Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Κοινωνικά Δίκτυα και COVID-19

Τι ακριβώς έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα με τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο του διαδικτύου; Αναφέρομαι προφανώς στις Google, Amazon, Facebook και  Apple οι διευθύνοντες σύμβουλοι των οποίων κλήθηκαν σε ακρόαση (μήπως… ανάκριση;) από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης τι συμβαίνει με το Tik Tok, το οποίο οσονούπω φαίνεται πως θα απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Πώς και ξαφνικά τόσο ενδιαφέρον από πλευράς κυβερνήσεων για επιχειρήσεις, οι οποίες αν μη τι άλλο τροφοδοτούν το Αμερικανικό όνειρο και όχι μόνον; Και όταν κάτι αρχίζει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού τα κοράκια της γερασμένης ηπείρου ξεσκονίζουν τα συστήματα αντιγραφής.

Να δούμε τι ακριβώς έχουν επιτύχει:

Μέσω της Google μπορείς (μάλλον δύνασαι) να αναπτύξεις ένα παγκόσμιο δίκτυο προώθησης της επιχείρησής σου ή των δραστηριοτήτων σου χωρίς να ξοδέψεις ούτε μισό δολάριο (ή ευρώ).

Μέσω της Amazon μπορείς να πωλήσεις οπουδήποτε το προϊόν σου. Ένα παγκόσμιο ανοικτό πάντοτε βιβλιοπωλείο (και όχι μόνον) στο πληκτρολόγιό σου.

Μέσω του Facebook μπορείς να αποκτήσεις λόγο και να αρθρογραφείς ελεύθερα με το κοινό σου, χωρίς επίσης να ξοδέψεις ούτε μισό δολάριο  (ή ευρώ).

Η περίπτωση της Apple είναι κάπως διαφορετική και αφορά περισσότερο τα συστήματα κρυπτογράφησης της και γενικά την τεχνολογία της, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες των ανταγωνιστών της. Και το σημαντικότερο; Δεν τη μοιράζεται με κανέναν (ούτε και με την… κυβέρνηση).

Με την έλευση του COVID-19 η εκρηκτική άνοδος και στροφή στα ηλεκτρονικά μέσα θορύβησε τις κυβερνήσεις. Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα ήλθε και ο κορώνα και το μάρανε!

Το Facebook και τα Twitter ήταν ούτως ή άλλως “επικίνδυνες” πλατφόρμες. Αλλά μέσα στον οχετό των σκουπιδιών οι καλές φωνές λίγο –πολύ χάνονταν. Ή τουλάχιστον η επιρροή τους ήταν αμελητέα στο μεγάλο κοινό, αφού δύο όμορφα μισόγυμνα στήθη μπορούν να εξοντώσουν ολόκληρη την εγκυκλοπαίδεια Britannica. Οπότε υπήρχε ανοχή.

Με τον COVID-19 όμως, επειδή πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου, τα μισόγυμνα στήθη και οι κάθε είδους δηλητηριώδεις ύβρεις δεν μπορούν να παράσχουν αξιόπιστες πληροφορίες. Και επειδή κυριαρχεί ο φόβος χρειάζεται το ίδιο κοινό περισσότερο σοβαρή πληροφόρηση. Και αυτό δημιουργεί προβληματισμούς… και οι προβληματισμοί δημιουργούν αμφισβητήσεις… και οι αμφισβητήσεις ρίχνουν κυβερνήσεις και διαλύουν θεσμούς και οργανισμούς.

Δεν αντιλέγω, μονοπώλια μπορεί να είναι, πρακτικές αθέμιτες να υιοθετούν, στο κέρδος να αποσκοπούν αλλά σου παρέχουν ένα και μόνο αγαθό, το οποίο αξίζει όσο τίποτα άλλο:

Την επικοινωνία ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ σε τεράστιο κοινό.

Κάψτε τα βιβλία! Μα δεν υπάρχουν πλέον βιβλία!
Κλείστε το διαδίκτυο τότε!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)