Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ξύλινα Σπίτια και Teucris

Θα είμαι σαφής και ειλικρινής:

Εμένα τα εξ’ ολοκλήρου ξύλινα σπίτια δεν μου αρέσουν. Ούτε διαθέτω την κατασκευαστική εμπειρία, την οποία διαθέτω στην βαριά κατασκευή οπλισμένου σκυροδέματος και πέτρας (νέου κτιρίου ή προς στατική αποκατάσταση).

Το ίδιο ισχύει και για τις μεταλλικές κατασκευές και δεν ντρέπομαι καθόλου να το αναφέρω. Σαφώς δύναμαι να μελετήσω μία ανάλογη κατασκευή (βλέπετε η επιστήμη του Πολιτικού Μηχανικού ΜΙΑ είναι), απλώς είναι εντελώς διαφορετικό να μελετάς ένα κτίριο από του να γνωρίζεις τα ευπαθή του σημεία και τις χαρακτηριστικές ιδιαιτερότητες του υλικού.

Η εμπειρία έχω τονίσει πάμπολλες φορές είναι κριτήριο για τον μηχανικό…

Ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια έχω μελετήσει στατικά και κατασκευάσει πάμπολλα ξύλινα στοιχεία: πατώματα και στέγες!

Και στα πέτρινα αλλά και στα διατηρητέα, αυτά τα δομικά συστατικά είναι εκ των ουκ άνευ. Δεν αναφέρομαι σε μικρής κλίμακας έργα. Αντιθέτως τα προηγούμενα αφορούν μεγάλων διαστάσεων κατασκευές…

Στην αναζήτηση και εξεύρεση νέων και οικονομικότερων λύσεων και με την δική σας συνεισφορά έχω καταλήξει σε έναν συνδυασμό πέτρας και ξυλείας, όπου αφ’ ενός υφίσταται ο πέτρινος τοίχος, αλλά σε πολύ μικρότερο ύψος ή κατανεμημένος ανισομερώς και στην θέση του μία μεγάλη “στέγη”, η οποία ταυτοχρόνως και τον αναπληρώνει. Είναι σημαντική η μείωση στο κόστος της κατασκευής αφού πλέον δεν έχουμε τα χτισίματα ενώ εξασφαλίζουμε υψηλή αντισεισμική προστασία έχοντας ουσιαστικά μία πέτρινη κατασκευή με την δομική ξυλεία όπως και στο παρελθόν.

Ταυτοχρόνως η κατασκευή μας παραμένει στην λογική της Ελληνικής παράδοσης, απλώς τροποποιείται σε έναν βαθμό η αρχιτεκτονική μορφή του κτιρίου χωρίς να απομακρυνόμαστε καθόλου από το κυρίαρχο δομικό υλικό της χώρας μας (πέτρα και φυσική ξυλεία).

Τέλος, επειδή απεχθάνομαι την τυποποίηση στην κατοικία έχω την δυνατότητα του μοναδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ανά κτίριο με την ανάλογη στατική του μελέτη αλλά και την μεθοδολογία κατασκευής.

Εάν λοιπόν είστε σε κάποιο δίλλημα περί ξύλινου ή πέτρινου σπιτιού ή εάν αναρωτιέστε για το οικονομικό ζήτημα (καθόλου… περίεργο σήμερα!) θα σας πρότεινα να εξετάσετε αυτήν την συνδυαστική εκδοχή πέτρα και ξύλο και να επικοινωνήσετε μαζί μου για την μοναδική αρχιτεκτονική εκδοχή του μελλοντικού σας οικοδομήματος.

Περισσότερα στην συνέχεια και με σχέδια αναλόγως…

Επικοινωνία για το μοναδικό αρχιτεκτονικό σας σχέδιο πέτρινου και ξύλινου σπιτιού…

Διαβάστε παρακαλώ και: Πέτρα – Ξύλο – Μπετόν – Χτιστό – Μέταλλο ή Προκάτ;