοχλήσουν καθόλου έως το να σε στείλουν στον άλλο κόσμο· τα κριτήρια όμως είναι ΔΙΚΑ του και άγνωστα για εμάς.

Προσέξατε υποθέτω όμως πως αναφέρθηκα στους ανθρώπους πλέον ως… μετοχές. Και προσέδωσα και χαρακτηρισμούς (όχι στους ανθρώπους, αλλά στις μετοχές). Αφού δεχόμαστε και αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο με αυτούς τους όρους θα πρέπει και να αποδεχτούμε, και τις προηγούμενες συμβάσεις (δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής).

Άρα, εφ΄ όσον ο COVID-19 είναι μία νομισματική μονάδα, όπως το δολάριο ή το ευρώ, οι συνέπειες ΜΟΝΟ οικονομικές θα είναι και οι άνθρωποι ως απλές μετοχές, θα ακολουθούν και την τύχη των μετοχών. Άλλες θα ανεβαίνουν σε τιμή (όχι κατ΄ ανάγκην σε αξία) και άλλες θα καταρρέουν (επίσης σε τιμή και όχι κατ΄ ανάγκην σε αξία). Και δεν θα μπορούν να επηρεάσουν οι ίδιες την πορεία τους.

Και τι ωραία! Στο επόμενο κραχ (όχι οικονομικό, αλλά… “ανθρωπικό” και όχι ανθρωπιστικό) θα διαπιστώσουμε τις επιπτώσεις αυτής τη αντιμετώπισης. Αλλά τότε άχνα δεν πρέπει να ακουστεί. Όπως επιλέγεις να αντιμετωπίζεσαι, αναλόγως θα επιλέξει και η ζωή να σε αντιμετωπίσει.

Α! και αφού είσαι στο ανθρωπιστήριο (χρηματιστήριο ανθρώπων) μάθε να διαβάζεις  καλά τους πίνακες και να προσέχεις μήπως τα “χαρτιά” σου τσαλαπατηθούν στο δάπεδο χωρίς καμιά αξία (όπως και οι μετοχές). Τουλάχιστον επένδυσε σωστά. Και μην ξεχνάς! Το “χαρτί” είσαι ΕΣΥ ο ίδιος!