Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Λαϊκή Αγορά &  Facebook

Όταν επισκέπτεστε μία οποιαδήποτε μεγάλη πόλη, ας πούμε την Αθήνα από το εξωτερικό με κάποιο οργανωμένο τουριστικό γραφείο ακολουθείτε περίπου την εξής πορεία:

Σας παραλαμβάνουν από το αεροδρόμιο με πολυτελές λεωφορείο, σας εγκαθιστούν σε κάποιο ακριβό και κεντρικό ξενοδοχείο  και από την επομένη με επίσης πολυτελή κλιματιζόμενα λεωφορεία περιηγήσεις στα υπέροχα μουσεία και προφανώς την Ακρόπολη. Σας οδηγούν στην Πλάκα για τα γεύματα και με δύο μονοήμερες εκδρομές στους Δελφούς και τα Ολύμπια έχετε ολοκληρώσει μία εξαιρετική εβδομάδα ή κάτι παραπάνω στην Αθήνα.

Επιστρέφετε στα ψυχρά κλίματα του βορρά (λέμε τώρα) και δε βλέπετε την ώρα να ξαναέλθετε. Όλα καλά μέχρι εδώ και ακριβώς τα ίδια θα σκεφτείτε είτε αυτή η πόλη λέγεται Αθήνα είτε Κάϊρο είτε Ρώμη είτε Ναϊρόμπι. Δεν έχει καμία σημασία.

Το ότι όλες είναι τόσο όμορφες δε χωρά αμφιβολία, η κάθε μία με τον τρόπο της, αλλά από την ίδια την πόλη ΤΙ θα έχετε καταλάβει;

Ουσιαστικά απολύτως τίποτα.

Πώς ζουν οι κάτοικοί της, τι συγκοινωνίες χρησιμοποιούν, πόσο εύκολο είναι να παρκάρουν, τι υπηρεσίες παρέχονται και δεν χρειάζεται να μακρηγορήσω.

Μόλις σας περιέγραψα τη διαφορά ανάμεσα στο Facebook και τις λαϊκές αγορές και τι συμπεράσματα αντλούνται ανά περίπτωση. Και κατά κάποιον τρόπο το προσωπικό μου εργαλείο… δημοσκοπήσεων (όχι μόνο εκλογών αλλά και άλλων κοινωνικών ζητημάτων). Είναι προφανές πως δεν μπορεί κάποιος να συμπεράνει, ας πούμε ποσοστά, αλλά είναι αδύνατον να του ξεφύγουν οι τάσεις. Και οι περισσότεροι δεν ασχολούνται με το Facebook ούτε εκφράζονται, αλλά αυτοί είναι και οι… περισσότεροι. Αυτοί είναι οι… αόρατοι, αλλά όλοι έχουν δικαίωμα ψήφου.

Λαϊκές αγορές, καφενεία, αστικά λεωφορεία και γενικά χώροι συνάθροισης κοινού αποτελούν τα πολυτιμότερα εργαλεία ενός πραγματικού δημοσκόπου και σαφώς όχι το Facebook.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι υποτιθέμενες “δημοσκοπήσεις” μεταξύ ατόμων ιδίων αντιλήψεων. Εδώ είναι περίπου να αξιολογούνται όχι οι απόψεις γενικά στο Facebook, αλλά σε συγκεκριμένη ομάδα στο Facebook, μεταξύ ατόμων με κοινές πεποιθήσεις.

Το Facebook κάλλιστα μπορεί να γραφεί και ως… Fakebook και αυτό, το οποίο φαίνεται τόσο σημαντικό εκεί, λίγη σημασία ενδεχομένως έχει έξω στην πραγματική ζωή.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)