Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Οι Καμπινέδες… Μέσα!

Στις 29 Μαΐου του 1979 η Ελλάδα υπέγραψε τη συμφωνία σύνδεσης με την τότε Ε.Ο.Κ. (Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση). Στις 9 Ιουλίου του 1980 ένας ισχυρότατος σεισμός έπληξε την περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας. Μάλιστα ενώ ο κύριος σεισμός ήταν μεγέθους 5,4 ρίχτερ ο… μετασεισμός ήταν μεγέθους 6,1 ρίχτερ! (Μας την… έφερε)!

Οι περιοχές, οι οποίες επλήγησαν σφόδρα ήταν του Αλμυρού και της Νέας Αγχιάλου Φθιώτιδας, όπως και το Αϊδίνι. Προφανώς και οι γύρω περιοχές υπέστησαν ζημιές (η Λαμία και χωριά των νομών Καρδίτσας, Λάρισας και Φθιώτιδας, τα οποία όμως επλήγησαν λιγότερο).

Όπως συμβαίνει σε κάθε γεγονός αυτού του μεγέθους συγκροτήθηκε επιτροπή μηχανικών για την καταγραφή των ζημιών και παροχή οδηγιών επί τόπου. Ο γαμπρός μου, ο οποίος τώρα δεν ευρίσκεται στη ζωή, ως μηχανικός συμμετείχε σε αυτές. Μάλιστα ήταν στις πρώτες ομάδες άμεσης επέμβασης. Δεν θυμάμαι ακριβώς λεπτομέρειες όσον αφορά τις ημερομηνίες, απλώς θυμάμαι πως η επιτροπή ήταν τριμελής με επικεφαλής έναν αρχιτέκτονα ή πολιτικό μηχανικό, άλλον έναν πολιτικό μηχανικό και τον γαμπρό μου, ο οποίος όμως ήταν ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος του Πολυτεχνείου.  Είχε όμως την φαεινή ιδέα να με συμπεριλάβει ανεπίσημα στην ομάδα και πάντα το έκανε αυτό, διότι και περνούσαμε μαζί πολύ καλά αλλά και επειδή ήθελε να μου δείχνει καταστάσεις σε πραγματικό πεδίο. (Παρεμπιπτόντως από αυτή τη συνήθειά του συγκέντρωσα πολύ μεγάλη εμπειρία πεδίου πολύ νωρίς, γι΄ αυτό και σας συνιστώ να παίρνετε μαζί σας δικούς ανθρώπους σε ανάλογες περιπτώσεις).

Πήγαμε λοιπόν ως ομάδα στις πληγείσες περιοχές (εγώ φυσικά δεν άνοιγα το στόμα μου, αλλά παρακολουθούσα μόνο), όπου και διαμείφθηκαν ευτράπελες καταστάσεις. Ο επικεφαλής μηχανικός ήταν ένας άνθρωπος με πολύ χιούμορ, θυμάμαι πως είχε μύστακα αλά Κρητικού και ήταν και (θεωρητικά) αυστηρός. Στην καταγραφή λοιπόν των κτιρίων με ζημιές (και ήταν πάρα πολλά) τα περισσότερα σπίτια ΔΕΝ είχαν εσωτερικό μπάνιο, αλλά οι τουαλέτες (καμπινέδες) ήταν στις αυλές. Τους έλεγε λοιπόν πως με την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό έπρεπε αυτές οπωσδήποτε να μεταφερθούν εσωτερικά του σπιτιού και να κατεδαφιστούν. Οι χωρικοί – σχεδόν όλοι- αντιδρούσαν σε αυτό.

Και τότε με αυστηρό ύφος και με ένα φοβερό επιχείρημα τους έπειθε όλους:

“H E.O.K.” (ήταν τότε από τα βασικά θέματα της επικαιρότητας) “απαιτεί να κ@τουράτε και να χ@ζετε ΜΕΣΑ στο σπίτι! Είναι διαταγή της Ευρώπης!”

Απίστευτο χιούμορ και γέλιο!

Αυτό για όσες και όσους αναρωτιούνται γιατί υπάρχει αυτή η ερώτηση στο απογραφικό δελτίο!