Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Μικρό Κυριακάτικο Ιστορικό Quiz

Τρεις μικρές ερωτήσεις…

1. Σε ποια εκστρατεία υπήρχαν τρεις Αχαιοί στρατηγοί (άγνωστοι κατά βάσιν, ο ένας όμως με όνομα πολύ γνωστό)…
2. Πότε έχουμε πρώτη φορά γραπτή αναφορά σχετικά με τον συσχετισμό… φτερνίσματος και αλήθειας;
3. Τι σήμαινε ένας “γάιδαρος” σε αρχαίο Ελληνικό στρατόπεδο;
Τι σχέση έχουν όλα τα προηγούμενα με την παλαιά Πάτρα της ομάδας μας;
Το 1. σαφώς έχει, διότι δεν υπήρχαν “Πατρινοί”, αλλά Αχαιοί!
Τα 2. και 3… Χμ…

(Το Quiz το δημοσίευσα αρχικά στην ομάδα Patras old photos-Πάτρα,φωτογραφίες από τα περασμένα χρόνια, στην οποία μπορείτε να γίνετε μέλη εάν επιθυμείτε)…

Απαντήσεις

Μάλλον δύσκολο το quiz. Ωστόσο νομίζω ότι ίσως κάποιοι προ-προ-πρόγονοι από εσάς μπορεί να συμμετείχαν στην “Κάθοδο των Μυρίων”, διότι μεγάλος αριθμός στρατιωτών προερχόταν από την Αρκαδία, την Αχαΐα και την Αιτωλία. Ίσως οι Αχαιοί να ήσαν οι περισσότεροι, διότι υπήρξαν τρεις στρατηγοί στην εκστρατεία. Αρχικά ο Σωκράτης ο Αχαιός, ο οποίος όμως δολοφονήθηκε μαζί με τον Κλέαρχο από τον ύπουλο Τισσαφέρνη. Ο Σωκράτης ήταν από την αρχή ένας από τους 5 στρατηγούς και φυσικά δεν έχει σχέση με τον μεγαλύτερο φιλόσοφο πέραν της συνωνυμίας τους. Όταν δολοφονήθηκαν οι στρατηγοί το στράτευμα επέλεξε σε αντικατάστασή τους άλλους 5, Οι δύο εξ’ αυτών από την Αχαΐα: ο Ξανθικλής και ο Φιλήσιος.

Όσον αφορά τα άλλα δύο ερωτήματα και τα δύο περιγράφονται στην “Κύρου Ανάβασις” από τον Ξενοφώντα, όπως και τα ονόματα των στρατηγών. Τη νύχτα, όταν πλέον αντελήφθησαν οι Έλληνες πως ήσαν εγκαταλελειμμένοι στα βάθη της Ασίας, μόνοι και έρημοι σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον (τα Κούναξα είναι πολύ κοντά στην σημερινή Βαγδάτη), άρχισαν να πανικοβάλλονται ή μάλλον άρχισε να δημιουργείται σύγχυση, η οποία εύκολα μπορούσε να μετατραπεί σε πανικό. . Για να προλά¬βει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και για να ηρεμήσει τους άνδρες του, ο Κλέαρχος διέταξε τον κήρυκα Τολμίδη να διαλαλήσει πως όποιος στρατιώτης καταγγεί¬λει εκείνον ο οποίος άφησε ελεύθερο έναν γάιδαρο εντός του καταυλισμού θα πάρει ως αμοιβή ένα τάλαντο! Αυτό το τέχνασμα δημιούργησε μία περιπαικτική διάθεση, διότι δεν υπήρχε γάιδαρος και οι στρατιώτες ς κατάλαβαν πως ήταν μεν δικαιολογημένη η σοβαρή ανησυχία τους, αλλά δεν υπήρχε γάιδαρος, ο οποίος εάν εμφανιζόταν πριν κάποια μάχη σε Ελληνικό στρατόπεδο εθεωρείτο πολύ κακό σημάδι για την έκβαση της…

Τέλος, όταν ο σπουδαίος Ξενοφώντας άρχισε να ομιλεί και να υποδεικνύει ψυχραιμία και ουσιαστικές λύσεις για την επιστροφή των Ελλήνων στην πατρίδα τους, ο ίδιος αναφέρει πως φτερνίστηκε ένας στρατιώτης! Αυτό ήταν αμέσως σημάδι πως “έλεγε την αλήθεια” και επηρέασε ψυχολογικά προς το θετικό. Προφανώς την έλεγε, διότι τα κατάφερε! Όταν λοιπόν φτερνίζεστε και λέτε “και αλήθειαν λέγω”, να γνωρίζετε πως συνδέεστε πολιτισμικά με πανάρχαιες δοξασίες, διότι για να ήταν δοξασία το 400 φανταστείτε από πότε υπήρχε!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)