Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Μήπως είναι …Απάτη;

(ΟΧΙ δεν φοβάμαι τις λέξεις)

Κατά καιρούς εμφανίζονται διάφοροι “τύποι”, οι οποίοι συνήθως διαθέτουν ένα “εξωτικό” προϊόν μία γνωριμία υψηλού επιπέδου ή μία εμπιστευτική πληροφορία ή κάτι το οποίο θα ήθελαν να “μοιρασθούν” μαζί σας, αλλά επειδή δεν έχουν (εντελώς συμπτωματικά αυτή την περίοδο!) τα χρήματα και δεν πρέπει να χάσουν αυτή την καταπληκτική περίπτωση προσπαθούν να σας πείσουν να επενδύσετε σε αυτά. Φυσικά το ζητούμενο είναι να επενδύσετε στις Ferrari που θα αγοράσουν, στα πανάκριβα σπίτια και στις εξωτικές διακοπές τους…

Αδαμαντωρυχεία στην Γκάνα, ορυχεία χρυσού στην Νεβάδα ή την Αλάσκα, ανύπαρκτες …πετρελαιοπηγές στο …Τέξας (!) είναι ενδεχομένως πολύ ελκυστικοί “τίτλοι”, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και να οδηγήσουν τα όποια χρήματά σας σε εσωτερική “μετανάστευση”, από την μία τσέπη στην άλλη.

Σίγουρα τα φαινόμενα δεν είναι σπάνια και ελλοχεύουν σε κάθε δραστηριότητα της ζωής μας. Είναι μάλιστα τόσο γενικώς αποδεκτά, ώστε να ασκούνται και από τις ίδιες τις κυβερνήσεις. Θυμηθείτε το χρηματιστήριο. Το ζήτημα δεν αποτελεί σκάνδαλο από τη στιγμή που γνωρίζει κάποιος τους όρους του παιχνιδιού. Η απόκρυψη των κανόνων είναι το σκάνδαλο.

Άλλη διαδεδομένη μορφή απάτης είναι τα πυραμοειδή σχήματα τύπου Ponzi με προεξέχοντα τον Bernard Madoff.

Μπορώ να σας απαριθμήσω πάρα πολλά παραδείγματα. Όλα έχουν μία αρχή. Είναι εξαιρετικά απλά στη σύλληψή τους και βασίζονται στο συναίσθημα και ποτέ στην λογική (απλούστατη). Συνήθως είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθούν και να ελεγχθούν. Αλλά αυτό δεν γίνεται και οι κάθε λογής απατεώνες κάνουν …πάρτι πίσω από την πλάτη σας! Το συναίσθημα μπορεί να λειτουργήσει είτε σαν μία φανταστική εικόνα, η οποία σας θαμπώνει, (σκεφτείτε με να έλθω με Rolls Royce να σας συναντήσω ή να δείτε πως έχω τα γραφεία μου στην Rue du Rhône της Γενεύης)! Είναι σχεδόν σίγουρο πως πολλοί θα πεισθούν για την οικονομική μου ευρωστία, (ασχέτως αν το πουκάμισο που φορώ είναι και αυτό …δανεικό).

Το άλλο είναι η προσδοκία ενός αμύθητου πλούτου από ένα μυστικό που από μία απίστευτη εύνοια της τύχης μάθατε. Αν έχετε χάσει ποτέ το λεωφορείο του ΚΤΕΛ θα καταλαβαίνετε πόσο “τυχεροί” είστε! Χάσατε το λεωφορείο, αλλά μάθατε πως το εγκαταλελειμμένο χρυσορυχείο στη Νεβάδα τελικά μετά από 150 χρόνια είναι γεμάτο τόνους του πολύτιμου μεταλλεύματος και ο Τεύκρος την Πάτρα το έμαθε και το μοιράζεται μαζί σας!

