Ένα τμήμα μαθητών με τους καθηγητές του από το πολύ δραστήριο Μουσικό Σχολείο Πατρών επισκέφθηκε σήμερα την Achaia Clauss. Υπάρχουν κάποια θεματικά προγράμματα, τα οποία διαχειρίζονται οι καθηγητές του σχολείου (σήμερα συγκεκριμένα του Γυμνασίου) και η επίσκεψη διεξήχθη υπό αυτό το πρίσμα.
Δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες απλώς θα ήθελα να αναφέρω δύο-τρία σημεία της σημερινής επίσκεψης.
Στην Achaia Clauss επιτελείται ένα πολύ σημαντικό έργο πολιτισμού και αισθητικής. Η Achaia Clauss είναι η δεύτερη Ελληνική ανώνυμη εταιρεία σε αρχαιότητα στην Ελλάδα μετά την Εθνική Τράπεζα· τρίτη για την ιστορία η σοκολατοποιία Παυλίδη.
-Διαβάστε την διόρθωση παρακάτω: δεύτερη η σοκολατοποιία Παυλίδη και τρίτη η Achaia Clauss)-
Παρατηρείστε πως ακόμα και το είδος των εταιριών στην χώρα μας ακολουθεί μία ωραία λογική. Πρώτα κερδίζουμε χρήματα (τράπεζα) μετά ζαλιζόμαστε με την χαρά του οίνου (οινοποιία) και κατόπιν γλυκαινόμαστε από την σοκολάτα. Βέβαια υπάρχει και η άλλη εκδοχή, η οποία όμως και αυτή είναι εξ’ ίσου συναρπαστική. Καταναλώνουμε τα χρήματα μας σε οίνους και γλυκά ή ακόμα καλύτερα, αφού τα ξοδέψουμε όλα σε κρασιά καταφεύγουμε στην γλύκα μίας σοκολάτας για να ξεχάσουμε!
(Επειδή προφανώς ήμουν υπό την επήρεια… μαυροδάφνης ) όταν έγραφα το άρθρο και δεν το έλεγξα, διέλαθε από δικό μου σφάλμα η χρονολογία ίδρυσης των δύο εταιριών. Η σοκολατοποιία Παυλίδη προηγείται, διότι ιδρύθηκε το 1841, ενώ η Achaia Clauss το 1861).
Αυτό φυσικά, πέραν της ουσιαστικής διαφοράς της κατάταξης όσον αφορά την αρχαιότητα, δεν τροποποιεί το σκεπτικό μου ιδιαιτέρως, αφού σε κάθε περίπτωση η σοκολάτα σε γλυκαίνει και ο οίνος σε ευφραίνει! Ωστόσο για λόγους επιστημονικής ακρίβειας, αξιοπιστίας, απόδοσης δικαιοσύνης και σεβασμού προς μία άλλη σπουδαία εταιρεία όπως είναι η σοκολατοποιία Παυλίδη θεωρώ απολύτως αναγκαία αυτήν την διόρθωση.
Παρεμπιπτόντως ο συνδυασμός των προϊόντων των δύο ιστορικών εταιριών είναι ασυναγώνιστος!
Η ζωή σε κάθε περίπτωση είναι πολύ ωραία, η Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα η ωραιότερη χώρα στον κόσμο και αποτελεί κακή πρακτική να μην ξεκινάς χαμογελώντας στον ήλιο κάθε πρωί. Διότι αποτελεί προνόμιο να είσαι εδώ.
Αλλά πολύ επεκτάθηκα και είμαι εκτός θέματος.
Όπως έγραψα στην αρχή σήμερα το Μουσικό Γυμνάσιο είχε το προνόμιο του να είναι το πρώτο σχολείο, το οποίο επισκέφθηκε την οικία του Clauss. Αυτό είναι ένα από τα καινούργια σημεία τεραστίου ενδιαφέροντος για πάρα πολλούς λόγους.
Όπως όλοι γνωρίζετε η Τόνια Ράπτη Tonia Rapti είναι η ψυχή της Achaia Clauss (και η αγαπημένη μου “μεταφυσική” πρωταγωνίστρια!) αλλά υπάρχουν και κάποιοι “άλλοι”, οι οποίοι όμως δεν μου επιτρέπουν να τους αναφέρω ονομαστικά. Παρεμπιπτόντως ξεκινώντας την ημέρα σας με την Τόνια δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετάτε στην συνέχεια και να μην σας συμβαίνουν τα καλύτερα!
Όσον αφορά τώρα την κατοικία, μία άλλη “ψυχή” της εταιρείας, μου εξήγησε πως η οικία του Clauss έπρεπε να παρουσιασθεί – σχεδιασθεί ως μία ζωντανή οικία και ο επισκέπτης να προσλαμβάνει πραγματικά την αίσθηση του καλεσμένου και όχι του απλού επισκέπτη. Το επέτυχαν! Και όντως σε έναν χώρο στολίδι, από αισθητικής και ιστορικής απόψεως μπορείτε να συζητήσετε κυριολεκτικά με τον ίδιο τον Γουσταύο (Gustav Clauss).
Είναι από τα λίγα σημεία, τα οποία θυμίζουν πως η Τέχνη δεν αποτελεί μία ιδιαιτερότητα κάποιων επιλεγμένων ανθρώπων ή ένα ενοχλητικό τερτίπι μιας κοινωνικής τάξεως, αλλά μία εγγενώς ανθρώπινη διάσταση (θα το αναλύσω διεξοδικά αυτό στο μέλλον). Στην εξαιρετικά καλόγουστη κατοικία του Clauss θα αντιληφθείτε με τον καλύτερο τρόπο τι εννοώ.
Όσον αφορά όλα αυτά σε σχέση με την μουσική, όσοι δεν το γνωρίζετε σκεφθείτε πως ο μεγάλος Ουγγρο-Γερμανός μουσουργός Franz Liszt ήταν τόσο φίλος της μαυροδάφνης, ώστε στην κατοικία του Clauss και δίπλα στο γραφείο του θα διαβάστε την επιστολή παραγγελίας, την οποία του απέστειλε! Τούτο διότι δοκίμασε στο σπίτι του γαμπρού του (είχε παντρευτεί την κόρη του Λίστ) και επίσης διάσημου μουσικοσυνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ αυτό το υπέροχο ποτό.
Προς ώρας θαυμάστε μερικές λεπτομέρειες του χώρου, δεν θα ήθελα να αντικαταστήσω την βιωματική επίσκεψη και αρχίστε να αναλογίζεστε τι θα συναντήσετε…
Σημ. Το τηλέφωνο, το πρώτο της Αχαΐας και με αριθμό κλήσης: “121” (εργοστάσιο) και “122” (γραφεία) σύμφωνα με τους καταλόγους της εποχής 1920-30! Just give us a call!