Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ο Φοροεισπράκτωρ και Πράκτωρ Μηχανικός

Ο μηχανικός έχει εξελιχθεί στην Ελλάδα κάτι μεταξύ σε λογαριασμό της ΔΕΗ και πράκτορα της Στάζι. Λογαριασμός της ΔΕΗ, διότι έχει επιφορτισθεί από την πολιτεία με την είσπραξη των προστίμων των αυθαιρέτων και τώρα και με την ταυτότητα κτιρίων και πράκτωρ της Ανατολικογερμανικής Στάζι όσον αφορά τους ενδο-μηχανικούς ελέγχους.

Προσέξτε! Είναι αρκετή μία υπεύθυνη δήλωση από τον μηχανικό πως το κτίσμα ανταποκρίνεται από στατικής απόψεως στα φορτία λειτουργίας του και από δυναμικής απόψεως στις σεισμικές επιταχύνσεις, αλλά χρειάζεται άλλος… ελεγκτής μηχανικός να βεβαιώσει ότι μέτρησες… σωστά τις διαστάσεις του και το τοποθέτησες επίσης σωστά στο οικόπεδο! Και φυσικά… 500 ευρώ εάν οι έλεγχοι είναι μόνο δύο από τον ιδιοκτήτη, χορηγό της ανεργίας των μηχανικών. Εν τω μεταξύ μετά τον τελικό έλεγχο μπορεί άνετα ο μηχανικός να… “σηκώσει” στο νόμιμο διώροφο και τρίτο όροφο, χωρίς να ενοχληθεί κανένας και μετά από δέκα χρόνια να το νομιμοποιήσει ένας άλλος μηχανικός κ.ο.κ.

Όσον αφορά τώρα τις τακτοποιήσεις και όπως προανέφερα την περιβόητη ταυτότητα κτιρίου και τους επερχόμενους ελέγχους των προηγουμένων… ελέγχων από άλλους πάλι μηχανικούς έχουμε το θαυμαστό κόσμο της προόδου! Το 2030 περίπου θα ψηφισθεί ένας νόμος περί τακτοποίησης των… τακτοποιήσεων των προηγούμενων νόμων από τα άπειρα λάθη ή ασυμφωνίες των αυθαιρέτων κ.ο.κ.

Επιπλέον όλοι οι μηχανικοί έχουμε μετατραπεί σε διεκπεραιωτές εγγράφων και επειδή έχουμε μοναδικούς προσωπικούς κωδικούς για την είσοδο στο σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου είμαστε και ηλεκτρονικοί γραμματείς του εαυτού μας (με απίστευτο όγκο) ενώ ταυτοχρόνως επιφορτιζόμαστε και όλες τις ευθύνες των προηγουμένων.

Μετά από όλα αυτά έχεις εξαντληθεί και το τελευταίο, το οποίο σε ενδιαφέρει είναι να… κατασκευάσεις το κτίριο!

Σημ.: Στάζι ήταν το ακρωνύμιο του Υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας με πληροφοριοδότες το… 2,50% του ενεργού πληθυσμού (18-60) και 10,000 επιπλέον κάτω των 18 ετών! Ωστόσο άλλοι πράκτορες της ανέφεραν πως ήταν ανεπίσημα 2 εκ. πληροφοριοδότες σε πληθυσμό 16,7 εκ. δηλαδή ένας στους 6 με αναγωγή στις ενεργές ηλικίες! Ωραία πράγματα!