Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ο Υφέρπων Φασισμός των Προσωπικών Δεδομένων

Όπως έχω γράψει και στο παρελθόν τα προσωπικά δεδομένα (κατά τη γνώμη μου) ορίζονται περίπου ως εξής:

Είσαι φυλακισμένος στο κελί 33 και αρνείσαι να αποκαλύψεις εάν το εσώρουχό σου είναι λαχανί με ροζ ελεφαντάκια ή κίτρινο με μαύρα λουλουδάκια. Ή να μην θέλεις να αποκαλυφθεί ποιο από τα δύο τα μπιζέλια ή οι φακές, τα οποία σε ταΐζουν καθημερινά σου αρέσει περισσότερο!

Μα είσαι φυλακισμένος!

Το ίδιο συμβαίνει με την ανοησία των προσωπικών δεδομένων. Αλλά ας υποθέσουμε πως το δεχόμαστε και πως τα εσώρουχά σου είναι μπλε με κόκκινες βούλες (άρα τους την έφερες) και προτιμάς το μοσχαράκι με τις πατάτες από τα όσπρια. Πες μου! Μπορώ να έλθω να σε κινηματογραφήσω μέσα στη φυλακή και να δημοσιοποιήσω το γεγονός πως είσαι φυλακισμένος και σε άθλιες συνθήκες επειδή απλά έτυχε να είσαι, ας πούμε αντίθετος με την κυβέρνηση (να μην θεωρηθεί πως είσαι εγκληματίας ή κάτι άλλο).

Όχι, δεν μπορώ!

Είναι σχεδόν αδύνατον αυτή τη στιγμή να κυκλοφορήσεις με την κάμερα σου και να κινηματογραφήσεις πρόσωπα ή καταστάσεις σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο. Και ορθά. Μπορεί να μην θέλει κάποιος να μαθευτεί πως ευρίσκεται εκεί. Αλλά εάν κι εγώ δεν μπορώ να δείξω (έστω με τον τρόπο μου) τι συμβαίνει εκεί όπου είσαι δεν πρόκειται να βελτιωθεί και η κατάσταση κάποιων ή και εσού.

Ο Φρέντερικ Γουάϊσμαν είναι ένας δικηγόρος στη Βοστώνη, ο οποίος αποφάσισε να γίνει κινηματογραφιστής. Σπουδαίος κινηματογραφιστής. Το 1967, αφού έλαβε όλες τις απαραίτητες άδειες από όλους (το τονίζω αυτό) κινηματογράφησε τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στην ψυχιατρική κλινική Bridgwater για εγκληματίες ψυχασθενείς. Το δημιούργημά του είναι ένα σκληρό αλλά απολύτως αληθινό ντοκυμανταίρ στο οποίο καταγράφηκε η πραγματικότητα στο άσυλο μάλλον αυτό, παρά νοσοκομείο.

Το ντοκυμανταίρ απαγορεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τελικά μετά από πολλούς δικαστικούς αγώνες και μηνύσεις, προβλήθηκε μία και μόνη φορά από το PBS, ένα ιδιαίτερο κανάλι, μόλις το Σεπτέμβριο του… 1992! Και η ταινία πλέον πρέπει να φέρει τη σημείωση πως οι συνθήκες στο Bridgewater έχουν βελτιωθεί σημαντικά από την εποχή της κινηματογράφησης!

Όπως δήλωσε ο ίδιος Γουάϊσμαν τελικά, η απαγόρευση προβολής του από το δικαστήριο ήταν πολύ χειρότερη παραβίαση των ελευθεριών από την παραβίαση της ελευθερίας των κρατουμένων – ψυχασθενών.

Δεν δείχνεις, δεν μαθαίνει κανείς τι γίνεται πίσω από τους τοίχους. Προσωπικά δεδομένα γαρ…

Ας έχουμε και αυτήν την παράμετρο στα υπ΄ όψιν μας, όταν αναφερόμαστε στα προσωπικά δεδομένα και την αξία τους.  Άλλο ένα όπλο των κυβερνήσεων για να περιορίζεις τις διαστάσεις του κελιού σου. Κατά τα άλλα κρύβε το χρώμα του εσωρούχου σου. Παρεμπιπτόντως το δικό μου είναι λιλά με εμπριμέ γατάκια!!!

Αχ, συγγνώμη! Μόλις σας αποκάλυψα το προσωπικό μου δεδομένο, πως αγαπάω τα γατάκια! Αυτο-καταγγέλλομαι στην αρμόδια αρχή!