Εάν θέλετε να κατασκευάσετε κάποιο οίκημα στην Ελασσόνα ή τον Τύρναβο πρέπει να γνωρίζετε πως ανήκουν από σεισμικής απόψεως στη ζώνη Ι, η οποία είναι και η ευμενέστερη. Η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε 3 ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με τη σεισμική επιτάχυνση του εδάφους, η οποία θα ασκηθεί στα κτίρια. Πόσο πιο βίαια δηλαδή θα αναγκαστεί να κουνηθεί το έδαφος και προφανώς και τα κτίσματα. (Όλα τα παρουσιάζω με πολύ απλό τρόπο για να είναι κατά το δυνατόν κατανοητά).
Εάν ένα κτίριο δύο ορόφων από οπλισμένο σκυρόδεμα χρειάζεται, ας υποθέσουμε, 250 κυβικά μέτρα beton για τον φέροντα οργανισμό του, το βάρος του είναι περίπου (250 κ.μ. Χ 2,4 τόνοι/κ.μ. = 600 τόνοι). Αυτοί οι 600 τόνοι σε περίπτωση σεισμικής δράσης θα αναγκαστούν να κινηθούν με μία επιτάχυνση ανά ζώνη:
Ζώνη Ι: 1,57 m/s2 – Ζώνη ΙΙ: 2.35 m/s2 – Ζώνη ΙΙΙ: 3.53 m/s2
Ο αριθμός αυτός προκύπτει από την εφαρμογή ενός συντελεστή επί την επιτάχυνση βαρύτητας (g=9.81 m/s2) και ανά ζώνη οι συντελεστές αυτοί είναι αντιστοίχως 0,16-0,24-0,36. Προσπαθήστε να σκεφτείτε τι σημαίνει 600 τόνοι να κινούνται με αυτές τις επιταχύνσεις.
Ο σεισμός των Αθηνών το 1999 είχε σεισμική επιτάχυνση 0,6g=5.89 m/s2 στο επίκεντρο και 0,3g σε απόσταση 15 χιλιομέτρων! Ήταν ο 13ος ισχυρότερος σεισμός παγκοσμίως μέχρι το 2016, έως ότου στη Νέα Ζηλανδία έγινε ο σεισμός της Καϊκούρα με σεισμική επιτάχυνση εδάφους… 3g!!! Δεν τολμώ να το σκεφτώ…
Πού θέλω να καταλήξω.
Ο Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός θεωρεί πως οι ανωτέρω σεισμικές επιταχύνσεις έχουν πιθανότητα υπέρβασης 10% εντός 50 ετών, σύμφωνα με τα υπάρχοντα σεισμικά δεδομένα. Η Ελασσόνα και ο Τύρναβος στον Ε.Α.Κ. του 2000 ήταν στη ζώνη ΙΙ και με την τροποποίηση του 2003 υποβαθμίστηκαν στη ζώνη Ι. Ήρθε ο σεισμός σήμερα να τις… αναβαθμίσει.
Δεν έχω δει ακόμα τα χαρακτηριστικά του σημερινού σεισμού (οι σεισμολόγοι σύντομα θα μας τα παρουσιάσουν) για να αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά των κατασκευών στις περιοχές της Θεσσαλίας. Η γενική μου όμως εκτίμηση θεωρώ πως είναι πολύ καλή. Το ίδιο και ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος φαίνεται να ανταποκρίνεται αναλόγως.
Θα συνιστούσα ωστόσο στις μελέτες, να μην χρησιμοποιείτε (οι μηχανικοί) το συντελεστή της πρώτης ζώνης, ακόμα και εάν ανήκετε γεωγραφικά εκεί.
Σημ. Από τις πολύ λίγες φωτογραφίες, τις οποίες είδα παλαιών πέτρινων κτιρίων, τα οποία κατέρρευσαν φαίνεται πως η βασική αιτία είναι το συνδετικό κονίαμα, το οποίο λόγω της παλαιότητας δεν άντεξε τη δόνηση. Και για να προσθέσω και κάτι ακόμα, όταν πρόκειται να ενισχύσετε έναν πέτρινο τοίχο, πρώτα πρέπει να εξασφαλίσετε πως είναι… τοίχος και όχι συνονθύλευμα πέτρας με χώμα (πλέον).