Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Κορνίζες – Διαζώματα

Mega-Quiz 10 φωτογραφιών
(Αναδημοσίευση από την ομάδα: Patras old photos-Πάτρα,φωτογραφίες από τα περασμένα χρόνια)

Θυμόσαστε φαντάζομαι τις οροφογραφίες της Ερμού πριν από λίγο καιρό! Είπαμε να κοιτάζουμε υψηλά! Δεν αρκεί όμως αυτό! Πρέπει το βλέμμα μας να είναι και αετήσιο! Πως αλλιώς θα διακρίνουμε τις λεπτομέρειες στις κορνίζες των νεοκλασικών κτιρίων της πόλης μας;

Οι κορνίζες στις άκρες των κτηρίων από λιθοδομή, όπως είναι δομημένα όλα τα νεοκλασικά αποτελούν μία περίτεχνη και πολύ δύσκολη κατασκευή. Είναι μπορώ να σας διαβεβαιώσω από τα πλέον επικίνδυνα σημεία ειδικά όταν πρόκειται να προβούμε στην αποκατάστασή τους. Αυτό, διότι στην πλειονότητα τους δεν αποτελούνται από ολόσωμα πέτρινα κομμάτια, (όχι πως και αυτά είναι διαχειρήσιμα) αλλά από έναν συνδυασμό σχετικά επίπεδων πλακών μαζί με πέτρες. Το τραπεζοειδές αυτό σύμπλεγμα ονομάζεται αστράχωμα ή τραχήλωμα και νομίζω είναι εμφανής η ομοιότητα στην ονοματολογία με ιατρικούς όρους… Αντιλαμβάνεσθε πως κορνίζα, βάση των ξύλων της στέγης και τοιχοποιία μαζί με τα συνδετικά τους υλικά με την πάροδο των δεκαετιών έχουν αποκτήσει μία ιδιάζουσα και αυτόνομη σχέση έντονου “πάθους”, την οποία μόλις τολμήσουμε να την… διαταράξουμε, πολλές εκπλήξεις ίσως μας επιφυλάσσει.

Δεν θα προβώ σε άλλες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες υπάρχουν στην βιβλιογραφία και εάν έχετε απορίες θα δημοσιεύω και σχέδια…

Αλλά το εορταστικό μας mega-quiz απαιτεί οξύνοια όρασης και κυρίως παρατηρητικότητα…

Οι φωτογραφίες είναι… σημερινές και πρωινές…

Μπορείτε να εντοπίσετε τα κτήρια στα οποία ανήκουν;

Επειδή αυτό είναι αρκετά δύσκολο θα σας βοηθήσω λέγοντας σας, πως όλες προέρχονται από διαφορετικά κτήρια επί της οδού Ρήγα Φεραίου, εκτός από τρεις… Ποιες είναι ποιες; Εάν μάλιστα εντοπίσετε και τα δέκα κτήρια, δώρο ένα… διατηρητέο, το οποίο μάλλον με την υψηλή φορολογία θα μας το επιστρέψετε! Φυσικά αστειεύομαι: δεν θα μας το επιστρέψετε!

Παρακαλώ εντοπίστε τα! Η ομάδα μας σημειώνω, δεν έχει καμία σχέση με… ορθοπεδικούς ή οφθαλμιάτρους, συνεπώς παρακαλώ περπατάτε και παρατηρείτε προσεκτικά όχι μόνον τα ύψη, αλλά και τα πεζοδρόμια!