Οι 100 Γυάλινες Σφαίρες

Η ζωή έχω γράψει πάμπολλες φορές είναι όπως ένα παιγνίδι. Θα εξαιρέσω φυσικά τα τραγικά γεγονότα (ανθρώπινες απώλειες, φυσικές καταστροφές) και οτιδήποτε προκαλεί δυστυχία σε πολλούς ανθρώπους.

Στην συντριπτική τους όμως πλειοψηφία και στην καθημερινότητά μας, τα περισσότερα ζητήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν εν είδει παιγνιδιού.

Παιγνιδιού όμως στο οποίο υπάρχει και κάποιο αποτέλεσμα (θετικό ή αρνητικό ή έστω αδιάφορο). Δεν σας κρύβω πως εμένα αυτή είναι η τακτική μου και αυτός είναι ένας λόγος που δεν… βαριέμαι (!) να… ζω, διότι θέλω να βλέπω τα… επεισόδια της δικής μου ζωής (αφού παίζω μεν αλλά δεν σημαίνει πως γνωρίζω και το αποτέλεσμα)!

-Βίρνα άσε το μαχαίρι κάτω!
-Όχι Γιάγκο! Πρέπει να δώσω τέλος σε αυτό!
-Βίρνα μη!
-Γιάγκο ναι! Το καρπούζι θα το κόψω σε φέτες και δεν θα το πάρω ολόκληρο όπως η άθλια κοινωνία μ’ εξανάγκαζε τόσα χρόνια…
-Μη, μη Βίρνα! Αυτό δεν είναι καρπούζι! Μήλο είναι!

Ωραία Φώσκολος έγινα τώρα! Αλλά… αλλά!

Τι ωραίο που θα ήταν εάν με κάποιο τρόπο μπορούσες (ή προσπαθούσες) να επηρεάσεις το αποτέλεσμα (ok αυτό λέγεται και… Ζαβολιά!).

Αυτή την περίοδο (και νομίζω είναι αντιληπτό αυτό από την σχετική απουσία μου) αντιμετωπίζω ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και δύσκολο γρίφο εξ’ ου και ο βαρύτατος φόρτος.

Το έχω εξομοιώσει ωστόσο με ένα παλαιό μαθηματικό πρόβλημα, του οποίου όμως την λύση δεν την θυμάμαι και θα ήθελα να το δω και με την εμπειρία των 52 ετών μου και να το σκεφθώ πάλι.

Ας το δούμε και μαζί.

Εάν υποθέσουμε πως οι επιλογές μας μπορούν να αντιστοιχηθούν σε 100 πανομοιότυπες γυάλινες σφαίρες αλλά οι 50 είναι λευκές και οι 50 μαύρες και έχω και δύο επίσης πανομοιότυπα δοχεία και θα ήθελα να επιλεγεί η λευκή (το μαύρο μου αρέσει περισσότερο, αλλά δεν πειράζει), υπάρχει τρόπος να μοιράσω τις σφαίρες αυτές στα δύο δοχεία με τέτοιον τρόπο, ώστε να έχω περισσότερες πιθανότητες να συμβεί αυτό; Προφανώς κάποιος άλλος θα βάλει το χέρι του σε όποιο δοχείο επιθυμεί από τα δύο και αναλόγως του τι θα τραβήξει θα εξαρτηθεί η δική μου συνέχεια (ο «άλλος» μπορεί να είναι οτιδήποτε, άνθρωπος, καταστάσεις, οργανισμός)…

Λοιπόν!

Υπάρχει τρόπος να κατανείμουμε τις σφαίρες με κάποιο σκεπτικό στα δύο δοχεία, ώστε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τραβήξει η άλλη πλευρά την επιθυμητή (όπως νομίζουμε τουλάχιστον εμείς) λευκή σφαίρα;

Μην το δούμε μόνο μαθηματικά ή με την πιθανοθεωρία… Κάθε πρόταση δεκτή… Μη ξεχνάτε πως όσα δε λύονται… κόπτονται!

Αρχίζω να σκέφτομαι και εγώ τώρα τη λύση…

Βροχερή Κ Α Λ Η Μ Ε Ρ Α Σ Α Σ !!!

(Βρέχει σήμερα στην Πάτρα και αντί να πίνετε καφέδες στη Ρήγα Φεραίου ή Τσιμισκή ή Κολωνάκι ή όπου αλλού και να ξοδεύεστε για βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει)!

Σημ. Έχω αρχίσει να σκέφτομαι να γυρίσω και μία σειρά αλά… Φώσκολος! Δεν αστειεύομαι και θα είχε και ενδιαφέρον!

-Τεύκρο μη! Άσε το πληκτρολόγιο κάτω!

Διαβάστε εδώ την απάντηση:

Η Απάντηση στις 100 Γυάλινες σφαίρες