Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ο Άτυχος Ιδιοκτήτης Βενζινάδικου στην Ε.Ο.

Πως φτάσαμε ως εδώ …

Ο ιδιοκτήτης (ΕΛΛΑΔΑ) ενός μικρού σχετικά βενζινάδικου στην Εθνική Οδό (ΕΥΡΩΠΗ) αποφασίζει να προσφέρει στους πελάτες του ένα δωρεάν πλύσιμο. Εκτυπώνει ένα χαρτί στο οποίο αναφέρεται:

 «ΕΝΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΛΥΣΙΜΟ»

Σε αυτό το χαρτί πάνω δεν αναγράφεται κάποια τιμή (και δεν έχει καμία απολύτως σημασία, το πλύσιμο είναι αυτό που μετρά) αλλά έστω πως τιμάται 15 ευρώ. Κάθε λοιπόν πελάτης κάποια στιγμή μπορεί να το εξαργυρώσει.

Μία ημέρα λοιπόν ο ιδιοκτήτης προκειμένου να αυξήσει την πελατεία του αποφασίζει να τυπώσει πολύ περισσότερα τέτοια χαρτιά με προσφορές (ΔΑΝΕΙΟ) και να τα διανείμει στην Εθνική Οδό υπολογίζοντας ΠΑΝΤΑ πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται μα έλθουν ΟΛΟΙ οι παραλήπτες ταυτόχρονα να πλύνουν τα αυτοκίνητα τους.

Κάποιοι από τους παραλήπτες επειδή είτε πλένουν μόνοι τους τα αυτοκίνητα, είτε επειδή δεν τα πλένουν καθόλου προτιμούν να πωλήσουν τα χαρτιά με την προσφορά στην τιμή των 10 ευρώ (ή και 5 ευρώ ακόμα ή και 1 ευρώ) σε κάποιους άλλους (προσέξτε είτε 15, είτε 10 ευρώ η ουσία είναι μία: ΕΝΑ ΠΛΥΣΙΜΟ ΔΩΡΕΑΝ).

Κάποιοι άλλοι ωστόσο επειδή κόβεται κάπου το νερό και είναι το μοναδικό βενζινάδικο αυτό το οποίο μπορεί να πλύνει αυτοκίνητα και μάλιστα το Σαββατοκύριακο που τυχαίνει να γίνονται και πολλοί γάμοι αποφασίζουν να κερδοσκοπήσουν με την προσφορά και την μεταπωλούν αντί των 40 ή και 50 ευρώ ακόμα, στους επίδοξους γαμπρούς…

Οι γαμπροί ωστόσο αποφασίζουν πως νύφες άλλες θα βρουν αλλά 40 ή 50 ευρώ …όχι ή τέλος πάντων δεν τους ενδιαφέρει τόσο πολύ το καθαρό αυτοκίνητο και πηγαίνουν με την απόδειξη αγοράς των 40 ή 50 ευρώ και την προσφορά και απαιτούν από τον ιδιοκτήτη ή το πλύσιμο ή καλύτερα τα 40 ή 50 ευρώ (ανάλογα με το πόσα πλήρωσαν).

Έντρομος ο ιδιοκτήτης αντιλαμβάνεται πως αφ’ ενός αδυνατεί να πλύνει όλα τα αυτοκίνητα την ίδια στιγμή, αφ’ ετέρου εάν εξαργυρώσει (ως οφείλει) την υπόσχεση του σύμφωνα με τις αποδείξεις πρέπει να πουλήσει τρείς φορές το βενζινάδικό του.

Σε μία άλλη εκδοχή ένας υπάλληλος του βενζινάδικου σχολιάζοντας την προσφορά (όχι με κακοήθεια) διασπείρει την άποψη πως το αφεντικό του κακώς εκτύπωσε τόσα χαρτιά, γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί και δημιουργείται ένας πανικός σε όλους, οι οποίοι τρέχουν να προλάβουν να πλύνουν τα αυτοκίνητα τους.

Εν πάση περιπτώσει ο αγαπητός ιδιοκτήτης έκανε κάτι για να αυξήσει την πελατεία του, γιατί θεώρησε πως είτε πλένει καλύτερα από τους άλλους, είτε φτιάχνει καλύτερο καφέ, είτε είναι σε καλύτερη τοποθεσία ή οτιδήποτε άλλο…

Είναι λοιπόν εν δυνάμει χρεοκοπημένος;

Στην πραγματικότητα το ίδιο έχουν κάνει και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες βενζινάδικων της Εθνικής Οδού, ακόμα και οι πιο μεγάλοι που έχουν περισσότερο προσωπικό και μηχανές πλυσίματος αυτοκινήτων. Αλλά αυτοί δεν ομιλούν βλέποντας πως αποκαλύφθηκε ΜΟΝΟ ο ένας γείτονάς τους. Κανείς δεν έκανε κάτι κακό. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική, απλά έτυχε στον άτυχο μας ιδιοκτήτη να αποκαλυφθεί με έναν τρόπο αυτό το παγκοίνως γνωστό μυστικό και όλοι την ίδια στιγμή να απαιτήσουν το ίδιο πράγμα.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΑΞΙΟΣ ΠΛΗΝ ΑΤΥΧΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ;

Α. Κλαίει την μοίρα του (η άθλια ψυχολογία που προσπαθούν να επιβάλλουν κυρίως οι …άλλοι ιδιοκτήτες).

