Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Οικονομική Κατάσταση της Αγοράς: Ανάλυση χωρίς… Προφητεία

Καθαρά υποκειμενικές εκτιμήσεις, όπως εκλαμβάνω την κατάσταση στην αγορά με το σκεπτικό μήπως είναι χρήσιμα για τους ενδιαφερόμενους αναγνώστες μου.

Τον Ιανουάριο του 2021 υπήρχε μία ευφορία, η οποία βασιζόταν στο γενικότερο κλίμα των επιδοτήσεων, διευκολύνσεων και μη όχλησης από πλευράς τραπεζών και άλλων δανειστών. Και γενικώς μία ευφορία, η οποία προερχόταν από τη σχετική ηρεμία των ημερών και το ενδιαφέρον σχετικά με την μετάβαση εξουσίας στις Η.Π.Α.

Όταν αρχές Μαρτίου επιβλήθηκε και το lockdown III ναι μεν οι κυβερνητικές διευκολύνσεις παρέμειναν, όχι όμως οι οχλήσεις (πολύ έντονες και άκρως πιεστικές) από πλευράς τραπεζών και λοιπών. Τον Μάρτιο βοηθούσης και της ελευθερίας του χρόνου κάπως διατηρήθηκε η ευφορία σε υψηλά επίπεδα. Το τρίτο lockdown ήταν θεωρητικό, το καλοκαίρι πλησίαζε και το κλίμα γενικά έδειχνε πολύ ελπιδοφόρο.

Πολλοί τότε πίστευαν σε μία “έκρηξη” της αγοράς μετά την απαγόρευση, αλλά αυτό εμένα ποτέ δεν με έπεισε (γνωρίζοντας τη συμπεριφορά της αγοράς σε προηγούμενες καταστάσεις ήδη από τα λεγόμενα μνημόνια). Από τον Μάρτιο και στη συνέχεια αυτό το οποίο εισπράττω είναι μία απότομη προσγείωση σε μία διαφορετική πολύ χειρότερη πραγματικότητα χωρίς ενδείξεις –έως τώρα- τερματισμού. Αυτό, εάν θυμόσαστε και χωρίς να θέλω να κάνω τον… Προφήτη, σας ο είχα επισημάνει στις αρχές της πανδημίας. Εάν η αντίδραση είναι παθητική, το τέλος της όποτε έλθει θα εύρει την οικονομία σε πολύ χειρότερα επίπεδα απ΄ ότι προηγουμένως –και ξεχάστε τα περί “κανονικότητας” και λοιπές ανοησίες-.

Αυτή τη στιγμή εκτιμώ, πως… δεν μπορώ να εκτιμήσω την πορεία και πολύ θα ήθελα να μου έδειχναν τα στατιστικά των πωλήσεων τους οι σχετικοί διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία θα αντικρούουν τα προηγούμενα, παρά τις αντίθετες δηλώσεις.

Με υπόθεση εργασίας, πως το καλοκαίρι θα κινηθεί σχετικά ήρεμα, όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά (διαβάστε σχετικό άρθρο) και τον όποιον τουρισμό και πως το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο θα αντιμετωπίσουμε το lockdown IV (ίσως με διαφορετική μορφή και κανόνες) αναμένω έναν… Προφήτη να δώσει το στίγμα.

Εμένα πάντως η τελική μου εκτίμηση, όπως ήταν και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, όπου συνιστούσα καμία σοβαρή επιχειρηματική κίνηση απώλειας θέσης, παραμένει ανάλογη με την προσθήκη δύο ακόμα παραγόντων:

Α. Πολύ μεγάλη ψυχολογική αντοχή σε πιέσεις κάθε είδους και κυρίως

Β. Αναθεώρηση εκ θεμελίων των επιχειρηματικών σχεδίων για τον Σεπτέμβριο.

Τέλος ο πανικός και οι σπασμωδικές κινήσεις βλάπτουν σοβαρά την επιχειρηματική υγεία. Και εάν κινηθούμε σε επίπεδα απογοήτευσης ο επιχειρηματικός θάνατος είναι η μόνη σίγουρη σταθερά.

Ο Προφήτης Teucris ΔΕΝ προφήτευσε
(Μη Προφητεία #74 της 15-06-2021)