Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Οι Παλαιότερες Επιχειρήσεις του Κόσμου και Τι Μας Διδάσκουν (Επενδυτικά)

Επενδύοντας Επιχειρηματικά στο Βαθύ Παρελθόν

Η χώρα μας θα εορτάσει σύντομα τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της (λέμε τώρα) στη σύγχρονη ιστορία. Αλλά το περιβάλλον στο οποίο ζούμε εμπεριέχει στοιχεία χιλιετιών. Περιβαλλόμεθα από… αρχαία, κάτι το οποίο δε συναντά κανείς σε άλλες χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, όπου το “αρχαιότερο” είναι μόλις 200-300 ετών.

Αλλά επειδή είμεθα και εμείς αρχαίοι στο σκεπτικό, ας δούμε σε τι θα επενδύαμε εάν αξιολογούσαμε με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Και το ερώτημα τίθεται αμείλικτο:

Ποιες είναι και με τι ασχολούνται οι παλαιότερες εν ενεργεία επιχειρήσεις στον Κόσμο;

Είναι εντυπωσιακό, αλλά υπάρχουν επιχειρήσεις με το ίδιο καθεστώς λειτουργίας από το 580, δηλαδή περισσότερα από 1400 χρόνια συνεχώς! Σύμφωνα με την Τράπεζα της Κορέας το 2008 υπήρχαν…  5,586 επιχειρήσεις παγκοσμίως με συνεχή λειτουργία 200 ετών και άνω. Μερικές όμως είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και ξεπερνούν τη χιλιετία! Με τι ασχολούνται άραγε;

Από τις 10 παλαιότερες δύο είναι κατασκευαστικές ειδικευμένες σε… θρησκευτικούς ναούς, δύο κατασκευάζουν θρησκευτικά είδη, δύο είναι οινοποιίες και μαζί η μία και πανδοχείο, δύο νομισματοκοπεία, η μία διαθέτει χαρτί (κυρίως για… θρησκευτικές τελετές) και τέλος μία είναι χυτήριο με κύριο όμως αντικείμενο τις… καμπάνες! Η τελευταία μάλιστα είναι στην Ιταλία και όλες λίγο, πολύ οι καμπάνες, τις οποίες βλέπετε στους Ιταλικούς ναούς από το 1050 και εντεύθεν είναι δικής της κατασκευής. Οι οκτώ από τις προηγούμενες ιδρυθήκαν πριν το 1000 με την παλαιότερη (κατασκευαστική παρακαλώ) το 578!

Σύμφωνα με τα προηγούμενα, όποιος ασχολείται γύρω από τη θρησκεία έχει πραγματική… μακροημέρευση! Οι κατασκευαστικές (ναών) φαίνεται να αντέχουν, ο οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ενώ ο ύπνος με φιλοξενία επί πληρωμή δεν μπορεί να αποφευχθεί. Το χαρτί αποτελεί ελπίδα για τις εκδόσεις, ενώ τα νομίσματα και εννοώ την κατασκευή τους, φαίνεται πως δεν κινδυνεύουν σε καμία περίπτωση. Οι συναλλαγές πάντα πρέπει να έχουν ένα μέσον!

Στην Ελλάδα έχουμε όλα τα προηγούμενα σε αφθονία. Είμαστε μία χώρα με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο, οι κατασκευές είναι μέσα στο αίμα μας από αρχαιοτάτων χρόνων, μαζί με το κρασί και τη φιλοξενία. Στο χαρτί κάπως υστερούμε τους τελευταίους αιώνες, αλλά ολόκληρη η γραμματεία έχει τη βάση της στην Ελληνική παιδεία, ενώ τα νομίσματα αν και τα αγαπάμε πολύ δεν είναι τόσο του ελέγχου μας!

Γενικά πάντως εάν αναλύσουμε το αντικείμενο των επιχειρήσεων, οι οποίες ιδρύθηκαν από το 500 έως το 1699 και είναι ενεργές σήμερα μακράν κερδίζουν οι ποτοποιίες κάθε είδους (οίνος, μπύρα, σακέ, τσάι) με επόμενα τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια αλλά και τη ζαχαροπλαστική! Ναυτιλιακές διατηρήθηκαν μόνο δύο από το 1615 και 1629, μία Ιαπωνική και μία Ιταλική αντιστοίχως. Τα καράβια μπορεί να έχουν τη φήμη πως κινούν… βουνά, αλλά το κρασάκι και ο καλός ύπνος τελικά είναι ασυναγώνιστα!

Μπορεί να στενοχωριόμαστε πως μένουμε πίσω στην τεχνολογία, αλλά το Ελληνικό μυαλό, εγγενώς συντηρητικό, μάλλον γνωρίζει καλύτερα τη συνταγή της επιβίωσης και δια μέσου αυτού του μέλλοντος!