Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ο Παπουτσωμένος Γάτος από… Επενδυτικής Απόψεως

Το πολύ όμορφο, αλλά καθόλου ηθικοπλαστικό παραμύθι του παπουτσωμένου γάτου μπορεί να βρίθει κοινωνικών αδικιών και εξαιρετικά αντιπαθητικών συμβολισμών (βασιλείς, δουλοπρέπεια, απειλές, πριγκίπισσες, τις οποίες παντρεύουν οι πατεράδες τους –ωραίο και αυτό- μόνο και μόνο διότι το λαμπρό παλικάρι έχει πλούτο και άλλες ανάλογες ανοησίες), αλλά τι να κάνουμε τώρα είναι… παραμύθι.

Ωστόσο ο ορθότερος τίτλος, εάν ήταν και είχε γραφεί και εκδοθεί στην εποχή μας θα ήταν: “Ο Γάτος της Wall Street”, κατ΄ αναλογίαν με την ταινία με τον… λύκο του ιδίου δρόμου! Διότι βρίθει θαυμάσιων διδαγμάτων από επενδυτικής απόψεως. Μάλιστα είναι τόσο επιτυχημένα, ειδικά στις ημέρες μας, ώστε θα τολμούσα να το θεωρήσω ως την επιτομή των επενδυτικών οδηγών της εξελισσόμενης μετα-COVID-19 εποχής.

Υποθέτω πως γνωρίζετε την υπόθεση, άλλωστε είναι τόσο γνωστό παραμύθι και κάπου θα την εντοπίσετε στο διαδίκτυο, ώστε να την επαναφέρετε στη μνήμη σας.

Α. Δεν είναι το κεφάλαιο

Από τα τρία αδέλφια ο μικρότερος ήταν θεωρητικά και ο πλέον άτυχος. Ο πρώτος έλαβε το μύλο του πατέρα τους, μία έτοιμη παραγωγική επιχείρηση, ο δεύτερος το γαϊδούρι, την εταιρεία μεταφορών δηλαδή ενώ ο μικρότερος έναν… γάτο! Ένα γάτο, ο οποίος όμως είχε το καθήκον να πιάνει τα ποντίκια!

Οι διαφορές στο  κεφάλαιο τεράστιες με τον τελευταίο να είναι σαφώς στη μειονεκτικότερη θέση. Η συνέχεια όμως έδειξε πως η τελική επιτυχία δεν είχε σχέση με το κεφάλαιο και τις υποδομές έναρξης.

Β. Η γνώση pays

Ο γάτος ΔΕΝ ήταν άχρηστος! Έπιανε ποντίκια κάτι, το οποίο δεν είναι αυτονόητο για όλους τους γάτους. Όλοι μπορούν και θα έπρεπε να πιάνουν ποντίκια, αλλά είτε λόγω τεμπελιάς είτε διότι τα βρίσκουν όλα έτοιμα δεν αποκτούν ιδιαίτερη μόρφωση και ικανότητες. Η σύλληψη ποντικού από γάτο είναι το ανάλογο του άριστου πτυχίου!

Γ. Εάν είναι ο γάτος πόσο μάλλον ο άνθρωπος

Αφού ο μικρός αδελφός επένδυσε σε έναν γάτο και έγινε βασιλιάς εξ΄ αιτίας του, πόσο μάλλον εάν επένδυε σε έναν άνθρωπο. Οι ισχυρότερες και οι πλέον επιτυχημένες επενδύσεις βασίζονται ακριβώς εδώ. Επενδύστε σε ανθρώπους! Αυτό είναι το τόσο προφανές… μυστικό, το οποίο υποτιμούν κατά κόρον οι τράπεζες, οι επενδυτικοί μηχανισμοί, οι επενδυτές και καταλήγουν συχνά να αποτυγχάνουν πλήρως.

Δ Εμπιστοσύνη

Ο τρίτος γιος κέρδισε, διότι ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕ. Άκουσε και χωρίς κανένα εχέγγυο (τονίζω) εμπιστεύτηκε. Διότι αφού ο γάτος του μίλησε (όχι τόσο σύνηθες ομολογουμένως) και του πρότεινε να ΜΗΝ τον μετατρέψει σε ένα ζευγάρι μίζερα γάντια (όπως σκεφτόταν να αξιοποιήσει τον γάτο του) τον εμπιστεύτηκε απόλυτα. Ούτε ήταν καχύποπτος και ούτε υπέβαλε ερωτήσεις. Έκανε ό,τι του υποδείκνυε ο γάτος!

Το τελευταίο είναι και το σημαντικότερο επενδυτικό προσόν: η εμπιστοσύνη. Από το Α έως το Δ βαθμιαία και έχετε στη διάθεση σας την τέλεια… παπουτσωμένη σκάλα ανόδου επιτυχημένων επενδύσεων!

Μιάαααααααααααααααααααααααο!!!
(Αυθεντική δήλωση του παπουτσωμένου γάτου)!