Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ονόματα και Ηθοποιοί

Ειλικρινά δεν θα ήθελα να με παρεξηγήσετε, αλλά πρέπει να το εκφράσω. Υπάρχουν μεγάλα ονόματα, τα οποία στην πραγματικότητα είναι… “μεγάλα”, διότι απλούστατα είναι… γνωστά! Δεν θα ήθελα (ούτε και πρέπει) να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία ίσως και εσείς υποψιάζεστε. Το κοινό ελκύεται από το όνομα και θεωρεί πως πρόκειται να παρακολουθήσει κάτι σπουδαίο ή να απολαύσει μία ερμηνεία υψηλής στάθμης.

Και ξαφνικά, μέσα στη ροή της ταινίας εμφανίζεται ένας άγνωστος ηθοποιός, ο οποίος με τη μικρή σε διάρκεια παρουσία του κερδίζει όλες τις εντυπώσεις. Γιατί; Διότι είναι πραγματικά σαφώς καλύτερος από το μεγάλο όνομα!

Αυτό στην οθόνη δεν μπορεί να αποκρυβεί. Και πάμπολλα παραδείγματα έχουμε από άγνωστους ηθοποιούς, οι οποίοι εμφανίστηκαν μόλις λίγα δευτερόλεπτα και εκφέρουν ενδεχομένως μία μόνο φράση και κατόπιν έγιναν διάσημοι.

Προσέξτε! Υπάρχουν πραγματικά σπουδαίοι και ταυτοχρόνως διάσημοι ηθοποιοί. Αλλά και αρκετοί, οι οποίοι είναι απλά διάσημοι.

Προχθές παρακολουθούσα μία Γαλλική κιν/κή ταινία με κορυφαίους ηθοποιούς:

Αλαίν Ντελόν, Τζιαν Μαρία Βολοντέ, Μπουρβίλ και Υβ Μοντάν για να αναφέρω τους τέσσερεις γνωστότερους. Ειδικά ο τελευταίος είναι ιδιαίτερος και τον έχω παρακολουθήσει σε πολύ μεγάλο αριθμό κινηματογραφικού του έργου.

Παραθέτω ΜΟΝΟ για την ομάδα μας, ένα απόσπασμα από μία ταινία του (εγώ ο ίδιος την περιέκοψα), όπου ο Μοντάν υποδύεται έναν αλκοολικό πρώην αστυνομικό. Πέραν της εξαιρετικής σκηνογραφίας θα ήθελα πολύ να προσέξετε πόσο πειστικός και αυθεντικός είναι. Και εντελώς αυθόρμητα μου ήλθε στο νου το δοκίμιο με τον αγαπητό Σάκη Κλήρη, το οποίο υλοποιήσαμε σε λιγότερο από μία ώρα ένα τυχαίο απόγευμα και χωρίς απολύτως καμία προετοιμασία: τον εγκλωβισμένο (έχει αναρτηθεί παρακάτω).

Απλά παρακολουθείστε και το ένα απόσπασμα και το άλλο και συγκρίνετε. Θα μπορούσε να ήταν και ο Σάκης στην ταινία και να υποδυόταν έναν άστεγο. Το όνομα στους τίτλους και στα ειδησεογραφικά μέσα, το οποίο θα προσείλκυε το κοινό θα ήταν του Υβ Μοντάν και όχι του Σάκη, διότι δεν θα τον είχαν ακούσει.

Ο Σάκης είναι ένας από εμάς όμως. Και δεν θα είχε να φοβηθεί τίποτα.

Σύμφωνοι! Είμαστε… καρα-psonia, αλλά η υποκριτική είναι υποκριτική και το κοινό δεν εξαπατάται!

Τα ίδια θα μπορούσα να γράψω και για πολλούς από εσάς, όσους βέβαια γνωρίζω προσωπικά, αλλά δεν αμφιβάλλω πως ισχύουν για όλους. Άλλωστε δεν θα είμαστε εδώ!

Η ομάδα μας Teucris Films στο Facebook:

https://www.facebook.com/groups/496220322717330

 

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)