Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Κόστος Κατασκευής Πέτρινου Σπιτιού

Σημαντική Παρατήρηση σχετικά με το Κόστος Κατασκευής Πέτρινου Σπιτιού ή Κτιρίου

Ενότητα: Νόμος 4759/2020 – ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020

Διαβάστε παρακαλώ και για την σειρά Τ:

Η Σειρά Οικονομικών Πέτρινων Σπιτιών της Teucris “Τ”

Ένα  πέτρινο σπίτι μπορεί να κατασκευαστεί σε αρκετές παραλλαγές, ανάλογα με την τοποθεσία και τον προσανατολισμό και με διαφορετικές στέγες και αρχιτεκτονική. Δεν πρόκειται για μία τυποποιημένη κατασκευή.

Το κόστος του υπολογίζεται επί της συνολικής επιφανείας (συμπεριλαμβάνονται και οι εξωτερικοί τοίχοι)  προς 950 – 1150 ευρώ/τμ με συν πλην 50 ευρώ αναλόγως περιοχής και διαθεσιμότητας πέτρας και υλικών. Στο προηγούμενο περιλαμβάνεται το ΙΚΑ. Υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις και η δυνατότητα ακόμα χαμηλότερων κοστολογίων. Προσωπικά είδα πως το ελάχιστο κοστολόγιο μπορεί να μειωθεί ίσως έως και τα 850 ευρώ/τμ. ειδικά όταν έχουμε μεγάλου μεγέθους κατασκευές, αλλά όχι πάντα.  Αυτό όμως κατά τη γνώμη μου δεν αποτελεί καλό κριτήριο, διότι μεταβάλλεται από περιοχή σε περιοχή (διαθεσιμότητα πέτρας και υλικών) και δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως οι μειώσεις αποτελούν συγκρίσιμα ποιοτικά μεγέθη…

Σας τονίζω εδώ και πάλι πως πρόκειται για αμιγώς πέτρινη κατασκευή και όχι κάποιο σύστημα δόμησης, το οποίο εμπεριέχει και την πέτρα και πραγματικά παρ’ όλη την μεγάλη εμπειρία μου και τις κατασκευαστικές μου δυνατότητες δεν μπόρεσα να επιτύχω χαμηλότερα κοστολόγια με αυτό το αναγκαίο επίπεδο ποιότητας.

Η οικοδομική άδεια επίσης στα 80-120 ευρώ/τμ και με την προϋπόθεση της ύπαρξης τοπογραφικού (άλλωστε επί πλέον) και όλων των εγκρίσεων, εάν είναι εκτός σχεδίου (κυρίως το δασαρχείο είναι το ζήτημα και σε κάποιες περιοχές και η αρχαιολογία). Στο προηγούμενο κόστος συμπεριλαμβάνεται και η οργάνωση κατασκευής του έργου και η κατασκευή μαζί με την επίβλεψη έως την ηλεκτροδότηση. Πάντως πρέπει να με βοηθάτε και εμένα σε αυτό το ζήτημα, διότι είναι φοβερές οι επιβαρύνσεις των μηχανικών από φορολογικής και ασφαλιστικής απόψεως (Μάιος 2017).

Η απόσταση και η διαμονή του συνεργείου είναι ένα θέμα, το οποίο θα πρέπει να δούμε και να κανονίσουμε εάν πρόκειται για δύσβατη περιοχή. Γενικά όμως δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε αυτό.

Επίσης πρέπει να λάβετε υπ’ όψη σας τα πιθανά “κρυμμένα” κοστολόγια των χωματουργικών, εάν λχ είναι επικλινές το έδαφος και απαιτείται κάποιο τοιχίο αντιστήριξης και το κόστος σύνδεσης με τα δίκτυα (εάν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό σε κοντινή απόσταση).

Σας συνιστώ σε κάθε περίπτωση να έχετε μια πολύ σαφή εικόνα του τι θα θέλατε, διότι κάθε κατασκευή είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία, η οποία θα πρέπει να είναι ευχάριστη για όλους μας και βεβαίως να σας εξυπηρετήσει στις ανάγκες σας με ένα λογικό κόστος.

Επιμένω πως χωρίς καμία αμφιβολία προτιμώ να σας ενημερώσω για την πραγματικότητα, παρά να σας “δελεάσω” με λάθος (αλλά ελκυστικές) πληροφορίες…

Στη διάθεσή σας ωστόσο για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)