Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Οι Εξωτικές Επενδύσεις

Η μυρωδιά του Χρυσού

Μέχρι το τέλος του 2011 θα έχετε τη δυνατότητα να αξιολογείτε ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα προετοιμάζονται από το γραφείο (και όχι μόνο σε …εξωτικούς τομείς) πάντα με την διαφορετικότητα της προσέγγισης από την teucris, αλλά και με γνώμονα την ασφάλεια αρχικά και την οικονομική απόδοση.

Για την ώρα δείτε μερικούς τομείς διερεύνησης (για όσους από εσάς η ανησυχία είναι μέσα σας).

Ακούγοντας πολλές φορές κάποιες εκφράσεις το μυαλό μας συνεπαίρνεται και μία αύρα ενθουσιασμού διαπερνά το κορμί μας:

  • Χρυσορυχεία στην Νότια Αφρική.
  • Αδαμαντωρυχεία στην Σιβηρία.
  • Ορυχεία χαλκού στην Μογγολία.
  • Πετρέλαια στο Τέξας.
  • Εκτάσεις στην Βραζιλία.

Επιπλέον ακούγοντας πολλές ιστορίες περί μυθικών περιπτώσεων, όπου κάποιος αγόρασε μία “άχρηστη” έκταση σε εξευτελιστική τιμή (γιατί κανείς δεν την ήθελε) και στην συνέχεια ανακάλυψε χρυσό ή πετρέλαιο η πλέον άμεση αντίδρασή μας είναι “τι κάθομαι εδώ και κάνω”;

Είναι όμως πράγματι έτσι; Κι αν είναι έτσι, η Teucris τι κάνει;

Κατ’ αρχήν μία πρώτη πολύ βασική παρατήρηση: “Εξωτικές” τι και πως και για ποιόν; Χώρες εξωτικές υπάρχουν, μέρη εξωτικά επίσης, αλλά εξωτικές επενδύσεις; Προφανώς για εμάς στην Ελλάδα η Ταϋλάνδη, τα νησιά του Ειρηνικού, ίσως και η Βραζιλία να ακούγονται εξωτικά μέρη. Αλλά για έναν από εκείνες τις περιοχές εξωτική είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, ο …Καναδάς…

Μία εξ’ ίσου βασική παρατήρηση: Το ότι ακούγονται (ή και είναι) εξωτικές δεν σημαίνει πως είναι κερδοφόρες ή ασφαλείς.

Εμένα προσωπικά όσο κι αν αυτό σας φανεί παράξενο εξωτική μου φαίνεται η …Μέση Ανατολή. Ρομαντικό μεν αλλά αληθινό, ωστόσο τον αέρα της Μέσης Ανατολής δεν τον έχω μυρίσει πουθενά αλλού. Η Κύπρος είναι εξωτική. Οι μυρωδιές της Λευκωσίας ειδικά εμένα με “ναρκώνουν”… Αλλά τα ίδια συναισθήματα μου δημιουργεί και η …Βαγδάτη, γιατί στο μυαλό μου έρχονται οι Χίλιες και μία Νύχτες και ο Χαλίφης Χαρούν αλ Ρασίντ.

Συνεπώς το προσωπικό στοιχείο είναι αν μη τι άλλο καθοριστικό.

Να σας πω και ένα από τα πλέον εξωτικά μέρη στον κόσμο;

  • Το Αιγαίο! (αλλά και το Ιόνιο)!

Είναι σαφές λοιπόν πως η έννοια “εξωτικό” είναι πολύ σχετική.

Αμέσως εμφανίζεται και η επόμενη “δηλητηριώδης” ερώτηση:

“Εξωτική” ναι, κερδοφόρα ή ασφαλής όμως;

Η απάντηση είναι πολύ απλή:

Εξαρτάται.

