Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Οικόπεδο: Κακό και Φθηνό ή Καλό και Ακριβό; Ποιο Αγοράζω;

Σήμερα το μεσημέρι οδηγούσα σε μία περιοχή τυπική της Ελληνικής ακτογραμμής και παρατηρούσα διάφορα ακίνητα. Θυμήθηκα ένα ερώτημα, το οποίο συχνά μου έθεταν:

Ποιο από τα δύο οικόπεδα να αγοράσω; Το κακό και φθηνό ή το καλό και ακριβό;

Βέβαια τι σημαίνει “κακό” και τι “καλό” οικόπεδο; Εξαρτάται από ποια οπτική γωνία το προσεγγίζουμε.

Αντικειμενικά υπάρχουν όντως μειονεκτικά οικόπεδα. Εδώ όμως θα αναφερθώ στην θεωρητική περίπτωση δύο ιδίας επιφανείας οικοπέδων, όπου το ένα είναι παραθαλάσσιο ενώ το άλλο ευρίσκεται σε μία απόσταση 150-300 μέτρων εσωτερικά σε δρόμο από την ακτή. Το πρώτο, ας υποθέσουμε πωλείται προς 120 χιλιάδες ενώ το άλλο 75.000 ευρώ. Διαφορά 37.5% για μερικά μέτρα. Θεωρητικά τα νούμερα.

Ποιο να αγοράσω;

Δεδομένου ότι το ακίνητο δεν είναι αυτοκίνητο και συνεπώς δεν μετακινείται, ενώ το κόστος κατασκευής είναι ουσιαστικό το ίδιο (έστω 1.800 ευρώ/τ.μ.) για μία κατοικία 75 τ.μ. θα απαιτηθούν 135.000 ευρώ. Ως εκ τούτου στην μία περίπτωση έχουμε 120+135=255.000 ευρώ (το παραθαλάσσιο) ενώ στην δεύτερη 75+135=210.000 ευρώ (το… χωμένο)!

Τα 150 μέτρα λοιπόν απόστασης “κοστίζουν” 255.000-210.00=45.000 ευρώ ή 300 ευρώ το μέτρο! Αξίζει;

Λοιπόν!

Εάν το απολύτως ζητούμενο είναι να είσαι δίπλα στο κύμα, τότε δεν υπάρχει δίλημμα. Και διπλάσια τιμή να κοστίζει το παραθαλάσσιο αυτό θα πρέπει να αγοράσετε. Είναι όπως ένα διαμέρισμα στην Αθήνα με θέα την Ακρόπολη και ένα άλλο στον ίδιο όροφο και στην ίδια πολυκατοικία αλλά χωρίς τη συγκεκριμένη θέα. Θέλεις να βλέπεις την Ακρόπολη; Θα το πληρώσεις! Θέλεις να ακούς το βράδυ το κύμα; Και πάλι θα το πληρώσεις και να μην το λυπηθείς καθόλου.

Εάν τώρα θέλεις ένα εξοχικό για το καλοκαίρι και ο προϋπολογισμός σου δεν καλύπτει το παραθαλάσσιο ΜΗΝ αγοράσεις το δεύτερο. Αγόρασε κάποιο άλλο στα 400-500 μέτρα με 50.000 ευρώ και κατασκεύασε ένα μικρότερο κτίσμα, έστω 40 τ.μ. (40Χ1.800=72.000 ευρώ)+50.000=122.000 ευρώ.

Ή κατασκεύασε δύο κατοικίες των 30 τ.μ. για ενοικίαση το καλοκαίρι. Κανένας δεν θα ενοχληθεί να περπατήσει 500 μέτρα για να βουτήξει στη θάλασσα χωρίς την ταλαιπωρία του αυτοκινήτου.

Ή άλλαξε τοποθεσία και ψάξε παραθαλάσσιο σε άλλες περιοχές λιγότερο επιθυμητές ή γνωστές. Αυτό όμως ίσως να μην εξυπηρετεί, λόγω απόστασης ή περιοχής, διότι εσύ θέλεις κάπου κοντά στον τόπο κατοικίας σου. Ναι σύμφωνοι, αλλά θα… ακούς το κύμα! Και επιπλέον το εντελώς παραθαλάσσιο διατηρεί πάντα υψηλή αξία μεταπώλησης στην περίπτωση κατά την οποίαν το μετανιώσεις.

Πού θέλω να καταλήξω;

Εμένα η προσωπική μου άποψη είναι πως δεν υπάρχουν διλήμματα, εάν είναι καθορισμένος ο στόχος (και ως εκ τούτου οι συνέπειες). Εάν ΔΕΝ είναι όμως. τότε να αποφύγετε τις μέσες λύσεις και να κινηθείτε προς τα άκρα (ένθεν κι ένθεν). Τουλάχιστον αυτό εκφράζει εμένα.

Και εν τέλει πολλά είναι μόνο στο μυαλό μας. Αλλάξτε τις ρυθμίσεις σας και θα αλλάξουν και οι επιλογές και επιθυμίες σας.

Σημ.: Όλες οι τιμές είναι ενδεικτικές, ενώ το κόστος κατασκευής ανά τ.μ. των 1.800 ευρώ ΔΕΝ το έχω ο ίδιος διαπιστώσει, διότι δεν έχω κατασκευάσει το τελευταίο έτος (2023)  “κάτι”. Απλώς μου το αναφέρουν συνεργάτες μου και μάλιστα το εύρος επεκτείνεται έως και τα 2.200 ευρώ/τ.μ.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)