Όταν έχω να αντιμετωπίσω ή να αναλύσω οποιοδήποτε πρόβλημα ακολουθώ μία συγκεκριμένη τακτική:
Καταφεύγω στις …”Πηγές”….
Τι εννοώ με αυτό;
Προσεγγίζω την υπόθεση ανατρέχοντας στην πρωταρχική “πηγή” και αιτία δημιουργία του. Παραδείγματα:
Εάν θέλω να μάθω τι έγραψε ο Μαρξ, δεν διαβάζω αυτούς, οι οποίοι τον “αναλύουν” ή τον “επεξηγούν” (“Τι είπε πραγματικά ο Μαρξ” -τίτλος άπειρων βιβλίων!). Διαβάζω απ΄ευθείας αυτά, τα οποία έγραψε ο ίδιος ο Μαρξ… Αυτό ισχύει για όλους, όσους έχουν μία αξιόπιστη και αληθινή “πηγή”, (μην ξεχνάμε πως κάποιες -αρκετές- φορές οι πηγές είναι παραποιημένες ή πλαστές).
Το αυτό ισχύει για το κάθε τι. Άλλα παραδείγματα:
Τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν με απασχολεί το ζήτημα παρά μόνο εξετάζω εάν έχει νόημα η ύπαρξη των ασφαλιστικών ταμείων. Ανατρέχω λοιπόν στην γενεσιουργό αιτία, η οποία οδήγησε στην δημιουργία τους και αφού την αναλύσω μπορώ να εκφράσω την άποψή μου. Τι νόημα έχει να ασχολούμαστε με ένα χρέος, όταν αυτό αφορά κάτι, το οποίο δεν έχει νόημα ύπαρξης.
Πολιτικά θα μπορούσα να αναφέρω την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα ισχυρό παράδειγμα. Ποιοι ήταν οι λόγοι δημιουργίας της; Υπό ποίες συνθήκες δημιουργήθηκε και υπό ποίες προϋποθέσεις; Υφίστανται οι δεδομένες συνθήκες και τα οράματα σήμερα ή είναι ένα απόμακρο συμβάν του παρελθόντος; Το όνειρο της Ευρώπης ήταν η δημιουργία μίας ένωσης και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μετά τα απίστευτα δεινά, τα οποία δις προκάλεσε η Γερμανία. Τώρα η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε έναν εφιάλτη, τον οποίο πάλι προκάλεσε εν πολλοίς η ίδια η Γερμανία. Δεν με ενδιαφέρει να υπάρχει μία ένωση αυτού του τύπου.
Στα ακίνητα ισχύουν ακριβώς τα ίδια. Είναι οι φόροι ικανή αιτία να τροποποιήσω το σκεπτικό μου; Εξαρτάται. Διαμαρτυρίες για ένα ποσόν της τάξεως των 300 ευρώ ετησίως για ένα ακίνητο αξίας 150,000 ευρώ, το οποίο μπορεί να είναι και εντελώς αντιπαραγωγικό και καμία αίσθηση για τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας των 660 ευρώ ενός απλού δίλιτρου αυτοκινήτου αξίας 35.000 ευρώ και εφ’ άπαξ και όχι σε 5 δόσεις…
Είναι απεριόριστος ο συνδυασμός ζητημάτων και προβλημάτων για τα οποία χύνεται τεράστια ποσότητα τυπογραφικού (ή ηλεκτρονικού μελανιού) και ακόμα περισσότερο τραγική απώλεια μυαλού για ανοησίες.
Τα χρέη -να το αναφέρω και αυτό- είναι μία state of the art ανοησία, η οποία δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί ποτέ επιτυχώς με τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζεται. Ανατρέξατε στους λόγους δημιουργίας της έννοιας του χρήματος και των ιδιοτήτων του (τόκος κλπ) και σκεφθείτε. Δεν θα γράψω περισσότερα περί αυτού, τουλάχιστον επί του παρόντος.
Πάντως οι “σοφοί” Φαραώ στην αρχαία Αίγυπτο δεν είχαν ανάγκη γελοίων μεθόδων εξαπάτησης των συνανθρώπων τους με οικονομικής και ιδεολογικής φύσεως τεχνάσματα. Ήθελαν να κατασκευάσουν πυραμίδες; πολύ απλό: μετέτρεπαν τους πολίτες σε σκλάβους και voila! Ιδού ένα από τα επτά θαύματα του Κόσμου! Αν μη τι άλλο ήταν πιο έντιμη η τακτική αυτή (και όποιος αντέξει)…
Εάν αναλογιστείτε τα προσωπικά σας προβλήματα θα διαπιστώσετε πως η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχει καμία σχέση με την αρχή τους. Αγωνίζεσθε λχ για μία εργασία, η οποία πριν από 20 έτη ήταν το ιδανικό σας ενώ τώρα είναι ο εφιάλτης σας… (και όχι μόνον και δεν αξίζει πλέον)…
Ποτέ μην σας διαφεύγει πως τα ανθρώπινα ζητήματα (όπως αυτά και να ονομάζονται) εμπεριέχουν την διάσταση του χρόνου και τροποποιούνται σε τέτοιον βαθμό, ώστε η επίλυσή τους πολλές φορές να είναι απλά η …κατάργησή τους.
Αυτά τα λίγα τα γράφω, διότι η “κατευθυνόμενη” συμπεριφορά από κακοήθεις ανθρώπους συνεχίζει να αποτελεί κυρίαρχο τρόπο σκέψης… “Ειδικοί”, οι οποίοι σας συμβουλεύουν πως να …μετατραπείτε σε “φτωχούς” και να μην δημιουργήσετε είναι άτομα, τα οποία έχουν εξαιρετικά περιορισμένη αντίληψη, καμία γνώση ή μόρφωση και προσπαθούν να αναδειχθούν με το να σας μειώσουν. Εάν “λάμπουν” αυτό οφείλετε στον δικό σας χρυσό, τον οποίον τους δίνετε…
Σκεφθείτε ένα κοπάδι, το οποίο αγωνίζεται να φθάσει σε μία λίμνη για να πιει νερό, η οποία έχει προ πολλού ξεραθεί… Φυσικά οι θυσίες και οι απώλειες είναι μάταιες, ενώ εάν είχε προηγουμένως σκεφθεί δεν θα χρειαζόταν καν να υποβληθεί σε αυτούς τους θανάσιμους κόπους…
Το ίδιο ισχύει σε πάμπολλους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και προσωπικής ζωής μας…
Ανατρέξτε λοιπόν στις πηγές… Μήπως οργανώνετε την ζωή σας κατασκευάζοντας ένα φράγμα για έναν ποταμό, ο οποίος έχει σταματήσει πλέον να ρέει; Δείτε προηγουμένως εάν οι πηγές του υπάρχουν ακόμα…
Αυτά τα ολίγα σχετικά με όλους τους τρόπους προσέγγισης (επενδυτικούς και μη)…