Με αφορμή την ανακάλυψη της κρύπτης στα κατεδαφιστέα κτίρια της οδού Γερμανού της Πάτρας, (το έργο το ανέλαβε η πολύ καλή φίλη και συγγραφέας Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Εύα Αθανασοπούλου με τον επίσης θαυμάσιο σύζυγό της Pit Van Allen) θα ήθελα να σχολιάσω μερικά πράγματα για τις υπόγειες κρύπτες.
Δείτε επίσης και τοις σχετικές αναρτήσεις της επίσης πολύ καλής φίλης Γωγώς Καραλή (Gogo Karali), η οποία γνωρίζει άριστα την περιοχή αλλά και την ανάρτηση του γνωστού μου Άρη Μπετχαβά Aris Betchavas στην ομάδα Patras Memories – Αναμνήσεις απ’ την παλιά Πάτρα.
Οι παρακάτω πληροφορίες είναι όπως τις άκουσα συνεπώς είναι καλοδεχούμενα τα σχόλια εάν γνωρίζετε περισσότερα.
Οι κρύπτες και οι υπόγειοι διάδρομοι μάλλον ήταν σύνηθες φαινόμενο. Ο λόγος; Μα οι… Οθωμανοί! Μου έχουν διηγηθεί πως στο σημείο, όπου είχε καταρρεύσει η πολυκατοικία στο Αίγιο το 1993 υπήρχε ένα αρχοντικό ενός μεγάλου σταφιδέμπορου. Και αυτός είχε φροντίσει για μία μάλλον δίοδο διαφυγής, η οποία κατασκευάστηκε κάτω από το σπίτι. Αυτές ήταν κυρίως σε επικλινή εδάφη.
Όταν κατεδαφίστηκε το κτίσμα η κρύπτη δεν έγινε αντιληπτή και η πολυκατοικία θεμελιώθηκε (συγκεκριμένα ένα πέδιλο της) ακριβώς επάνω από αυτήν, Κατά την διάρκεια του σεισμού υποχώρησε η οροφή της… κρύπτης και παρέσυρε και το υπερκείμενο θεμέλιο και ως εκ τούτου κατέρρευσε η πολυκατοικία. Θυμηθείτε πως ήταν μονομερής η κατάρρευση και όχι ολική. Μάλιστα έχω ακούσει πως ήταν τρεις οι μηχανικοί και μάλιστα πολύ καλοί, οι οποίοι όμως είδαν τον χώρο ως οικόπεδο και δεν ήταν δυνατόν να αντιληφθούν την ύπαρξη της υπόγειας στοάς.
Σε μία άλλη περίπτωση πολύ μεγάλης και γνωστής πολυκατοικίας σε κεντρικότατη πλατεία των Πατρών, γνωστός μου και εμπειρότατος πολιτικός μηχανικός και κατασκευαστής παρατήρησε κατά την διάρκεια της θεμελίωσης πως οι ερπύστριες των σκαφτικών μηχανημάτων (κοινώς μπουλντόζων) “μάσαγαν”, όπως αναφερόμαστε στην τεχνική γλώσσα, δηλαδή δεν “κλείδωναν” στην κίνηση και υποχωρούσαν ελαφρώς. Αυτό τον προβλημάτισε και ζήτησε να σκάψουν βαθύτερα, οπότε ανακάλυψαν τρία φρεάτια (πηγάδια) θαμμένα.
Σε όλες τις περιπτώσεις ένα αόρατο δεδομένο μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνο και καταστροφικό. Στην περίπτωση των κτιρίων της Γερμανού η θέση της κρύπτης ήταν αρκετά εύκολο να εντοπιστεί με την κατεδάφιση των κτισμάτων. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα ο κανόνας.
Ωραίες οι κρύπτες για τους αρχαιολόγους, όχι όμως και για τους μηχανικούς!