Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Μία Εικόνα Αλλά Ούτε μια Λέξη

Από χθες “κυκλοφορεί” ευρέως στο διαδίκτυο μία πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφία από την επίσημη παρουσίαση των συμμετεχόντων στη σύνοδο των G7. Αντιπαρερχόμενος το γεγονός πως η Ελλάς ανήκει στους G007 θα ήθελα να σχολιάσω αυτήν τη φωτογραφία, η οποία έχει γίνει αντικείμενο ειρωνείας και δεικτικών σχολίων για τον Αμερικανό Πρόεδρο. Η φωτογραφία, όπως αντιλαμβάνεσθε εμπεριέχει το μήνυμα της χαιρεκακίας, πως ιδού ο Πρόεδρος με την πολύ όμορφη και κατά πολύ νεώτερη σύζυγό του, η οποία όμως εκφράζει τόσο πάθος για τον νεαρό Πρωθυπουργό του Καναδά.

Δίνει λοιπόν απλόχερα “φθηνή” ικανοποίηση για την κατάσταση ενός πολύ ισχυρού και μεγιστάνα του πλούτου. Αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συνειδητοποιήσετε την δύναμη εκφραστικότητας του κινηματογράφου και το πόσα μπορεί να υπονοεί κάθε πλάνο του.

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και πολύ σκληρή ενώ εμπεριέχει άβολες αλήθειες και παραπλανητικά μηνύματα. Ας τα αποκρυπτογραφήσουμε (εντελώς φυσικά υποκειμενικά):

Η στάση της Μελάνια είναι εντελώς φυσιολογική. Ηδυπαθής και από την κορυφαία θέση του πλανήτη τείνει το πρόσωπό της για ένα φιλί από έναν πολύ όμορφο νέο αλλά ΚΑΙ πρωθυπουργό ενός κράτους όπως είναι ο Καναδάς. Αυτή είναι η αλήθεια της φύσης αγαπητές και αγαπητοί μου. Και προφανώς δεν υπονοεί τίποτα διαφορετικό παρά από αυτό. Σκεφτείτε τους ως δύο ηθοποιούς σε μία ιστορία αγάπης. Αυτό θα ήταν ένα υπέροχο πλάνο. Αλλά εδώ δεν είναι. Είναι μόνο η φύση της έλξης δύο νέων, ωραίων εμφανισιακά ανθρώπων, αλλά υπό προϋποθέσεις, οι οποίες τροποποιούν το σκεπτικό μας. Είναι δύο άνθρωποι της εξουσίας. Αλλά η αλήθεια της φωτογραφίας είναι αυτή:

Η φύση είναι ακατανίκητη, όταν συναντώνται δύο νέοι και ωραίοι εμφανισιακά, άνθρωποι.

Το δεύτερο μήνυμα είναι διαφορετικό. Η εξουσία και το χρήμα μπορούν να αγοράσουν πολλά πράγματα και όχι μόνον αντικείμενα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς τη σχέση δύο ανθρώπων. Αλλά εάν θεωρήσουμε αυτή την εκδοχή, τότε δεν είναι εκείνος, ο οποίος αγοράζει το πρόβλημα, αλλά εκείνος, ο οποίος πωλεί (ή πωλείται). Και ίσως δεν θα είναι ίδιες οι σκέψεις μας εάν δούμε ΚΑΙ αυτήν την πλευρά της φωτογραφίας.

Η τρίτη ερμηνεία είναι πως ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο οποίος έχει την τύχη να φιλά τη σύζυγο του Προέδρου της γείτονος χώρας του είναι υιός προηγούμενου Πρωθυπουργού (και μίας πολύ ζωηρής μαμάς, για όσους δεν γνωρίζουν). Ίσως διαθέτει τις ικανότητες, είναι καλό παιδί ή οτιδήποτε άλλο, αλλά και στον Καναδά η οικογενειοκρατία δεν υστερεί.

Η τέταρτη ερμηνεία δεν φαίνεται σε αυτήν την φωτογραφία αλλά υπονοείται. Δεν έγινε ανάλογου σχολιασμού και για το φιλί του Προέδρου στη Γερμανίδα Καγκελάριο. Γιατί; Διότι εκεί δεν λάμπει κάποια εξωτερική ομορφιά. Αλλά σε άλλη περίπτωση ίσως τούτα τα φιλιά να ήταν πολύ γνησιότερα των δύο νεώτερων. Και εάν αποβάλλουμε τις ιδιότητες και τα αξιώματα και είχαμε εμπρός μας τις δύο γυναίκες δεν είναι σίγουρο ποια θα ήταν η πραγματική γυναίκα. Διότι τώρα προσέχουμε την εξωτερική εμφάνιση και μόνον και όχι την πραγματική ουσία του ανθρώπου. Πολύ ύπουλο αυτό και προσβλητικό για κάθε άνθρωπο. Μην ενδίδετε λοιπόν στην “πορνεία” της φωτογραφίας αλλά δείτε παραπέρα.

Τέλος, προσέξτε λίγο και τα χέρια. Το υποτίθεται κράτημα αγάπης δεν φαίνεται κάτι σαν τέτοιο. Μάλλον κράτημα κατοχής δείχνει. Εδώ μπορείτε να είστε περισσότερο αυστηροί.

Αλλά όλα αυτά έχουν κάποιο νόημα;

Φυσικά και όχι. Γνωστές προαιώνιες καταστάσεις, οι οποίες δεν αξίζουν τόσης προσοχής. Διότι το ερώτημα θα έπρεπε να είναι όχι τι κάνουν όλοι αυτοί εκεί (δεν αναφέρομαι στην πολιτική γιατί ΑΥΤΟ σε ενδιαφέρει), αλλά ΕΣΥ τι κάνεις για να καλυτερεύσεις τη ζωή σου και να βελτιώσεις και την ανθρωπότητα. Πιστέψτε με, όπως όλοι μας έχουμε ακριβώς 24 ώρες (μία αναπάντεχη ισότητα της φύσεως) ποιος γνωρίζει τι άλλο μπορεί να διαθέτουμε ή να ισχύει σε ισοδυναμία;

Κάθε ένας μας είναι μοναδικός, το κέντρο του Κόσμου και για χάρη του υπάρχει όλος αυτός. Δες καλύτερα τον εαυτό σου και άσε τους άλλους να φιλιούνται.

Σημ. 1: Παρακαλώ πολύ προσοχή στα πιθανά σχόλια. Υβριστικά ή ανάρμοστα θα διαγράφονται. Επίσης να είναι επώνυμα και αναγνωρίσιμα τα προφίλ σας. Το χρονολόγιο μου είναι ανοικτό και δημόσιο, όπως κάθε τι, το οποίο αναρτώ στο διαδίκτυο, και μπορείτε να το παρακολουθείτε ελεύθερα, αλλά σχόλια μόνο με το αληθινό σας όνομα. Εκτεθείτε άλλωστε σιωπήστε.

Σημ. 2: Εάν δείτε ολόκληρη τη σκηνή σε video αυτό το ενσταντανέ συνέβη για ελάχιστα δευτερόλεπτα, αλλά ο κινηματογραφικός φακός είναι αμείλικτος. Τα συλλαμβάνει όλα!

Photograph: Carlos Barría/Reuters

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)