Το άρθρο αυτό θα ήθελα να το προσέξουν οι ευαίσθητοι καλλιτεχνικοί δημιουργοί. Είναι πάρα πολύ σπουδαίο να ξεχωρίζει κάποιος την δημιουργία από τα χρήματα. Και κυρίως να μην συγχέει τις έννοιες.
Αν και αναφέρεται στον κινηματογράφο ουσιαστικά ισχύει και για τις εκδόσεις, την μουσική, τις εφαρμοσμένες τέχνες. Αφορά ακόμα και τους μηχανικούς, κυρίως τους αρχιτέκτονες!
1ος Μύθος: Ο κινηματογράφος είναι τέχνη
Είναι τέχνη εάν μπορείς μόνος σου να δημιουργήσεις μία ταινία. Από την στιγμή κατά την οποία υπογράφεις επιταγές και πληρώνεις είναι business.
Ξεκάθαρο αυτό.
2ος Μύθος: Η κινηματογραφική παραγωγή είναι μία βιομηχανία παραγωγής ταινιών
Οι κινηματογραφικές εταιρίες ξοδεύουν πολύ (μα πολύ) περισσότερα χρήματα για την προώθηση μίας ταινίας (το marketing) παρά για την δημιουργία της.
Μία ταινία πρακτικά δεν έχει καμία αξία πέραν του φίλμ επάνω στην οποία είναι γραμμένη ή μίας κάρτας μνήμης στην οποία είναι αποθηκευμένη.
Η αξία (για την κινηματογραφική βιομηχανία) της ταινίας έγκειται στο εάν πληρώνει κάποιος εισιτήριο προκειμένου να την παρακολουθήσει.
Οσοδήποτε αριστουργηματική και να είναι δεν έχει νόημα εάν δεν αποφέρει έσοδα. Ως έργο τέχνης βεβαίως μπορεί να είναι κορυφαίο.
Στην Αγγλική γλώσσα διαχωρίζονται οι έννοιες με λέξεις: Film είναι μία ταινία, την οποία μπορείς ελεύθερα να παρακολουθήσεις. Movie είναι ένα film για το οποίο πληρώνεις.
3ος Μύθος: Ποιος είναι ο προϋπολογισμός
Σε καμία βιομηχανία δεν γνωρίζετε ποιό είναι το πραγματικό κόστος ενός προιόντος. Το ωραίο είναι πως δεν το γνωρίζουν ούτε και οι ίδιες βιομηχανίες!
Σε μία κινηματογραφική ταινία υπάρχουν εντελώς άγνωστα μεγέθη και αυτά είναι και τα κυριότερα: οι αμοιβές των ηθοποιών και δη των αστέρων και το κόστος διανομής στους κινηματογράφους.
Το πρώτο το αντιλαμβάνεσθε. Το δεύτερο για να έχετε μία ιδέα είναι της τάξεως των 20 εκ. δολαρίων για μία ταινία μεγάλου μήκους υψηλών εμπορικών προσδοκιών στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο.
4ος Μύθος: Η κινηματογραφική βιομηχανία κάνει δουλειές με παραγωγούς
Κοινώς προσλαμβάνει σκηνοθέτες για να υλοποιήσουν μία ταινία.
Για να μπορέσεις να κλείσεις μία συμφωνία με μία κινηματογραφική εταιρεία πρέπει να έχεις ΗΔΗ φτιάξει μία ταινία. Η τουλάχιστον να μπορείς να την παρουσιάσεις. Τότε μπορείς να διαπραγματευτείς.
Πάντως κανένας δεν σε χρηματοδοτεί χωρίς να υπάρχει κάποιο έργο από πριν.
Φυσικά δεν γεννιέσαι με έτοιμα έργα!
Απόδοση credits: Αυτό το άρθρο βασίζεται σε ένα άλλο, το οποίο έγραψε το 1993 ή 94 ο Eliot Grove και το οποίο με τη σειρά του… βασίζεται στα μαθήματα του Dov S-S Simens. Η προσαρμογή δική μου.