Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ο Μαρκήσιος του Καραμπά

Κάθε φορά που ακούω το όνομα Ναγκόρνο Καραμπάχ, μου έρχεται στο νου το παραμύθι με τον Παπουτσωμένο Γάτο! Τούτο, διότι το… αφεντικό του γάτου ονοματίστηκε από τον ίδιο με το βαρύγδουπο όνομα… Μαρκήσιος του Καραμπά! Το ακούς και νοιώθεις ένα δέος να σε κυριεύει.

Μόνο πως το παραμύθι ούτε και πολύ διδακτικό είναι (εκτός από επενδυτικής απόψεως) αλλά ούτε και… ηθικοπλαστικό. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο πολύ ενδιαφέροντα διδάγματα εξάγονται. Και εξάγονται ακόμα περισσότερα όταν δούμε λίγο τα γεγονότα με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Κανόνας πρώτος:

Εάν δεν γνωρίζεις άριστα τις χώρες και τις καταστάσεις εκεί ΔΕΝ πλησιάζεις! Πολύ “καυτό” το περιβάλλον!

Κανόνας δεύτερος

Εάν όντως θέλεις να… πλησιάσεις προσλαμβάνεις, όσες/ους είναι εντός ή εκτός φυλακής καταδικασμένοι για απάτες με… glamour! Διαθέτουμε ικανό αριθμό με αξιολογότατη εμπειρία επί του θέματος και αντί να χαραμίζονται σε τέσσερεις τοίχους άνετα θα μπορούσαν να προσφέρουν εθνικές υπηρεσίες με αντάλλαγμα την αμνήστευση. Το μόνο έξοδο είναι η συνοδεία δύο ειδικών πρακτόρων, ώστε να μην πετάξει το ελεύθερο πουλάκι. Να είναι και δύο τουλάχιστον (διότι το χρήμα έχει διεισδυτικές ικανότητες).

Κανόνας τρίτος

Η Κυβέρνηση δεν πρέπει ούτε να επέμβει ούτε φαινομενικά να γνωρίζει τίποτα. Όποιος μπλέκεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες και οι κυβερνήσεις σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται (όχι εσείς, η κοινή αντίληψη) δεν είναι τόσο ικανές. Απλώς εξουσία διαθέτουν.

Τελευταίος κανόνας

Καμία φιλία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ιστορικές αναφορές και τα σχετικά δεν ισχύουν. Ούτε ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου.

Συνεπώς η κατάσταση εκεί, ανεξαρτήτως εάν ανασύρει μνήμες κοινής εθνικής (και τραγικής) μοίρας δεν πρέπει να παρασύρει την Ελλάδα (μόνο σε αυτήν αναφέρομαι) σε οποιαδήποτε εμπλοκή.

Τέλος θα ήθελα να σημειώσω πως πολλές φορές καριέρες χτίζονται σε ανύπαρκτα ή ψευδή “γεγονότα”· εννοώ γεγονότα, τα οποία έχουν συμβεί με κάποια ευλογοφανή αιτιολογία, η οποία όμως δεν ήταν η πραγματική.

Σημ. Με την ευκαιρία θα αναφερθώ σε αμέσως επόμενο άρθρο στο τι διδάσκει το παραμύθι με τον παπουτσωμένο γάτο από επενδυτικής απόψεως.

Διαβάστε: Ο Παπουτσωμένος Γάτος από… Επενδυτικής Απόψεως

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)