Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Οι Νέο-Πτωχευμένοι της Μετα-COVID-19 Εποχής

Μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Οι επιπτώσεις των συνθηκών, λόγω της πανδημίας θα είναι σημαντικότατες. Η αγορά έχει ήδη μεταβληθεί και όποιος δεν θέλει να το δει, χάνει τον καιρό του. Αλλά με συνέπειες. Και οι συνέπειες είναι οι χρεοκοπίες.

Με δεδομένο το συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον, όπως έχει δομηθεί (δεν μας απασχολεί το εάν είναι δίκαιο, άδικο, σωστό, στρεβλό ή ό,τι άλλο) το πρώτο ερώτημα το οποίο ΔΕΝ πρέπει να κάνεις είναι το: “Γιατί;”

Δεν υπάρχει εδώ γιατί. Αυτό είναι για να το σκεφτείς (εάν χρειαστεί) στο μέλλον. Όταν ένα αεροπλάνο ευρίσκεται σε κίνδυνο, ο πιλότος δεν υποχρεούται να συζητά με τον πύργο ελέγχου. Προσπαθεί να σώσει το αεροπλάνο… Κάπως αντίστοιχα και εδώ. Η αιτία είναι μία και σαφής:

Όταν η αγορά (για οποιονδήποτε λόγο) δεν μπορεί να υποστηρίξει την επιχείρηση σου ΔΕΝ σημαίνει πως είσαι λάθος. Ούτε πως οι επιλογές σου ήταν λάθος.

Εκ των υστέρων πολλοί σε κρίνουν και σε συμβουλεύουν και είναι αυτοί, οι οποίοι συνήθως δεν κάνουν τίποτα ή οι επιχειρήσεις τους δεν επλήγησαν τόσο. Ας κρατήσουν τις γνώσεις τους για τον εαυτό  τους. Δεν εννοώ πως δεν γίνονται λάθη και πως πολλοί επιχειρηματίες είναι εντελώς άστοχοι ή άφρονες· δεν είναι όμως αυτοί η πλειοψηφία.

Αφού λοιπόν ξεπεράσεις το σκόπελο του “γιατί”, το επόμενο σου θέμα είναι να συνειδητοποιήσεις πως η πορεία προς τη χρεοκοπία είναι σημαντικότερη από την ίδια τη… χρεοκοπία. Το αναπόφευκτο (πεπρωμένο) φυγείν αδύνατον… Τι να κάνουμε; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και όντας ήδη σε πορεία προς το τέλος, πρέπει να σκέφτεσαι την επόμενη αρχή. Και πρέπει να τη σκέφτεσαι με πολύ ενδιαφέρον και πάψε τα μνημόσυνα και τα μοιρολόγια ή τα ξεσπάσματα για την ατυχία σου και τις αδικίες. Εκτός εάν θέλεις να μετακομίσεις σε κάποιο ψυχιατρείο.

Η επίπονη λοιπόν μετα-πορεία της μετα-COVID-19 εποχής, αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για ένα γενικό reset (επαναφορά), όπως συμβαίνει με τους υπολογιστές. Με κόστος ενδεχομένως τη χρεοκοπία. Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω το κλίμα, το οποίο δημιουργείται και το οποίο τονίζει μόνο τις επιπτώσεις και καθόλου τη δράση. Και αντί να δημιουργεί συνθήκες σκέψης και ευελιξίας για την επόμενη ημέρα, δηλητηριάζει με απογοήτευση την αγορά. Κανένας δεν είναι ασφαλής σε αυτό το περιβάλλον, διότι κανένας δεν είναι μόνος του. Και από την προηγούμενη πρόταση κρατείστε ακριβώς το τελευταίο:

Πως δεν είστε μόνοι σας. Και κανένας δεν θα σας κατηγορήσει, διότι ΚΑΙ αυτός εξαρτάται από εσάς. Άρα ο τρόπος αντίδρασης είναι και το βασικότερο κεφάλαιο της επόμενης ημέρας.

Και φυσικά ακριβώς αυτή την περίοδο από την ιστοσελίδα μου και από αυτό το χώρο θα ασχοληθούμε ΜΟΝΟ προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα τα άλλα αποτελούν χάσιμο χρόνου. Α! και κάτι τελευταίο. Η επαναφορά δε σημαίνει και δομικές αλλαγές σε επίπεδο… πυρηνικής καταστροφής, ώστε να τρομάζετε. Μικρές διορθώσεις και βελτιώσεις μπορεί να είναι καίριες. Εστιάστε εκεί.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)