Το 1929 ο Frigyes Karinthy (και μην με ρωτήσετε πώς προφέρεται το όνομα) Ούγγρος Εβραϊκής καταγωγής και συγγραφέας, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, δημοσιογράφος και μεταφραστής ανάπτυξε την καταπληκτική ιδέα των έξι βαθμών διαχωρισμού μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει πως όλοι μας απέχουμε μεταξύ μας το μέγιστο έξι κοινωνικές συνδέσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται και ως ο κανόνας των έξι χειραψιών, δηλαδή οποιοδήποτε δύο άνθρωποι στον πλανήτη απέχουν μεταξύ τους το πολύ… έξι χειραψίες.
Με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών πάρα πολλοί από εμάς απέχουμε μόλις δύο χειραψίες: μία μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου και άλλη μία μεταξύ του πρωθυπουργού και ημών. Και επειδή μπορεί να μην χαιρετάτε κάθε ημέρα τον πρωθυπουργό, θα έχετε χαιρετήσει κάποιον βουλευτή του ή κάποιον περιφερειάρχη, οπότε αντί για δύο χειραψίες, απέχουμε τρεις ή το πολύ τέσσερις.
Ακόμα και με τον δυσθεώρητο δικτάτορα της Βόρειας Κορέας προσθέστε άλλη μία, αφού και αυτός χαιρέτησε τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Το κατά πόσον ισχύει βέβαια με τις στρατιές Κινέζων ή Πακιστανών χωρικών είναι ένα θέμα, αλλά τουλάχιστον στον Δυτικό κόσμο μάλλον προσεγγίζει την αλήθεια.
Η ιδέα αυτή είναι εκπληκτική και δείχνει πόσο κοντά είμαστε ο ένας με τον άλλον και ας μην θέλουμε να το πιστεύουμε. Και αφού είμαστε τόσο κοντά μεταδίδουμε και διάφορους… ιούς μεταξύ μας! Δυστυχώς για τον ευφυέστατο αυτόν άνθρωπο ο κανόνας επιβεβαιώθηκε με τον τραγικότερο τρόπο καταστρέφοντας τον πολύ ευτυχισμένο γάμο του, αφού η πρώτη του γυναίκα, η ηθοποιός Etel Judik πέθανε πολύ νέα από την τότε πανδημία της Ισπανικής γρίπης… Και ο ίδιος δεν μακροημέρευσε αφού πέθανε μόλις στα 51 του.
Τι κατάληξη…