Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Λαός και Μισανθρωπία

Επιμελούμενος και προετοιμάζοντας την επανέκδοση σε ψηφιακή πλέον μορφή του έργου του πατέρα μου σταμάτησε το βλέμμα μου στην τελευταία πρόταση του βιογραφικού του:

“Πιστεύει ακόμα πως οι πνευματικοί άνθρωποι έχουν ιερό χρέος να συμπαραστέκονται στο λαό και να καταβάλουν φροντίδα για τη μόρφωσή του και την πνευματική του ανύψωση.”

Και δεν σας κρύβω πως ΑΚΡΙΒΩΣ για αυτήν την πρόταση δημοσίευσα το οπισθόφυλλο. Διότι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή η πρόταση εμπεριέχει και την ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά μεταξύ πολλών ασήμαντων αρχηγών κομμάτων ή απλών διαχειριστών εξουσίας.

Και είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό, το οποίο θα οδηγεί σε περισσότερη δυστυχία και μιζέρια, συνάμα θα βυθίζει στο σκότος της άγνοιας και των θεωριών, έναν ολόκληρο λαό. Διότι η βασική ιδιότητα των προηγουμένων αρχηγών είναι καθαρά η μισανθρωπία ή στην καλύτερη περίπτωση ο οπορτουνισμός και τυχοδιωκτισμός (μαζί με… μισανθρωπία)!

Και αναλόγως του “κοινού” επιλέγουν υποτιθέμενη πολιτική ή ιδεολογική κατεύθυνση. Φυσικά πέραση έχει κυρίως η… ολοκληρωτική κατεύθυνση, διότι εκεί ευρίσκεται το πλήθος (και οι ψήφοι). Αλλού μέσω φανφαρόνικων ιδεολογημάτων και αλλού μέσω ερεθίσματος των πλέον ποταπών κινητήρων μίσους και συμπλεγμάτων. Αλλού μέσω ενός παραμυθιού επιτυχίας (οικονομικής κυρίως), διότι για τα άλλα ούτε λόγος να γίνεται. Αλλά και πολλά άλλα “παραμύθια” συντηρήθηκαν, τα οποία τελικά ήταν συγκαλυμμένα ψεύδη και αθλιότητες. Συμπτωματικά σήμερα θα ακούσουμε μπουκέτα από δαύτα, συνέπεσε βλέπετε και η ημέρα!

Και όλα έχουν συνισταμένη μία και μόνο μία ιδιότητα: τη μισανθρωπία.

Μέσα στη διάρκεια της δικής μου ζωής και των γεγονότων, αυτό ιδιαίτερα φάνηκε το 1981 με την περίφημη “ΑΛΛΑΓΗ”, η οποία κανένα εφόδιο δεν παρότρυνε στους απλούς πολίτες να αναζητήσουν. Τίποτα. Και μετά και με την έλευση των ιδιωτικών καναλιών και την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση των πολιτικών το νέο “κοινό” δημιουργήθηκε και πλήθυνε· και ΚΥΡΙΩΣ ψηφίζει!

Και ήταν και πολύ εύκολο, διότι εύκολα κατευθύνεις στον… εύκολο δρόμο τους πολλούς. Και έρχεται μία ημέρα όπου αυτό το κοινό δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε καν στην εφαρμογή στοιχειώδους λογικής και όλα συνδυάζονται με ανοησίες, χυδαιότητα και ό,τι άλλο διαθέτει το οπλοστάσιο των αθλίων. Διότι όταν ελλείπει το ήθος και η παιδεία οι πόρτες είναι ανοιχτές.

Και “έρχεται” μία άλλη ημέρα ή… νύχτα και ένας κορωνοϊός να τα δέσει όλα αυτά μαζί και όλα τα “μηνύματά” του (με τεράστιο ανθρώπινο κόστος) και μία ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευκαιρία βελτίωσης της ανθρωπότητας καταναλώνονται σε κάθε είδους ανοησία καταπώς εξυπηρετεί τους δημιουργούς αυτού του πλήθους.

Και πολλά φαίνονται ωραία και καλά (φαίνονται;) αλλά η λέξη κλειδί, η οποία κρύβεται (και ο “λαός” με την καλή την έννοια δεν μπορεί να τη διακρίνει ή όταν τη διακρίνει τον έμαθαν να του αρέσει) είναι και πάλι μόνο μία:

Η μισανθρωπία!