Για το τραγικό ναυάγιο του Τιτανικού έχουν γραφτεί πάρα πολλά και έχουν γυριστεί και αρκετές κινηματογραφικές ταινίες. Υπάρχουν όμως και κάποιες λεπτομέρειες, οι οποίες δεν έχουν τόσο πολύ προσεχθεί. Αυτές αφορούν τα στατιστικά της τραγωδίας καθώς και κάποιες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις.
Κατ’ αρχήν από ένα ναυάγιο, όλοι χάνουν. Ακόμα και οι πλουσιότεροι έχασαν την γκαρνταρόμπα τους, το χρόνο τους, τα χρήματα ή κοσμήματα, τα οποία μετέφεραν. Άλλοι βέβαια έχασαν δικούς τους ανθρώπους ή τη ζωή τους. Ποιος κέρδισε; Πρακτικά ο μόνος κερδισμένος ήταν το… brand name του Τιτανικού! Συνεχίζει και μετά από εκατό χρόνια να πουλάει· και μάλιστα και πάρα πολύ καλά, εάν κρίνουμε από τις εισπράξεις της ομώνυμης ταινίας του Κάμερον.
Σε τραγικές περιπτώσεις γενικά ισχύει “πρώτα οι γυναίκες και τα παιδιά”. Στην περίπτωση του Τιτανικού ίσχυσε το “πρώτα οι της πρώτης θέσης” και πολύ λιγότερο το άλλο.
Το άλλο πολύ ενδιαφέρον αφορά τις στατιστικές των λέμβων. Ο Τιτανικός είχε είκοσι σωσίβιες λέμβους, ικανές να χωρέσουν περίπου τους μισούς επιβάτες του και το πλήρωμα. Οι πρώτες επτά είχαν μόνο επιβάτες της πρώτης θέσης και σε ποσοστό άνω του 50%… άνδρες! Όλες αυτές είχαν πληρότητα σε σχέση με το δυναμικό τους μόλις στο 30-40%. Άρα τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε ένα ναυάγιο (κάθε είδους) έχουν οι πλούσιοι… άνδρες! Και μάλιστα επιζούν και με άνεση, αφού από τις 65 θέσεις της πρώτης λέμβου μόλις οι 27 χρησιμοποιήθηκαν.
Μία ενοχλητική λεπτομέρεια σήμερα, αλλά εντελώς φυσιολογική μόλις εκατό χρόνια πριν ήταν ο διαχωρισμός των τάξεων. Για τους επιβάτες της τρίτης θέσης δεν είχαν προβλεφθεί ούτε σωσίβιες λέμβοι αλλά ούτε και… σωσίβια! Δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι κλειδωμένες θύρες αλλά σαφώς οι δομές των κοινωνιών αντικατοπτρίζονταν και στον σχεδιασμό του υπερωκεανίου. Σκεφτείτε το και σήμερα. Στο Παλαιό Ψυχικό είναι αδύνατον να εγκατασταθεί συνοικισμός Ρομά!
Ακόμα και οι πάρα πολύ πλούσιοι πνίγονται. Άρα στα ναυάγια ακόμα και κάποιοι πολύ ισχυροί χάνονται. Ωστόσο τρία πάρα πολύ γνωστά ονόματα εξαιρετικά πλουσίων αρνήθηκαν ιπποτικά να σωθούν εις βάρος άλλων επιβατών. Άρα ούτε η ποιότητα του ανθρώπου εξαρτάται από τον πλούτο του.
Όλοι οι μηχανικοί του πλοίου καθώς και όλοι οι μουσικοί χάθηκαν. Οι πρώτοι, διότι προσπαθούσαν να κρατήσουν το πλοίο στην επιφάνεια περισσότερο χρόνο ενώ οι δεύτεροι για να απαλύνουν τον πόνο των συνεπιβατών τους με την μουσική τους. Άρα στα ναυάγια οι καλλιτέχνες και οι μηχανικοί είναι εκείνοι, οι οποίοι την πληρώνουν περισσότερο, (αυτό… αυθαίρετο, από εμπειρία το γράφω)!
Το πλήρωμα εργαζόταν και ήταν υποχρεωτικά στον Τιτανικό. Οι άλλοι όμως πλήρωσαν εισιτήριο για να ταξιδέψουν. Εάν οι πρώτοι ήταν αναγκασμένοι οι δεύτεροι το επέλεξαν. Προσοχή λοιπόν τι επιλέγετε… στη ζωή σας. Και τα… αβύθιστα καράβια πηγαίνουν στον πάτο!
Τέλος μόνο μία λέμβος επέστρεψε μετά το ναυάγιο να συλλέξει ναυαγούς. Αυτή είχε μόνο επιβάτες της τρίτης θέσης και σε αναλογία ανδρών – γυναικών 50%. Έσωσαν τρεις ή τέσσερεις.
Ηθικό δίδαγμα: μην έχεις πολύ μεγάλη μύτη, όποια ή όποιος κι αν είσαι, διότι σε ένα ναυάγιο οι ταπεινότεροι μπορεί να σε σώσουν. Κοινώς: χαιρέτα τους όταν ανεβαίνεις για να σε χαιρετήσουν όταν κατεβαίνεις.