Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Οι Πολλές Βεβαιότητες

(Εκλογές – Ουκρανία – Τουρκία – Κίνα – Ευρώπη)

Με εντυπωσιάζουν οι πολλές βεβαιότητες. Ας γίνω σαφέστερος. Ας δούμε το παράδειγμα των εκλογών. Εδώ και μία τριετία ειδικά μετά το πρώτο lockdown ακούω συνεχώς πως θα προκηρυχθούν εκλογές. Και φυσικά φίλοι, οι οποίοι θεωρούν πως γνωρίζω κάτι περισσότερο με ερωτούν σχετικά και σε όλους έχω απαντήσει –και έχω γράψει, άρα είναι τεκμηριωμένο- πως ο νυν πρωθυπουργός θα εξαντλήσει, εάν είναι δυνατόν και το τελευταίο δευτερόλεπτο της εντολής του.

Πώς το γνωρίζω; Είναι απλό αλλά ΔΕΝ το γνωρίζω. Ψυχολογώ μόνο το σκεπτικό του και προσπαθώ να εισχωρήσω στον τρόπο σκέψης του. Το ίδιο ακριβώς πράττω σε κάθε περίπτωση. Τώρα όμως πλησιάζει αυτή η ώρα, αλλά υπεισέρχεται μία έωλη βεβαιότητα:

Πως θα… γίνουν οι εκλογές!

Όχι, δεν εννοώ πως θα έχουμε κάποια πραξικοπηματική κίνηση. Αλλά είναι θέμα πιθανών γεγονότων. Και εξηγούμαι.

Έχει δημιουργηθεί μία εντύπωση πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει τελικό αποτέλεσμα την ήττα της Ρωσσίας. Αυτό ίσως οδηγήσει σε λάθος εκτιμήσεις. Ιστορικά η Ρωσσία αρχικά υφίσταται μεγάλες ήττες, αλλά τελικά ανατρέπει τα προγνωστικά. Αντίστροφα συμβαίνει με την Γερμανία. Όπως όλοι περίμεναν έναν πολύ σύντομο σε διάρκεια πόλεμο, τον οποίον ΔΕΝ περίμεναν, ενώ έχουμε ήδη τελματώσει επί δέκα μήνες κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει πως δεν θα έχουμε μία κατακλυσμιαία εξέλιξη, η οποία θα φέρει την ήττα στην Ουκρανία. Κατ΄ εμέ είναι ένα πιθανό σενάριο, το οποίο το αντλώ από ιστορικά δεδομένα. Βέβαια με το Αφγανιστάν δεν συνέβη, αλλά τελικά ούτε και οι Ηνωμένες Πολιτείες τα κατάφεραν εκεί και οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν (και κερδίζουν)!

(Μην αρχίσουμε τις παρανοήσεις εδώ και αναζητάτε προσωπικές μου θέσεις. Ψυχρές εκτιμήσεις άνευ συναισθήματος αναφέρω, όπως πάντα σε αυτού του είδους τις αναλύσεις).

Σε περίπτωση κατακλυσμιαίας ήττας της Ουκρανίας (κατάληψη του Κιέβου και ανατροπή της νυν κυβέρνησης και του Προέδρου της) ο Γείτων θα αναθαρρήσει. Και μία… νύχτα θα έλθει, όπως τόσο γλαφυρά αναφέρει. Η έπαρση ενός δειλού θα επικρατήσει της δειλίας του και τότε ούτε εδώ εκλογές, αλλά ούτε στη Γείτονα. Και μην ξεχνάτε πως οι λέξεις έχουν δύναμη. Η συνεχής επανάληψη ακόμα και ανοησιών δεν παύει να δημιουργεί μία υλική οντότητα. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Φυσικά τότε η ενασχόλησή μας με το τσιγάρο και τα φιλιά του εθνικού ερωτευμένου μας ζεύγους, όπως και τα οπίσθια άλλης καλλίπυγος ινφλουένσερ – αμάν τι ηλίθια λέξη- θα πάψουν να έχουν σημασία. Και τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μία διαφορετική πραγματικότητα, όπου πολλά θα χάσουν κάθε νόημα. Το ίδιο και τα… επιδόματα αλλά και οι… ρυθμίσεις! (Χα)!

Η Κίνα ενδέχεται τότε να μην ανθέξει τον πειρασμό της Ταιβάν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση σαστισμένη, διότι κάτι πρέπει και αυτή να κάνει για να δείχνει σπουδαία,  θα συστήνει επιτροπές προκειμένου να επιβάλουν… πρόστιμα στις Αμερικανικές εταιρείες, επειδή παραβιάζουν τους κανονισμούς της.

Για τη Μέση Ανατολή δεν θα γράψω κάτι, διότι δεν.. χρειάζεται. Η αβεβαιότητα εκεί είναι εγγενής. Αδιανόητα έχουν συμβεί και αδιανόητα ενδέχεται να συμβούν, δεν είναι κάτι περίεργο.

Ως εκ τούτου τα επιτελεία των “σοφών” αναλυτών και μη, ας ετοιμάζουν και μερικά άλλα πλάνα δια παν ενδεχόμενον. Η πολλή βεβαιότητα πολλούς πλάνεψε μην πλανέψει και εμάς!

Σημ.: Μην ανησυχείτε! Παιγνίδια νου και σκέψεων τα παραπάνω. Τίποτα από τα προηγούμενα δεν έχει πιθανότητες, παρά μόνον ως μελέτη περιπτώσεων. Κάτι άλλο διαφορετικό ίσως ή και τίποτα. Ωραίες οι αβεβαιότητες πάντως!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)