Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ο Μύθος της Κρατικής Αδυναμίας

Ένας μύθος, ο οποίος καλά κρατεί και χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις Ελληνικές κυβερνήσεις είναι ο μύθος της… αδυναμίας. Ειδικά μετά το 2008 και την είσοδο της χώρας στη μεγάλη φτωχοποίηση (και τεράστια οπισθοδρόμηση σε νοοτροπίες) ήταν (και είναι ) η δήθεν αδυναμία επιβολής της θέλησης του… Ελληνικού λαού (χα), λόγω… εξωτερικών πιέσεων ή φανταστικών αντικειμενικών συνθηκών.

Αυτό είναι ΛΑΘΟΣ! Και δόλιο.

Η έλευση του COVID-19  ήλθε να το καταρρίψει (διότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, άλλωστε δεν θα έμεναν… πολίτες για να… κυβερνηθούν). Εάν μία κυβέρνηση, καλή – κακή εκλεγμένη με 20% ή με 80%, με πραξικόπημα ή νοθεία ή ό,τι άλλο σκεφτείτε απαιτήσει να επιβάλλει  ο τ ι δ ή π ο τ ε  θα το επιτύχει. Η Ελλάδα, όσον αφορά το προηγούμενο το έχει αποδείξει περίτρανα, εφόσον αυτό αφορά εσωτερικές καταστάσεις.

Δεν μπορώ δυστυχώς να θυμηθώ λεπτομέρειες από την εκτέλεση -και την απόλυτη ακαμψία στην ειλημμένη απόφασή της τότε κυβέρνησης- ενός νέου, γόνου πολύ πλουσίας και επιφανούς οικογενείας των Αθηνών την περίοδο του εμφυλίου, η οποία μάλιστα ανήκε και στο δικό της στρατόπεδο, επειδή (ο νέος) αρνήθηκε να καταταγεί και να πολεμήσει στο Γράμμο και το Βίτσι.

Όταν μία κυβέρνηση αποφασίζει και θέλει δεν παίζει. Η αόρατη δύναμη της εξουσίας είναι πολύ ισχυρή, με την προϋπόθεση της επιλογής. Και οι περισσότεροι άνθρωποι παθαίνουν παράλυση εμπρός της… (όχι όμως και οι επαναστάτες).

Μικρά κράτη και αναφέρω το Βιετνάμ με την ηγεσία σκληρών και αποφασισμένων ηγετών κατάφεραν το αδιανόητο. Δεν κρίνω το πώς και το εάν και τι προέκυψε. Ακόμα και η Κούβα (δεν τη θαυμάζω, κάθε άλλο) στο υπογάστριο της υπερδύναμης δεν υπέκυψε.

Η Ελλάδα μπορούσε από την πρώτη στιγμή να ορθώσει ανάστημα και καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν στάθηκε, όχι στο ύψος των περιστάσεων, αλλά ούτε στο ύψος ενός θλιβερού μίζερου ζήτουλα, διότι το κριτήριο ΔΕΝ ήταν το ενδιαφέρον για αυτήν την χώρα, αλλά το σπορ της διατήρησης ή της κατάληψης της εξουσίας. Όλοι μπορούσαν και ΔΕΝ το έκαναν για αυτό και μόνον…

Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία και όλα τα ακούω βερεσέ…

Σημ.: να εύχεστε μην έλθει κάποιο τρίτο ή τέταρτο φονικό κύμα (διότι το τρίτο κύμα είναι δεδομένο και προ των πυλών) και θα δείτε πως και επί τόπου εκτέλεση να αποφασισθεί  για… άσκοπη μετακίνηση θα επιβληθεί και κιχ δεν θα ακουστεί.

Σκληρά λόγια, αλλά να μην παίζουμε με τα παραμύθια. Ούτε η… Χαλιμά δεν τα πίστευε και ας διηγήθηκε στο Σουλτάνο τόσα και ωραία και για χίλιες και μια νύχτες. Διαφορετικά (εάν τα πίστευε) θα της είχε πάρει το κεφάλι…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)