Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ο Θάνατος των SMS και Επιχειρηματικές Σκέψεις

(και ολίγος COVID-19)

Πριν από αρκετά χρόνια είχα στα χέρια μου μία έκθεση 9από τις πολλές) σχετικά με τις τάσεις (trends) όσον αφορά την εξέλιξη των εφαρμογών στην τεχνολογία. Γνωρίζετε υπάρχουν οι λεγόμενες micro-trends και mega-trends. Κατανοείτε πως αφορούν οι πρώτες τις ατομικές συνήθειες κατά κάποιον τρόπο ενώ οι δεύτερες τις κοινωνικές. Ένα σημείο στο οποίο έδιναν πολύ μεγάλη προσοχή ήταν στην εξέλιξη των μηνυμάτων. Μάλλον της επικοινωνίας. Θεωρούσαν πως έπρεπε να εστιάσουν όχι τόσο στην ίδια την εφαρμογή αλλά στις παραμέτρους επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών της.

Για το Facebook ο βασικός τομέας ήταν το messenger, αλλά πέραν τούτου αυτόνομες εφαρμογές όπως το what’s up, το viber και τα εργαλεία αποστολής μηνυμάτων κάθε άλλης (Instagram – TikTok) θα αποτελούσαν το σημείο αιχμής, όσον αφορά τον επενδυτικό σχεδιασμό. Το TikTok διαφημίζεται για το ταχύτερο δίκτυο ανταλλαγής (προσοχή εδώ) videos και όχι μόνο μηνυμάτων και τότε δεν συμπεριλαμβανόταν στην έκθεση, διότι δεν υπήρχε).

Δύο σημεία έχουν σημασία:

Α. Πως οι νέες δυνατότητες στην τεχνολογία λόγω του διαδικτύου επέτρεψαν αποστολή πολύ μεγάλων αρχείων και εννοώ μηνύματα με περιεχόμενο πέραν του γραπτού κειμένου (φωτογραφίες, κινούμενα εικονίδια, videos)

και

Β. Πως όλα τα προηγούμενα δεν θα είχαν νόημα εάν δεν διαπιστωνόταν η τάση επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών των εφαρμογών.

Το σπουδαιότερο όπως καταλαβαίνετε είναι το Β. ενώ το Α. είναι μόνο η εφαρμογή ων συνεπειών του.

Ως εκ τούτου η σημαντικότερη επίπτωση ήταν ουσιαστικά η κατάργηση των SMS, των γραπτών μηνυμάτων μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Όχι πως ακόμα δεν προσφέρονται, ειδικά εκεί, όπου το διαδίκτυο δεν είναι ανεπτυγμένο ή από συνήθεια, αλλά σύντομα ενδεχομένως να καταργηθούν πλήρως έναντι περισσοτέρων δωρεάν Gigabytes (δεν ανήκω στον τομέα σχεδιασμού των τηλεπικοινωνιών να γνωρίζω τις σκέψεις τους). Ωστόσο το ότι είναι αυτή η τάση είναι αναμφισβήτητο. Η Εθνική Τράπεζα πλέον χρησιμοποιεί το viber και όχι τα SMS στην επιβεβαίωση των συναλλαγών, το αναφέρω ως τυχαίο παράδειγμα.

Σήμερα διαβάζοντας αυτές τις γραμμές υπάρχουν άλλες εκθέσεις, οι οποίες εκτιμούν και προβλέπουν τις τάσεις για την επόμενη δεκαετία ή και περισσότερο. Αυτές όμως του τέλους του 2019 ΔΕΝ είχαν καθόλου λάβει υπόψιν τους τον COVID-19· και ξαναγράφονται!

Αυτό για όλους τους τομείς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Διότι η πανδημία επιφέρει αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων και δημιουργεί νέες ανάγκες. Έχει επιδράσει και κάπου αλλού και αυτό θα το δούμε τα επόμενα χρόνια.

Ο χρόνος απόσβεσης μίας επένδυσης και η ίδια η επένδυση είχαν μεγαλύτερη διάρκεια. Αυτό βαθμιαία συμπιεζόταν. Και τόσο περισσότερο ευέλικτος έπρεπε να είναι ο επενδυτής. Με την επέλαση της πανδημίας και ασχέτως εάν αυτή αντιμετωπισθεί σε 12 μήνες η τάση αυτή θα παραμείνει. Ο χρόνος σχεδιασμού εάν υπερβαίνει κάποιο όριο θα καταργεί την ίδια την επένδυση. Όταν υλοποιηθεί δεν θα έχει νόημα, διότι οι τάσεις θα έχουν μεταβληθεί.

Πολύ περισσότερα στη συνέχεια.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)