Είναι σίγουρο πως δεν περιμένουν κανέναν από εμάς να ανακαλύψει αυτό που γνωρίζουν ή επιδιώκουν χιλιάδες ακόμα άνθρωποι. Ούτε ζούμε σε κόσμο αγγέλων ώστε ξαφνικά οι μεγάλες επιχειρήσεις των ισχυρότερων κρατών εάν και όταν σας συναντήσουν στον δρόμο τους θα …σαστίσουν. Αλλά δεν σημαίνει πως και κάποια πράγματα είναι και εντελώς εκτός λογικής. Υπάρχουν περιοχές στον κόσμο ή καλύτερα υπάρχουν περίοδοι στην ροή της ανθρώπινης ιστορίας, οι οποίες ενδείκνυνται για πολύ ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις. Θα γίνω πιο σαφής:

Όσοι αντέδρασαν το 1989-90 άμεσα στην μεταβολή των καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης και πρόλαβαν τις εξελίξεις βγήκαν απίστευτα κερδισμένοι. “Δυστυχώς” και γράφω “δυστυχώς” γιατί σε αυτή την κατηγορία (θέλω πολύ να πιστεύω –και μην με κατηγορήσετε για αυτό-) ανήκω (;) κατά κάποιον τρόπο, μόνο που αν και τότε αντέδρασα άμεσα (διαβάστε την ιστορία), δεν μπόρεσα να αποκομίσω οφέλη λόγω της τότε σοβαρής οικονομικής μου αδυναμίας, αφού ήμουν πολύ νέος και έκανα τα πρώτα μου βήματα.

Αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχουν πολλές περιοχές (μη ορατές) που εμπεριέχουν τον ίδιο βαθμό δυνητικά εξαιρετικά υψηλών αποδόσεων, (επί του παρόντος επιτρέψατε μου να μην τις αποκαλύψω). Εξ’ άλλου όταν το πράξω δεν θα είναι απλά για να σας προτείνω, αντιθέτως σε οτιδήποτε συμμετέχω. Μην ξεχνάτε τους Πυλώνες της Teucris.

Εάν αποφασίσετε να επενδύσετε στην αγορά ενός κτιρίου στο Βερολίνο ή στο Λονδίνο, είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε προβλήματα, πέραν των υποχρεώσεων σας είτε αυτές αφορούν φορολογικά ζητήματα είτε σε εναρμόνιση με τους κανονισμούς αυτών των χωρών. Ωστόσο δεν κινδυνεύετε να βρεθείτε με άχρηστα συμβόλαια, ούτε και να κινδυνεύσει η περιουσία σας, διότι στις χώρες της Ευρώπης και της Βόρεια Αμερικής (και σε πολλές άλλες ακόμα) , η έννοια της ιδιοκτησίας είναι πολύ ισχυρά θεσμοθετημένη, (το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα). Σε ενδεχόμενη “επένδυση” όμως λχ κάπου στην Αφρική, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδεχόμενο να βρεθείτε με συμβόλαια χωρίς αντίκρισμα, όσο ισχυρά και αν φαίνονται, (λογω πιθανής πολιτικής αστάθειας) ή να μην μπορείτε να προστατέψετε πρακτικά την ιδιοκτησία σας, (εξ’ ίσου σημαντικό και αυτό, αν όχι το …σημαντικότερο). Φυσικά αναφέρομαι σε πραγματικά συμβόλαια και όχι σε απάτες (γιατί δυστυχώς και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο φαινόμενο). Σκεφθείτε μόνο πως στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να αγοράσει οικόπεδο προκειμένου να κατασκευάσει το σπίτι του και να διαπιστώσει πως δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο ούτε κατά παρέκκλιση, ή να αγοράσει μία αγροτική έκταση και να διαπιστώσει πως υφίστανται διεκδικήσεις από όμορους ή ακόμα να είναι δασικό ή χώρος αρχαιολογικής προστασίας. Φανταστείτε λοιπόν τι μπορεί να γίνεται σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας.

Σε κάθε περίπτωση δείτε ποια ακριβώς μέθοδο προτιμάτε στην ενότητα:

Επένδυση– Κερδοσκοπία – Τοποθέτηση – Εξασφάλιση

Το ότι όμως συμβαίνουν αυτά δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία ώστε να μην εξετασθούν όλες οι περιπτώσεις λεπτομερώς και να διερευνηθούν οι τρόποι.

Αυτή είναι μία εισαγωγική ενότητα.

Διερευνώ ήδη και αναλύω πολλές προοπτικές αυτών των εξωτικών επενδύσεων και μετά από κάθε περίπτωση θα επακολουθεί και ο τρόπος ενδεχόμενης δράσης.

Οι εξελίξεις και τα ολοκληρωμένα σχέδια αναρτώνται στην ενότητα:

Άντληση Ρευστότητας και Διεθνείς Ευκαιρίες

Λεπτομέρειες οσονούπω…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)