Βέβαια θα μου πείτε ΠΩΣ ο ίδιος, ο οποίος γράφετε τα προηγούμενα έχετε τέτοια πρόσβαση στο Τέξας. Για όσους γνωρίζουν τη λογική και το σκεπτικό των Αμερικάνων είναι πολύ εύκολη η εξήγηση. Το προσωπικό στοιχείο είναι πολύ σημαντικό. Ποτέ δεν σας έκρυψα εξ’ άλλου πως έχω πολύ καλές γνωριμίες από παλιά και πολύ καλούς φίλους, οι οποίοι δεν εξετάζουν την φορολογική μου δήλωση ή οτιδήποτε άλλο εξωτερικό χαρακτηριστικό μου. Βλέπετε δεν είχα μεγάλη οικονομική δυνατότητα (ούτε και τώρα έχω) και το “κεφάλαιό” μου ήταν καθαρά προσωπικό. Είναι πολύ απλό. Βεβαίως και πάνω απ’ όλα οι Πετρελαιοπηγές είναι εκεί και δεν διαφέρουν σαν επενδυτική λογική από οποιοδήποτε άλλο εμπορικό ακίνητο και μπορείτε να κινηθείτε και μόνοι σας. Πάντα το ζήτημα είναι να έχεις μία εσωτερική υποστήριξη και ασφαλή πρόσβαση. Αν αυτό το έχετε ποσώς να σας απασχολεί αυτή η ενότητα.

Ωραία όλα αυτά. Επί του προκειμένου όμως. Τι γίνεται με το …πετρέλαιο στο Τέξας; Είναι σοβαρά όλα αυτά; Επίσης και εδώ είναι πολύ απλά τα πράγματα. Επειδή δεν πρόκειται για κάποια άλλη χώρα, αλλά για τις Η.Π.Α. το μόνο που σας ζητώ είναι να ελέγξετε εάν ΟΝΤΩΣ αυτά, τα οποία σας προτείνω ή αναφέρω είναι πραγματικά. Ένας Αγγλομαθής δικηγόρος πολύ εύκολα θα διαπιστώσει εάν όντως υπάρχουν τα συμβόλαια και εάν όντως οι διαδικασίες τηρούνται. Ειλικρινά δεν έχουμε καμία διάθεση να χαθούμε σε ατέρμονες συζητήσεις και εξηγήσεις. Εκεί είναι όλα αξιολογείστε τα και αποφασίστε.

Προσέξτε!

Επειδή η νοοτροπία μου είναι συγκεκριμένη και άκρως επενδυτική σε αυτόν τον τομέα (το ίδιο και του Κυρίου McGrew) δεν έχουμε καμιά απολύτως διάθεση να ασχοληθούμε με μη συνειδητοποιημένους επενδυτές (ανεξαρτήτως ποσού αναφέρομαι). Ούτε μπορούμε να βασίσουμε το πλάνο μας στην καχυποψία ή την λογική του τύπου (ναι μεν θέλω να επενδύσω, αλλά αυτά που μας λέτε είναι αλήθεια… κλπ). Αυτό δεν είναι επιχείρημα. Αν έχετε λόγους να αμφιβάλετε ΜΗΝ ασχοληθείτε. Αν νομίζετε πως έχει ενδιαφέρον απλά διασταυρώστε και ελέγξτε. Είναι πολύ εύκολο και παραπάνω από συνετό. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως θα κοιμάστε αν δεν έχετε προσωπική αντίληψη. Άλλο το επενδυτικό ρίσκο, το οποίο έχετε αποδεχθεί και αναλαμβάνετε καιάλλο να μην πιστεύετε τα όποια δεδομένα.

Ένα άλλο θέμα. Ο τομέας αυτός είναι εγγενώς υψηλού ρίσκου. Συζητάμε για επενδυτικές τακτικές. Συνεπώς δεν θέτουμε “εν κινδύνω” ποσό, το οποίο αν “χαθεί” θα μας λείψει. Μόνο από εκείνο το κομμάτι, το οποίο έχουμε την αντοχή να ανταπεξέλθουμε επενδύουμε. Τελεία και παύλα.

Προφανώς περισσότεροι κίνδυνοι, μεγαλύτερη ανταμοιβή… Αλλά… μιλάμε για (το τονίζω πολλαπλώς) επενδυτικές τακτικές, όχι παιδικά παιχνίδια…

Τέλος μία (ελπίζω όχι προσβλητική) παρατήρηση.

Ο λεγόμενος Ρωμαϊκός Κανόνας αναφέρει:

“Αυτός που ισχυρίζεται ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει, δεν πρέπει να διακόπτει εκείνον που το κάνει.”
(Πηγή: “Ο Νόμος του Μέρφυ”, του Arthur Bloch, Εκδόσεις Γράμματα 1995, τόμος 3).

Δεν γνωρίζω τι άλλο μπορώ να γράψω σχετικά….

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)