Β. Ζητά από τους άλλους συναδέλφους του να του πλύνουν τα αυτοκίνητα των πελατών του (κάτι για το οποίο βέβαια χρεώνουν τον φίλο μας ΠΟΛΥ περισσότερο από 15 ευρώ), (=Δ.Ν.Τ.).

Γ. Μειώνει το προσωπικό του και τις αμοιβές του, αυξάνει την τιμή της βενζίνης, ζητά από τους υπαλλήλους του να δουλεύουν και την νύχτα, κλείνει το κατάστημα με αξεσουάρ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (=τα μέτρα του Δ.Ν.Τ.).

ή

Δ. Αποφασίζει να ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΕΙ το γεγονός ότι θα του έλθουν ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ πελάτες και αυξάνει το προσωπικό του, μειώνει την τιμή της βενζίνης του, ζητά από τους υπαλλήλους του να δουλεύουν και την νύχτα αλλά με άλλη λογική τώρα, ανοίγει και δεύτερο κατάστημα με αξεσουάρ και αγοράζει (με δάνειο ναι) άλλες δύο εγκαταστάσεις πλυσίματος για να ανταποκριθεί.(= ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ).

Τις συνέπειες για τα Α. Β. και Γ. τις γνωρίζετε.

Τις συνέπειες του Δ. επίσης αλλά θα σας τις αναφέρω επιγραμματικά:

Επειδή το βενζινάδικο αυτό ίσως πλένει καλύτερα από τους άλλους, ίσως φτιάχνει καλύτερο καφέ, ίσως είναι σε καλύτερη τοποθεσία ή οτιδήποτε άλλο… ξαφνικά δέχεται έναν τόσο μεγάλο αριθμό πελατών με συνέπεια λόγω της αυξημένης ζήτησης να μπορεί να αυξήσει την τιμή του πλυσίματος για τους νέους πελάτες, την τιμή του καφέ, την τιμή των αξεσουάρ και την αξία του οικοπέδου του.

Το βενζινάδικο εντέλει αυξάνει την αξία του (=ΑΥΞΗΣΗ της ΑΞΙΑΣ των ΑΚΙΝΗΤΩΝ) και μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, τις οποίες γνωρίζει ότι αδίκως οφείλει, αλλά λόγω του ότι δεν είναι και το μεγαλύτερο βενζινάδικο οφείλει να πράξει και να συμμορφωθεί άλλωστε δεν θα του παρέχουν ..βενζίνη να λειτουργεί.

Επιπλέον τυπώνει και ένα άλλο χαρτί (ΑΝ θέλει) και ενημερώνει και τους υπόλοιπους για τις προσφορές των άλλων ιδιοκτητών της Εθνικής Οδού.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και είναι ένα πρόβλημα του συστήματος πλυσίματος στις Εθνικές Οδούς….και ΟΧΙ μόνον του άτυχου αυτού ιδιοκτήτη…

Παρεμπιπτόντως ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο συμβαίνει και με ΟΛΕΣ τις τράπεζες στον κόσμο, οι οποίες λειτουργούν (και είναι) εν δυνάμει χρεοκοπημένες (=απόρροια του κλασματικού συστήματος αποθεματικών). Εάν αποφασίσουν να απαιτήσουν οι καταθέτες τα χρήματα τους από ΟΠΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ Τράπεζα στον κόσμο ΚΑΜΙΑ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί. Σε όποια άτυχη λοιπόν συμβεί θα πληρώσει και για όλες τις άλλες….

Επιστροφή τώρα στις ενότητες:

Η ΠΛΑΝΗ (!) ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ή

Τα Ελληνικά Ακίνητα “Αλλιώς”…

Σημαντική Διευκρίνηση: Όσα γράφονται είναι αποκλειστικά δικές μου απόψεις, τις οποίες έχω αποκρυσταλλώσει μετά από βαθειά μελέτη, σκέψη και εφαρμογή στην πράξη. Είναι οπωσδήποτε απολύτως υποκειμενικές. Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι είναι οι ορθές ή οι μοναδικές. Αποτελούν μία μορφή προσέγγισης σύμφωνα με την δική μου οπτική γωνία και τίποτα λιγότερο ή περισσότερο.