Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Μία Διάκριση για τις “3 Μοίρες”

Πριν από λίγους μήνες μου έστειλαν από έναν ειδικευμένο Αγγλικό εκδοτικό οργανισμό στους χώρους της τεχνολογίας, των μέσων ψυχαγωγίας και των τηλεπικοινωνιών ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το έργο μας. Με εντόπισαν υποθέτω από τα διεθνή μητρώα σκηνοθετών-παραγωγών, όπου είμαι καταχωρημένος (ως Teucris Cina). Το συμπλήρωσα, το έστειλα και το ξέχασα. Φυσικά έστειλα και τον σύνδεσμο (τότε μη ανακοινώσιμο δημόσια) με την ταινία. Παρατήρησα κάποια στιγμή πως την είχαν παρακολουθήσει ολόκληρη.

Προχθές την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα με τα δικά τους κριτήρια, τα οποία δεν μπορώ να εκτιμήσω. Ωστόσο κατά την άποψή τους η Teucris χαρακτηρίστηκε ως:

TEUCRIS CINA
CONCEPTUAL CINEMATOGRAPHER OF THE YEAR – GREECE & BEST INDEPENDENT FILM PRODUCTION: “3 MOIRAI” (FATES)

Εννοιολογική Κινηματογραφία – και οι “3 Μοίρες” ως καλύτερη ανεξάρτητη παραγωγή για το 2016.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των διακρίσεων (παραθέτω το κείμενο στα Αγγλικά):

Our 2016 Entertainment Awards will highlight these key players, creative individuals and innovative firms who have provided the world with new, cutting-edge techniques. We will cast a centre stage spotlight on those, who through creative flare, commitment and hard work have developed and shared their ideas to fundamentally evolve the business world and the lives of consumers for years to come.

Δεν μπορώ να αξιολογήσω τα κριτήρια των ανθρώπων αυτών στην Αγγλία. Γνωρίζω σίγουρα όμως πως στον τομέα του κινηματογράφου έχουν γίνει ιδιαιτέρως καινοτόμα βήματα από την πλευρά μας και πως δημιουργείται μία νέα μορφή τεχνικής παραγωγής μακράν των τεραστίων προϋπολογισμών του Χόλλυγουντ.

Πρέπει να ομολογήσω πως δεν έχω τηρήσει σχεδόν κανέναν “κανόνα” κινηματογραφικής τέχνης πέραν του ότι σε μία κινηματογραφική ταινία θα πρέπει να υπάρχουν… ηθοποιοί και ένα θέμα. Α! Και μία κάμερα αποτύπωσης του φωτός! Όλα τα άλλα έχουν αναδημιουργηθεί εκ του μηδενός (επιστροφή στο 1900).

Θα ήθελα πολύ να πιστεύω πως οι “3 Μοίρες” θα αρχίσουν να γίνονται αποδεκτές, ως τεχνική και κινηματογραφικό στυλ διεθνώς μαζί με τις επόμενες ταινίες, τις οποίες προετοιμάζω. Η αλήθεια είναι πως σε κατ’ ιδίαν επικοινωνία με ανθρώπους του θεάματος στο εξωτερικό όλοι σχεδόν με έχουν ενθαρρύνει απλά δυσκολεύονται να “εκτεθούν” ακόμα δημόσια, περιμένοντας ίσως την αρχή να την κάνει κάποιος άλλος.

Ίσως να ξεκίνησε αυτό… Ίσως…

Τέλος να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά την Achaia Clauss Winery, η οποία πλέον μου έχει εμπιστευθεί την κινηματογραφική της παρουσίαση, καθώς και τους πολυαγαπημένους μου φίλους και συνεργάτες, οι οποίοι με πίστεψαν από την πρώτη στιγμή για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση τους στο έργο αυτό· τους αναφέρω πάλι:

Μιχάλη Σμυρλή,
Κώστα Ηλιόπουλο,
Σάκη Κλήρη,

τις Μοίρες:

Χρύσα Δρίβα,
Θεανώ Κανελλάκη,
Παναγιώτα Σμυρλή καθώς και τις
Τόνια Ράπτη και Γεωργία Σμυρλή

Μην ξεχνάτε! Ηθοποιός σημαίνει ΦΩΣ και το 75% μίας κινηματογραφικής ταινίας είναι οι ηθοποιοί της…

Δεν θα γράψω τίποτα άλλο, ούτε θα ασχοληθώ περισσότερο με το προηγούμενο απλά… συνεχίζω.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)