Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Μακροχρόνια σύγκρουση για τον θόρυβο της τουαλέτας

Παύλος Χριστόπουλος

Ένα ζευγάρι Ιταλών κέρδισε μια δικαστική μάχη δύο δεκαετιών, καθώς επικαλέστηκε μια διεθνή συνθήκη που υπογράφηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να παράσχει τον αποδεκτό όγκο νερού ενός ξεπλύματος της τουαλέτας.

Η ιστορία ξεκίνησε ως μια τυπική διαμάχη της γειτονιάς, ωστόσο διήρκεσε σχεδόν δύο δεκαετίες και τελικά έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας στα μέσα Ιανουαρίου, αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica της Ρώμης.

Όλα ξεκίνησαν το 2003, όταν τέσσερα αδέρφια έχτισαν μια νέα τουαλέτα στο διαμέρισμά τους που βρίσκεται στην επαρχία Λα Σπέτσια της βορειοδυτικής Ιταλίας. Το ζευγάρι που έμενε δίπλα παραπονέθηκαν σύντομα ότι η τουαλέτα χρησιμοποιείται συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και το ξέπλυμα ήταν τόσο δυνατό που τους ξυπνούσε κάθε φορά.

Το ζευγάρι οδήγησε την υπόθεσή του στο δικαστήριο, απαιτώντας επίλυση του προβλήματος του θορύβου και την καταβολή αποζημιώσεων, αλλά ο δικαστής απέρριψε την υπόθεσή τους.

Το ζευγάρι αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεσή του στο εφετείο της Γένοβας, πυροδοτώντας τον κρατικό έλεγχο των δύο διαμερισμάτων που τελικά βρέθηκε υπέρ τους. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι είχαν ανακαλύψει «σημαντική υπέρβαση τριών ντεσιμπέλ σε σχέση με τα πρότυπα που απαιτούνται από τη νομοθεσία». Μετάφραση: αυτό το «καζανάκι» ήταν πολύ δυνατό.

Τα τέσσερα αδέρφια έπρεπε να αλλάξουν τη θέση του μηχανισμού του καθαρισμού της τουαλέτας στο διαμέρισμα και να πληρώσουν αναδρομικά 500 ευρώ ετησίως, ξεκινώντας από την εγκατάσταση της τουαλέτας το 2003.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Τα τέσσερα αδέρφια αποφάσισαν τελικά να φέρουν «την υπόθεση flush» στο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας.

Αλλά τελικά το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ του ζευγαριού, θεωρώντας τον αντίκτυπο που είχε το «καζανάκι» στην ποιότητα ζωής του ως παραβίαση του δικαιώματος «σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του». Πρόκειται για δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο που προστατεύεται από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ).

Μετά από 19 χρόνια διαμάχης, η μοίρα των τεσσάρων αδερφών σφραγίστηκε και ο πόλεμος για το «καζανάκι» τερματίστηκε.

Πηγή: https://www.geoeurope.org/2022/02/03/makroxronia-sygkroysi-gia-ton-thorybo/

***To geoeurope είναι ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε από επιστήμονες και ειδικούς που έχουν ασχοληθεί με τη γεωπολιτική της Ευρώπης και έχουν διαπιστώσει συγκεκριμένα κενά στη ροή των πληροφοριών που διαμορφώνουν τις γεωπολιτικές συζητήσεις στην ήπειρό μας.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)