ο οποίος δεν έληξε ποτέ, τι διδάσκει
και πώς λειτουργεί η Κίνα;
Ο πόλεμος της Κορέας στις αρχές της δεκαετίας του 50 είναι ένας ξεχασμένος πόλεμος. Λογικό θα μου πείτε, μετά από τόσα χρόνια ποιός να τον θυμάται· και για ποιόν λόγο; Ωστόσο αυτός ο πόλεμος σηματοδότησε μία νέα εποχή και έχει και πολλά να μας διδάξει.
Ποιο είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του; Πώς για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία πολέμησαν Αμερικανοί με Κινέζους! Δεν ήταν πόλεμος των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα. Ήταν πόλεμος των Ηνωμένων Εθνών με την Κορέα. Και ήταν και πόλεμος, ο οποίος ήταν εναντίον της επέκτασης του κομμουνισμού, όσον αφορά το ιδεολογικό του υπόβαθρο.
Ο πόλεμος ξεκίνησε με την εισβολή των βορείων, οι οποίοι με αστραπιαίο τρόπο κατέλαβαν ολόκληρη σχεδόν τη νότια περιοχή, αλλά… σχεδόν. Και αυτό το σχεδόν τους κόστισε και την νίκη τους, όσον αφορά τον αντικειμενικό τους στόχο. Όχι πως υπήρξε νικητής στο τέλος, διότι κατέληξαν μετά από τρία χρόνια, και εκατομμύρια νεκρούς και τεράστια δυστυχία στο σημείο απ΄ όπου ξεκίνησαν. Γι΄ αυτό, όταν επιτίθεστε κάπου μην αφήνετε μία “σχεδόν” νίκη, διότι είναι… σχεδόν σίγουρο πως θα καταλήξει σε ήττα.
Τώρα βέβαια δεν θα ήθελα να αναλύσω γεγονότα το πώς ήταν η εποχή εκείνη και το γιατί συνέβησαν όσα συνέβησαν. Η Κορέα είναι μία απομακρυσμένη χερσόνησος βαθιά επηρεαζόμενη από την Κίνα, (διαβάστε την ιστορία της) και οι εποχές ήταν άλλες.
Το άρθρο όμως το γράφω, διότι αυτός ο πόλεμος είναι προφητικός και διδακτικός, όσον αφορά την πολιτική της Κίνας. Προσέξτε το αυτό, όχι των υπολοίπων. Και δείχνει πως, κατά τη γνώμη μου, ο απερχόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δε σφάλλει σε αυτό το ζήτημα. Όχι όσον αφορά τον COVID-19, τον οποίον κακώς ονομάζει… Κινεζικό ιό (θυμηθείτε να σας εξηγήσω πως η πανδημία του 1918 ονομάστηκε Ισπανική γρίπη), αλλά όσον αφορά την πολιτική περιορισμών και δασμών σε σχέση με την Κίνα.
Η Κορέα, εάν διαβάσετε τονίζω και πάλι την ιστορία της σε μία περίοδο εμφύλιας διαμάχης στο παρελθόν κάλεσε τους Κινέζους να… βοηθήσουν. Αλλά όταν προσκλείς έναν πολύ ισχυρότερο θα πρέπει προηγουμένως να έχεις σχεδιάσει και τον τρόπο να τον απομακρύνεις. Το τελευταίο δεν είναι καθόλου εύκολο. Η Κίνα από την εποχή εκείνη πάντοτε επενέβαινε στα της Κορέας.
Οι Κινέζοι στον πόλεμο της Κορέας δεν υποχωρούσαν. Και λόγω της αριθμητικής τους υπεροχής και ίσως της ιδεολογίας τους ή των αδυσώπητων διαταγών πίσω δεν έκαναν. Οι Αμερικανοί και όχι μόνον το έμαθαν με πολύ σκληρό τρόπο. Και αυτή είναι και η γενική πολιτική νοοτροπία της Κίνας και οι πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον ΔΕΝ την έχουν ξεχάσει (από την περίοδο του πολέμου στην Κορέα). Όπου εμπλακεί αγκιστρώνεται με έναν μοναδικό τρόπο. Είναι μία ισχυρή χώρα και πολυπληθέστατη και μην ξεχνάμε και με έναν κορυφαίο πολιτισμό, ως εκ τούτου δεν είναι ένας τυχαίος αντίπαλος.
Η Κίνα είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ απειλή για το Δυτικό κόσμο, όπως το εννοεί ο ίδιος. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επειδή είναι επιχειρηματίας διαισθητικά το αντιλαμβάνεται. Δεν το εκφράζει όμως καθόλου κομψά, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Και κατά τη γνώμη μου όλοι οι περιορισμοί, όσον φορά τα Κινεζικά προϊόντα ορθώς έχουν τεθεί. Και οι φόβοι περί εθνικής ασφάλειας είναι εύλογοι.
Η Ελλάδα με τη μοναδική της δεινότητα έπραξε ό,τι χειρότερο: πούλησε το καλύτερο της προϊόν, το λιμάνι του Πειραιά σε Κινέζους. Θυμηθείτε τη στιγμή, όταν θα χρειαστεί να επανέλθει σε Ελληνικά χέρια… Οι Κινέζοι αρχικά θα κάνουν τους… Κινέζους και δεν θα αποχωρήσουν ούτε με το να γίνει της… Κορέας!
Αυτό για να κατανοήσουμε λίγο το πώς λειτουργεί αυτός ο γίγαντας της Ανατολής, τον οποίον πρέπει να σεβόμαστε, αλλά και να τον προσέχουμε.
Σημ. 1: Ο πόλεμος της Κορέας ανέδειξε την τεράστια σημασία του υγειονομικού, M*A*S*H το όνομά του και ήταν μία από τις μεγαλύτερες… ανθρωπιστικές (εάν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση) συνεισφορές ενός πολέμου. Κατόπιν και της τέχνης με την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία και την τηλεοπτική σειρά.
Σημ. 2: Η Ισπανική γρίπη προφανώς δεν είχε καμία σχέση με την Ισπανία, διότι ένα προϊόν της φύσης δεν έχει εθνικότητα. Ονομάστηκε όμως Ισπανική, διότι ενώ θέριζε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, απαγορευόταν η μετάδοση ειδήσεων, προκειμένου να μη καμφθεί το ηθικό των εμπολέμων λαών και κατ΄ επέκταση στρατιωτών (1914-1918 ο Α΄ΠΠ). Ως εκ τούτου, όλες οι αναφορές προέρχονταν από την ουδέτερη Ισπανία και του έμεινε του ιού το όνομα.
Σημ. 3 και ελαφρώς φαρμακερή: η Κίνα υστερεί σε θέματα κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα είναι… νησί. Τα παράλια εξαιρετικά ανεπτυγμένα και με στυγνό καπιταλισμό, ενώ η ενδοχώρα άλλος κόσμος.
Σημ. 4 και φαρμακερή: Είμαι σίγουρος πως και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος θα ακολουθήσει την ίδια ή και σκληρότερη πολιτική έναντι της Κίνας. Απλώς δεν θα την… κραυγάζει . Υπογείως αγαπητοί μου, υπογείως!