Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ο Πύργος της Βαβέλ και η Υπερβολική Βεβαιότητα

Έχουμε αρκετό να προφητεύσουμε. Λοιπόν! Τον Πύργο της Βαβέλ τον γνωρίζετε ή μάλλον έχετε διαβάσει ή διδαχθεί γι΄ αυτόν. Υποτίθεται πως οι άνθρωποι μετά τον μεγάλο κατακλυσμό αποφάσισαν να στεριώσουν και να ανταγωνισθούν –ακόμα και να πολεμήσουν- με τον Θεό. Επρόκειτο να κατασκευάσουν ένα πολύ υψηλό οικοδόμημα (ευτυχώς τότε δεν υπήρχαν πολεοδομικοί περιορισμοί) έως τον ουρανό. Υπάρχουν πολλές ερμηνείες και σχόλια εδώ, αλλά θα περιοριστώ σε αυτήν, η οποία είναι κοινή: πως ο θεός θύμωσε με την έπαρσή τους και τους… δώρισε την πολυγλωσσία.

Κάθε ένας υποτίθεται πως καταλάβαινε τι έλεγε (αμφιβάλλω επ΄ αυτού), πάντως σίγουρα μεταξύ τους δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν. Στη σύγχρονη εποχή ενδεχομένως να ονομαζόταν Facebook στην Ελληνική κοινωνία ή μέσα ενημέρωσης αντί για Πύργος της Βαβέλ.

Όπως κα να έχει το ζήτημα ο Πύργος κρίθηκε.. αυθαίρετος από την τότε πολεοδομία και οι εργασίες διακόπηκαν. Το πρόστιμο εξ΄ άλλου, το οποίο υπεβλήθη στους κατασκευαστές ήταν τόσο μεγάλο, ώστε έκαναν πως δεν καταλάβαιναν τι έγραφε η διοικητική πράξη (ιδού η εξήγηση της… πολυγλωσσίας) και με αυτόν τον τρόπο διασκορπίστηκαν σε όλη την υφήλιο (για να μην το πληρώσουν).  Όπως αντιληφθήκατε σας παρουσίασα και μία εκδοχή από την οπτική γωνία ενός πολιτικού μηχανικού.

Υπάρχει φοβερή βεβαιότητα στην Ελληνική κοινωνία. Υπάρχει φοβερή βεβαιότητα πως οι απόψεις, τις οποίες εκφράζει ο καθ΄ ένας μας είναι απολύτως ορθές. Δεν υπάρχει ούτε έστω μία υποψία ενός λάθους, μίας αθέλητης παραπλάνησης. Όχι! Το απολύτως ορθόν είναι αυτό, το οποίο πιστεύω ΕΓΩ! Τελεία και με πολλές παύλες.

Θυμίζω μία κάπως διαφορετική βεβαιότητα περί της ζωής τα τέλη του τόσο πρόσφατου 2019 και των αρχών του 2020. Μετά ενέσκηψε η πανδημία. Και πρωτόγνωρες για τη γενιά μας καταστάσεις προέκυψαν.  Ήταν αδύνατον να προβλέψει κανείς την πρωτοχρονιά του 2020 τι θα συνέβαινε σε μόλις δύο, τρεις μήνες (και διεθνώς) και πόσο θα διαρκούσε.

Πολύ σιγουριά διακρίνω και σήμερα. Και περιέργως ακόμα μεγαλύτερη ισχυρογνωμοσύνη και βεβαιότητα περί της ερμηνείας των καταστάσεων. Η οποία όμως συνοδεύεται και από αντίστοιχη έπαρση. Τόση έπαρση, η οποία στοχεύει τον ουρανό!

Αυτό θυμίζει έναν άλλον Πύργο της Βαβέλ. Και όπου Βαβέλ διασκορπισμός… Και όπου τόσο μεγάλη βεβαιότητα, οι απρόβλεπτες ανατροπές (εάν συμβούν) δημιουργούν πολύ ισχυρούς προσωπικούς κραδασμούς. Ενίοτε και μη αναστρέψιμους.

Η μόνη βεβαιότητα ίσως είναι αυτή της αβεβαιότητας. Το απρόβλεπτο ίσως πολύ κοντά μας. Δεν διακρίνω με σαφήνεια το τοπίο, υπάρχει πυκνή ομίχλη (προφητικώς ομιλώ όχι τρομολαγνικώς).

Ο Προφήτης Teucris δεν θέλει να προφητεύσει, αλλά ο Πύργος της Βαβέλ δεν τον αφήνει!
(Προφητεία #104 της 24-11-2022)

Σημ.1: Για τους νέους φίλους και τις φίλες μου στο Facebook στην ιστοσελίδα μου υπάρχει ενότητα… προφητειών, ώστε να ανατρέξετε σε παλαιότερες και να αξιολογήσετε την αξιοπιστία τους. Οι προφητείες ωστόσο είναι για να ανατρέπονται, όχι να εκπληρώνονται. Δεν είναι μαντικοί χρησμοί.  Για τους τελευταίους στην αντίστοιχη ενότητα (Teucris Delphi). Και είναι και… δωρεάν! Χα!

Σημ. 2: Στη φωτογραφία ο… Πατρινός Πύργος της Βαβέλ!