Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ο Νέος Ευρωπαϊκο-Αμερικανικός Πόλεμος των Αυτοκινητοβιομηχανιών…

…και ο Αμερικανικός Εμφύλιος.

Η Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία πάντοτε ήταν εξαιρετικά προηγμένη και τα αυτοκίνητά της ένα προϊόν τεχνολογίας αιχμής. Η Αμερική ήταν ένα βήμα πίσω, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αδυνατούσε να κατασκευάσει εξαιρετικά μοντέλα. Η αγορά όμως εκεί έχει διαφορετικές ανάγκες και το προϊόν ορίζεται από κατά πόσο τις καλύπτει και είναι και κερδοφόρο.

Μέχρις ότου εμφανίστηκαν τα… Tesla! Ποια είναι η βασική διαφορά; Μα οι… ιπποδυνάμεις! Ξαφνικά με τους ηλεκτροκινητήρες εκτοξεύθηκαν. Όταν η ισχυρότερη Ferrari παραγωγής (η εξωτική 812 Superfast) διαθέτει κινητήρα 830 ίππων και τιμή από 370,000 δολάρια (έως σχεδόν και 500 χιλιάδες με επιπλέον εξοπλισμό) το σχετικά συμβατικής σχεδίασης Tesla Plaid S κινείται από ηλεκτροκινητήρα 1020 ίππων και καλύτερων επιδόσεων στη μισή τιμή.

Προσωπικά πιστεύω πως η επιτάχυνση είναι το σημείο κλειδί στον… εγωισμό των αγοραστών και το τρομακτικό πλεονέκτημα του γρηγορότερου αυτοκινήτου είναι ακριβώς αυτό: πόσο σύντομα επιτυγχάνει να φθάσει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Το απροσδιόριστο σχεδιαστικά πενταθέσιο Tesla Plaid S τα επιτυγχάνει σε 1,99 δευτερόλεπτα, ενώ η εξωτική Ferrari 812 Superfast σε 2,9 (ένα δευτερόλεπτο αργότερα) και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τον ιδιοκτήτη της!

Είναι δεδομένο ωστόσο πως και οι Ευρωπαίοι θα ακολουθήσουν λίαν συντόμως σε αυτά τα νούμερα και ενδεχομένως η ηλεκτρική 812 να επιταχύνει λιγότερο του δευτερολέπτου. Αλλά εδώ οι μειώσεις έχουν όριο. Πόσο πιο γρήγορα θα συμβεί αυτό; Κατόπιν θα συζητάμε για… τηλε-μεταφορά!

Φθάνουμε σε όρια, τα οποία αποτελούν ενδείξεις κάποιου…. τέλους.

Αλλά ενώ η Tesla αρχικά φαίνεται πως δεν έχει αντίπαλο στην Ευρώπη (για την ώρα και σε αυτόν μόνο τον τομέα) δεν συμβαίνει το ίδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δύο άγνωστες μικρές αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν ακόμα καλύτερες επιδόσεις και ίσως και πολυτέλεια (και όχι μόνον). Η μία είναι η Lucid, η οποία προσφέρει το Air με 1126 ίππους (PS) και με αρχική τιμή χαμηλότερη από αυτή του Tesla Plaid S καθώς και μία άλλη η Rivian με ανάλογης εμβέλειας μοντέλα. Και οι δύο τελευταίες έχουν την έδρα τους στην Καλιφόρνια.

Ως εκ τούτου από επενδυτικής απόψεως θα πρέπει να αξιολογήσουμε ποιες τελικά θα επικρατήσουν και σε τι βαθμό. Η Tesla άνοιξε κατά κάποιον τρόπο τον δρόμο της ηλεκτροκίνησης και μάλιστα με ένα Ευρωπαϊκό (και για πολλούς μυθικό) όνομα, αυτό του σπουδαίου Σέρβου Νίκολα Τέσλα, ωστόσο έχει να ανταγωνιστεί τις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες με ανάλογη τεχνογνωσία.

Κατά κάποιον τρόπο θυμίζει την εποχή των IBM, της Commodore, Atari, Apple στο ξεκίνημά τους. Η τότε μεγαλύτερη IBM εξαφανίστηκε εντελώς από το παιγνίδι των προσωπικών υπολογιστών, άλλες μικρότερες επικράτησαν και τελικά η Apple κυριάρχησε, χωρίς αρχικά να ήταν και η καλύτερη. Ανάλογα συνέβησαν και με τα κινητά τηλέφωνα, όπου η κυρίαρχη και πρωτοπόρος Nokia άργησε να στραφεί στα smartphones και ουσιαστικά και αυτή συρρικνώθηκε.

Δεν είναι τόσο θέμα τεχνολογίας, όσο επιλογών marketing και ίσως και κάποιων άλλων ακόμα άγνωστων παραγόντων. Έχει πολύ ενδιαφέρον ωστόσο!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)