Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται τα παράνομα ημι-φορτηγάκια στην έξοδο από Αθήνα προς Κόρινθο, όταν ακόμα ήταν η παλαιά εθνική η μοναδική οδός, να μισοκρύβονται σε κάποια σημεία πουλώντας… μπανάνες!
Βλέπετε οι μπανάνες ήταν απαγορευμένο είδος στην Ελλάδα, όπως ας πούμε η κοκαΐνη ή το χασίς! Αυτά περίπου στη δεκαετία του 80 ή κάπου εκεί. Η… μπανανο-απαγόρευση είχε υποτίθεται ως σκοπό της την προστασία κάποιων (ελάχιστων) μπανανο-παραγωγών στην Κρήτη! Και μία ολόκληρη χώρα απαγόρευε την εισαγωγή… μπανάνας στερώντας τους πολίτες της (και τα παιδιά) με τα τόσα σπουδαία οφέλη της για έναν ανόητο και παράλογο λόγο.
Το ίδιο ισχύει με την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι σχεδόν βέβαιο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τη σπουδαιότερη τεχνολογική εξέλιξη, αντίστοιχης αξίας με αυτήν της επανάστασης των υπολογιστών και εάν δεν την απαγορεύσει θα την… φορολογήσει! Γνωστό το Ευρωπαϊκό δίπτυχο: απαγόρευση – φορολόγηση. Και τούτο προβάλλοντας ως κύριο λόγο τα…. προσωπικά δεδομένα (έχουν πολύ χιούμορ εκεί στις Βρυξέλλες)!
Προφανώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει στο δρόμο της Μπανανίας και πιστή στις προηγούμενες αρχές της σύντομα θα το πράξει. Βέβαια δεν είναι τυχαίο και δεν προβληματίζει μάλλον κανέναν πως κράτη όπως η Ρωσσία, η Κίνα, το Ιράν, η Βόρειος Κορέα απαγορεύουν τις μπανάνες, ααα με συγχωρείτε την τεχνητή νοημοσύνη εννοούσα.
Δεν είναι σκοπός μου να αναλύσω τι είναι και τι μπορεί να κάνει το ΕΡΓΑΛΕΙΟ της τεχνητής νοημοσύνης. Το οποίο, όπως κάθε εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με το μυαλό του χρήστη του. Σκεφτείτε το πασίγνωστο παράδειγμα με το μαχαίρι. Αλλά και μία πέτρα μπορεί να αποτελέσει δολοφονικό εργαλείο και ας προέρχεται από τη φύση, ωστόσο δεν απαγορεύουμε ούτε τα κουζινομάχαιρα αλλά ούτε και τις πέτρες.
Θα ήθελα να εστιάσω σε κάποιο άλλο σημείο, διότι εδώ δεν εγκλωβιζόμαστε και αναπαραγάγουμε τα προβλήματα αλλά διερευνούμε τις λύσεις.
Επειδή η τεχνητή νοημοσύνη ΔΕΝ πρόκειται να εξοντωθεί, αντιθέτως θα αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς είτε από ιδιώτες είτε ακόμα και από τις κυβερνήσεις κρατών, οι οποίες την απαγορεύουν (για τους πολίτες τους), ενδέχεται να δούμε το εξής φαινόμενο.
Όπως υπάρχουν οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου, χωρίς δασμούς σε κάποια σημεία του πλανήτη, θα εμφανισθούν αντίστοιχες περιοχές ζωνών… ελεύθερης τεχνητής νοημοσύνης. Τα παράλια ας πούμε της Γείτονος, η οποία δεν πολύ-σκοτίζεται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μάλλον σκοτίζεται να ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ την Ε.Ε.) πιθανόν να δημιουργήσει μία αντίστοιχη ζώνη, ελεύθερου chatGPT (όπως ονομάζεται). Ίσως όμως μόνο για αλλοδαπούς και όχι για τους πολίτες της –και αυτή-.
Και όχι μόνον αυτό. Μη νομίζετε, η φυσική νοημοσύνη είναι μακράν ανώτερη και δημιουργικότερη από την τεχνητή και θα εύρει και άλλους τρόπους να πουλά… μπανάνες σε κρυφά σημεία του αχανούς διαδικτύου.
Φοβού και αρνήσου την τεχνολογία και οσονούπω μετατράπηκες σε δούλο της.
Πηγαίνω τώρα να χτυπήσω μία… μπανάνα! Ερώτησα εξ΄ άλλου το GPT και μου το επιβεβαίωσε: “μία μπανάνα την ημέρα… την/τον (προσθέστε ό,τι θέλετε), κάνει πέρα!”