Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ Ανακαλύπτει

Χθες παρακολούθησα μία από τις 4 ιστορίες της τηλεοπτικής σειράς (2016-17) του ήρωα του Ζωρζ Σιμενόν Μαιγκρέ. Στο παρελθόν έχω ήδη παρακολουθήσει και μία ακόμα.

Το χθεσινό ήταν το “Ο Μαιγκρέ στήνει μία παγίδα” (“Maigret Sets a Trap”) ο πρωτότυπος τίτλος.

Ο επιθεωρητής Μαιγκρέ φυσικά ανακαλύπτει, αλλά έχουμε και εμείς πολλά να ανακαλύψουμε, χωρίς να είμαστε επιθεωρητές της αστυνομίας. Για να τα δούμε:

Α.

Στον ρόλο του επιθεωρητή ο… Ρόουαν Άτκινσον! Και εάν δεν τον αναγνωρίζετε με το πραγματικό του όνομα σίγουρα θα τον γνωρίζετε ως… Mr. Bean! Όταν παρακολούθησα το πρώτο επεισόδιο έμεινα κατάπληκτος από την φοβερή ηθοποιία του! Αυτός ΕΙΝΑΙ ηθοποιός! Πώς ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με κωμικούς ρόλους μπορεί να υποδυθεί έναν επιθεωρητή της αστυνομίας και δη τον Μαιγκρέ. Δεν χωρούν σχόλια.

Το μόνο σχόλιο αφορά την… ικανότητα οδήγησής του, διότι είχε κάποια ατυχήματα. Το 2001 κατέστρεψε μία Aston Martin, αλλά ξεγέλασε το Χάρο με την υποκριτική του και ο τελευταίος μάλλον γέλασε μαζί του παρά έκανε τη δουλειά του. Άριστος ηθοποιός σημαίνει άριστος παντού!

Β.

Στην υπόθεση του επεισοδίου ο δολοφόνος ενώ σε όλα ήταν αλάνθαστος σε ένα μόνο δεν μπόρεσε να αντισταθεί: στην έπαρσή του. Όταν ο Μαιγκρέ του έστησε παγίδα συλλαμβάνοντας (δήθεν) τον υποτιθέμενο δολοφόνο, ο πραγματικός δολοφόνος δεν μπόρεσε να αντισταθεί και θέλησε να διαπράξει έγκλημα το ίδιο βράδυ, προκειμένου να αποδείξει στην αστυνομία πως συνέλαβε τον  λάθος άνθρωπο.

Και φυσικά η παγίδα είχε αποτέλεσμα, διότι το υποψήφιο θύμα του ήταν μία εκπαιδευμένη αστυνομικός, ως δόλωμα.

Συμπέρασμα: έπαρση ίσον συμβόλαιο μελλοντικής καταστροφής.

Γ.

Την παγίδα του ονείρου. Όλα αυτά (δεν αποκαλύπτω περισσότερα) σε περιτύλιγμα ψευδούς ονείρου. Η πρώην πλούσια οικογένεια δεν αποδεχόταν το γεγονός μίας νέας πραγματικότητας και των φορτίων της. Διότι όταν την αποδεχθείς έχεις πιθανότητες να την αναστρέψεις. Όταν όμως είσαι αγκιστρωμένος στην ψευδαίσθηση του ονείρου βαδίζεις ολοταχώς (και πάλι) στην καταστροφή.

Δ.

Και κάτι ακόμα…

Τις λεπτομέρειες.

Ο ερευνητής της αστυνομίας όταν εξέταζε ένα κουμπί σε ερώτηση του επιθεωρητή εάν μπορεί να εντοπίσει κάποιο στοιχείο, αποκρίθηκε:

“Μπορείς να απεικονίσεις το σύμπαν κοιτώντας τις λεπτομέρειες. Το ξέρεις.”

Διαφωνείτε;

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)