Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Νέρων για Πάντα

Είναι ειρωνεία να γράφω για τον Νέρωνα μία ημέρα όπως η σημερινή με εξωτερική θερμοκρασία 40ο Κελσίου και σφοδρούς ανέμους. Το τέλειο μίγμα για πυρκαγιές. Και όπως έχει καταγραφεί στην ιστορία μάλλον το αγαπημένο χόμπι του Νέρωνα αν και υπάρχουν και άλλες εκδοχές περί αυτού.

Οι παλιότεροι φίλοι των ηλεκτρονικών υπολογιστών σίγουρα θα ενθυμούνται το Nero, το πρόγραμμα εγγραφής σε DVD, διότι αυτό κυριολεκτικά έκαιγε την επιφάνεια του δίσκου χαράσσοντας τα δεδομένα!

Ωστόσο ο λόγος για τον οποίον γράφω τώρα αυτό το άρθρο αφορά ένα ανάγλυφο στην Διώρυγα της Κορίνθου, το οποίο υποτίθεται απεικονίζει τον πυρομανή (;) Ρωμαίο Αυτοκράτορα. Και τα τοιχώματα στο σημείο εκείνο είναι από την τότε εκσκαφή. Δεν γράφω ιστορικό άρθρο και δεν είναι αυτός ο σκοπός μου, άλλωστε πολλά μπορείτε να διαβάσετε σε διάφορες πηγές.

Ο Νέρων είχε αποφασίσει τη διάνοιξη του ισθμού και τη μετατροπή του σε διώρυγα, αλλά δεν το κατάφερε. Η τελική χάραξη, η οποία επιλέχθηκε είναι ταυτόσημη με αυτή των Ρωμαίων. Και δεν πρέπει αυτό να μας εκπλήσσει τόσο, διότι οι Ρωμαίοι ήταν άριστοι μηχανικοί. Έχω αναφερθεί στο παρελθόν σχετικά.

Το ερώτημα είναι πώς τώρα ένας Ρωμαίος Αυτοκράτορας είχε την αίσθηση της σπουδαιότητας του έργου αυτού και θέλησε να το υλοποιήσει. Η αλήθεια είναι πως ως λάτρης (ή όπως ίσως νόμιζε) του Ελληνικού Πολιτισμού επισκέφθηκε την Ελλάδα την περίοδο 66-67 ΚΕ και φυσικά και την κοσμοπολίτισσα Κόρινθο. Εάν δεν το γνώριζε σίγουρα εκεί πληροφορήθηκε για την μεγάλη ιδέα διάνοιξης της διώρυγας. Και επειδή από μεγαλομανία δεν θα πρέπει να υστερούσε αποφάσισε να συνδέσει το όνομά του με ένα μνημειώδες έργο.

Λέγεται πως ο ίδιος έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα χτυπώντας με μία χρυσή αξίνα το έδαφος. Δυστυχώς όμως γι΄ αυτόν η χρυσή αξίνα δεν του έφερε τύχη και σύντομα έχασε τα πάντα (και τη ζωή του).

Πρόλαβαν ωστόσο να σκαλίσουν το ανάγλυφό του στα πρανή και τελικά έμεινε στην ιστορία η πράξη του από ένα κομμάτι βράχου.

Προσέξτε το τελευταίο, διότι οι άνθρωποι πεθαίνουν, τα βιβλία καίγονται, τα ηλεκτρονικά δεδομένα χάνονται και τελικά τι μένει; Μια πέτρα, ένα μάρμαρο… όχι όμως όπως είναι στη φύση αλλά με την δημιουργική επέμβαση του ανθρώπου.

Αρχίστε να… σκαλίζετε λοιπόν!

Σημ. 1: Ίσως δεν το έχετε σκεφτεί (ούτε και εγώ και μόλις πριν από κάποια χρόνια το έμαθα) πως μετά την Ακρόπολη, η Διώρυγα της Κορίνθου είναι ο δεύτερος τουριστικός προορισμός σε αριθμό επισκεπτών στην Ελλάδα!

Σημ. 2: Την ύπαρξη του αναγλύφου τη γνώριζα αλλά επειδή το σημείο είναι σχετικά δύσβατο δεν είχα κατέβει να το φωτογραφίσω. Ευρίσκεται στην πλευρά της Πελοποννήσου προς την Ποσειδωνία (Κορινθιακός). Στο σημείο εκείνο διακρίνονται οι εκσκαφές από την εποχή εκείνη.

Σημ. 3: Οι κινηματογραφικές λήψεις και η φωτογραφία ελήφθησαν από το πλοιάριο, το οποίο διαπλέει τη Διώρυγα και αυτό με την ευγενική προσφορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου “ΓΕΦΥΡΕΣ” Λουτράκι στους συμμετέχοντες.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)