Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Κοινή Υπόθεση

Η 50χρονη πολύ όμορφη κοσμοπολίτισσα παντρεύεται έναν άνδρα γύρω στα 70 (άρα αρκετά νέο ακόμα) με πάρα, μα πάρα πολύ μεγάλη περιουσία και πάρα πολλά χρήματα. Ζουν στο πολυτελέστατο μέγαρό του δίπλα στην παραλία της Κυανής Ακτής (και εννοώ της Γαλλίας). Ο πολύ κομψός και νεαρός όμως οδηγός της Rolls Royce είναι μεγάλος πειρασμός. Και τι πιο… φυσιολογικό (για έναν σεναριογράφο) να σκεφτεί πως οι δύο τους δημιουργούν δεσμό και δολοφονούν τον σύζυγο για να απολαύσουν τον έρωτά τους και ΚΥΡΙΩΣ την περιουσία του;

Μόνο πως υπάρχει ένα μικρό εμπόδιο. Ο νεκρός πλέον σύζυγος έχει από τον πρώτο του γάμο μία κόρη με την οποίαν ωστόσο δεν είχε μία δεκαετία καμία ουσιαστικά επαφή και η οποία επιπλέον έμεινε ανάπηρη μετά από πτώση της στην ιππασία. Και το χειρότερο; Αυτή είναι και η άμεση κληρονόμος. Τότε το ζεύγος των παράνομων εραστών και δολοφόνων προσκαλεί την κόρη στην έπαυλη του πατέρα της, προκειμένου να την τρελάνει. Κόρη και θετή μητέρα δεν έχουν συναντηθεί ποτέ και δεν γνωρίζονται. Δεν σκοπεύουν να την δολοφονήσουν, κάτι, το οποίο θα ήταν πολύ επικίνδυνο αλλά απλώς να την στείλουν σε ψυχιατρείο. Στη διαθήκη υπάρχει όρος, σύμφωνα με τον οποίον σε αυτή την περίπτωση την επιμέλεια της κόρης και τη διαχείριση της περιουσίας την αναλαμβάνει η δεύτερη σύζυγος.

Η κόρη όμως καταλαβαίνει την πλεκτάνη και πλέον και για αυτήν ο θάνατος της είναι μονόδρομος! Πράγματι ΣΧΕΔΟΝ το επιτυγχάνουν και σκηνοθετούν ένα ατύχημα με τη Rolls στην οποίαν επιβαίνει ο (νεκρός) πατέρας της και η ίδια, η οποία ως ανήμπορη να αντιδράσει πνίγεται εγκλωβισμένη στο άτυχο αυτοκίνητο, όταν αυτό οδηγείται στο γκρεμό μίας βραχώδους ακτής.

Πρόκειται για μία πολύ κοινή υπόθεση! Στη ζωή πάρα πολλές φορές έχει γραφτεί ένα παρόμοιο σενάριο, ίσως όμως χωρίς δολοφονίες και τόσο δραματικά περιστατικά, αλλά αρκετά παρόμοια. Και πάλι όμως πρόκειται για μία… κοινή υπόθεση.

Τι συμβαίνει όμως, όταν ο άρτι αφιχθείς εκ Λονδίνου δικηγόρος επιφορτισμένος με την εκτέλεση της διαθήκης ανακοινώνει στην τεθλιμμένη χήρα, πως η κόρη έχει εδώ και κάποιο διάστημα αυτοκτονήσει; Και προκύπτει πως η εμφανισθείσα ως κόρη ΔΕΝ είναι η πραγματική; Και επιπλέον η αστυνομία στο αυτοκίνητο βρίσκει ΜΟΝΟ τον πατέρα και πουθενά την (όπως υποψιαζόσαστε καθόλου ανίκανη να κινηθεί) υποτιθέμενη κόρη;

Τώρα πλέον δεν πρόκειται για μία ΚΑΘΟΛΟΥ κοινή υπόθεση!

Τη συνέχεια ίσως πλέον μπορείτε να τη φανταστείτε, διότι το σχέδιο κατακρημνίζεται και οι εραστές και δολοφόνοι καταλήγουν σε μεγαλοπρεπές επίσης κτίριο, αλλά όχι της Κυανής Ακτής, μάλλον της μαύρης τους της μοίρας, όπως οι ίδιοι την διαμόρφωσαν. Και δεν έχει σημασία ποια ήταν η κοπέλα αντί της κόρης και πώς προέκυψε να εμφανισθεί στη θέση της πραγματικής. Αυτά είναι τεχνικές λεπτομέρειες του σεναρίου.

Η υπόθεση μετατράπηκε από κοινή σε καθόλου κοινή με την αλλαγή της ταυτότητας ενός και μόνον προσώπου: η κόρη δεν ήταν η πραγματική κόρη… αλλά δεν το γνώριζαν εκείνοι, οι οποίοι θα έπρεπε.

Στη ζωή λοιπόν, η οποία συμβαίνει να είναι μακράν η καλύτερη σεναριογράφος, μία απλή αλλαγή, ένα ασήμαντο “τσιφ” είναι αρκετό να μετατρέψει μία επιτυχία σε απόλυτη αποτυχία και το αντίστροφο! Σκεφτείτε τώρα να γράφατε εσείς το σενάριο και να προκαλούσατε αυτό το “τσιφ” οι ίδιοι! Δεν θα επρόκειτο πλέον για καθόλου, μα καθόλου μία ακόμα… κοινή υπόθεση!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)